ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Η Μνήμη επιστρέφει»: Φωνές της Μικράς Ασίας στην Κύπρο 100 χρόνια μετά

Η έκθεση είναι διαδραστική, αφού ο επισκέπτης μπορεί ταυτόχρονα ν’ ακούσει την προφορική τους μαρτυρία με τη χρήση ακουστικών που θα υπάρχουν στον χώρο ή με QR code

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή η ερευνητική ομάδα People of Cyprus παρουσιάζει τις φωνές της μικρασιατικής κοινότητας του νησιού, στο Μουσείο Γεώργιου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου. Μνήμες και συναισθήματα δεύτερης και τρίτης γενεάς προσφύγων της Μικράς Ασίας που μεγάλωσαν μέσα από τις ιστορίες των δικών τους ανθρώπων, έρχονται στην επιφάνεια και παρουσιάζονται για πρώτη φορά υπό τη μορφή φωτογραφιών και προφορικών μαρτυριών. Η έκθεση έχει στόχο να συστήσει στους επισκέπτες ένα σημαντικό κομμάτι της κυπριακής ιστορίας μέσα από τον κόσμο της προφορικής ιστορίας και της φωτογραφίας.

Όπως είπε στην «Κ» ο Χρήστος Μιχάλαρος από την ομάδα People of Cyprus Μικρασιάτες δεύτερης γενιάς άνοιξαν τα σπίτια τους και τις καρδιές τους, ενθυμούμενοι το παρελθόν τους. Στην έκθεση παρουσιάζονται φωτογραφικά πορτρέτα των Μικρασιατών δεύτερης και τρίτης γενεάς προσφύγων, μαζί με ένα κειμήλιο, ένα αντικείμενο, που έφεραν μαζί τους οι πρόγονοί τους από τη Μικρά Ασία. «Άλλοι έφεραν μια οικογενειακή φωτογραφία, άλλοι ένα προικοσύμφωνο, άλλοι ένα απλό κουτί», όλα οικογενειακά κειμήλια ιδιαίτερου συμβολισμού. Ο κ. Μιχάλαρος τόνισε πως η έκθεση είναι διαδραστική, αφού ο επισκέπτης μπορεί ταυτόχρονα ν’ ακούσει την προφορική τους μαρτυρία με τη χρήση ακουστικών που θα υπάρχουν στον χώρο ή με QR code.

Ρώτησα τον Χρήστο μέσα από αυτές τις συναντήσεις τι ήταν αυτό που τους εντυπωσίασε περισσότερο: «Ότι η μνήμη είναι ζωντανή, και συναισθηματικά μας κινητοποίησε το γεγονός ότι οι άνθρωποι που μας αφηγούντο την οικογενειακή τους ιστορία έβαζαν τα κλάματα ή δάκρυζαν... Οι άνθρωποι αυτοί μας άνοιξαν τα σπίτια τους, τα μπαούλα τους και κυρίως τις καρδιές τους και τους είμαστε ευγνώμονες».

Είχαν ενδοιασμούς να σας ανοίξουν τις καρδιές τους; «Με πολύ μεγάλη ευκολία και κυρίως με ευχαρίστηση, κάποιοι μάλιστα το έκαναν και με ανακούφιση, γιατί ήταν η πρώτη φορά που καταγράφονται οι μνήμες που έφεραν από τους γονείς τους. Ουσιαστικά πρόκειται για διηγήσεις των γονιών τους, που περνούν σε εμάς μέσω των Μικρασιατών δεύτερης γενιάς»

Πληροφορίες

Η Έκθεση είναι μία πρωτοβουλία της ομάδας People of Cyprus, σε επιμέλεια της ιστορικού Ιλιάνας Κουλαφέτη και του δημοσιογράφου Χρήστου Μιχάλαρου. Η μουσικός Βερόνικα Αλωνεύτου στα εγκαίνια της έκθεσης, μέσα από τους ήχους του σαντουριού της, άνοιξε ένα παράθυρο στη λαγγεμένη Ανατολή.

Διάρκεια έκθεσης έως 8 Δεκεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 19:00 καθημερινά και Σαββατοκύριακα. Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Φανερωμένης 86-90, 1011 Λευκωσία (Μουσείο Γεώργιου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη). Πληροφορίες: 22 128175. Είσοδος ελεύθερη

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση