ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Μεταμόρφωσις, 2»: Η δεύτερη φάση της εικαστικής σειράς του Σέργη Α. Χατζηαδάμο

Τα εκθέματα δημιουργήθηκαν από τον γεννημένο στη Νότια Αφρική και εγκατεστημένο στην Πάφο και τη Λευκωσία

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Τα εκθέματα δημιουργήθηκαν από τον γεννημένο στη Νότια Αφρική και εγκατεστημένο στην Πάφο και τη Λευκωσία Κύπριο καλλιτέχνη Σέργη Α. Χατζηαδάμο, και η έκθεση παρουσιάζει τη δεύτερη φάση της εικαστικής σειράς του «Μεταμόρφωσις», η πρώτη φάση της οποίας πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό το 2019. Εισαγωγή στην έκθεση αποτελούν ένα τρίπτυχο έργο με τίτλο «Παφίων Ψυχές», που βραβεύτηκε στην Μπιενάλε της Λάρνακας το 2018, καθώς και δύο άλλα έργα που τεκμηριώνουν το αρχείο και εξηγούν, οπτικά, τη χρήση του αρχικού υλικού από τον Σ. Χατζηαδάμο.

Το αρχικό αυτό υλικό προέρχεται από παλιές και ιστορικής σημασίας, αλλά φθαρμένες και κατεστραμμένες από την υγρασία και την πολυκαιρία, γυάλινες αρνητικές φωτογραφικές πλάκες, που χρησιμοποιούσε ο γνωστός Κύπριος φωτογράφος Σπύρος Χαρίτου. Αυτά τα φωτογραφικά αρνητικά, που τα χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης ως πρώτη ύλη, προσφέρουν και μια προοπτική για ορισμένες μελλοντικές καλλιτεχνικές κατευθύνσεις του Σ. Χατζηαδάμου, που διαφαίνονται ήδη εδώ.

Ο κύριος όγκος της δουλειάς στην παρούσα έκθεση είναι, λοιπόν, μια συλλογή έργων με δύο διαφορετικές, αλλά αλληλένδετες πτυχές. Ο Σ. Χατζηαδάμος περιορίζει, και σε μία περίπτωση αφαιρεί εντελώς, τις κατεστραμμένες από την υγρασία υφές στην περιφέρεια των φωτογραφικών αρνητικών, επικεντρώνοντας αποκλειστικά σε εικαστικά στοιχεία που τοποθετούνται το ένα πάνω στο άλλο εντελώς τυχαία.

Αυτές οι υπερτοποθετήσεις και επικαλύψεις είναι σχεδόν ανεπαίσθητες, εκτός κι αν τις μελετήσει προσεκτικά το μάτι. Τότε, και μόνο τότε, αντιλαμβάνεται κανείς μοναδικές, διπλές και πολλαπλές, ντυμένες αφηρημένες φιγούρες.

Ειδικότερα, η ικανότητα του Σ. Χατζηαδάμου να εισάγει αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «νεοχρωμοφωτισμός» και «νέος πουαντιλισμός» θυμίζει τον Seurat, ενώ στον φωτισμό αισθάνεται κανείς και την παρουσία του Vermeer, στο κιαρoσκούρο έργα του Rembrandt, στη σύνθεση κάποια έργα του Cézanne, στις υφές εγχειρήματα του Klimt, και στα συναισθήματα εντάσεις του Van Gogh.

Και εδώ, όπως και σε προηγούμενες εικαστικές επιδόσεις του Σ. Χατζηαδάμου, δεν μπορεί κανείς να μην εντυπωσιαστεί από το αξιοσημείωτο ταλέντο αλλά και την ακαταπόνητη εργατικότητα του καλλιτέχνη. Χρησιμοποιώντας και αξιοποιώντας, κατά τα τελευταία είκοσι χρόνια, την ψηφιακή τεχνολογία, έχει συνδυάσει σωρευτικά πολλές δεξιότητες, και μέσω αυτών έχει καταφέρει να δείξει την καλλιτεχνική του ωριμότητα. Ωστόσο, το όλο έργο φαίνεται να προέκυψε φυσικά και αυθόρμητα, όπως συμβαίνει συχνά στην πράξη με τα οράματα των δημιουργικών καλλιτεχνών. Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, δεν μπορούμε παρά να αποτιμήσουμε την έκθεση αυτή ως ένα ιδιαίτερο και αξιόλογο σταθμό και ως ένα ακόμη σκαλοπάτι στην ανοδική πορεία του Σέργη Χατζηαδάμου προς τη διεθνή καταξίωση.

Όλα τα έργα προσφέρονται και ως NFTs

Κείμενο και επιμέλεια της έκθεσης: Από τον Καθηγητή Maurice Kahn Bezalel Academy of Arts and Design, Ιερουσαλήμ


Περισσότερες Πληροφορίες 

Πότε/Πού: Σπίτι της Κύπρου στην Αθήνα, τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου στις 20:00-22:00, και θα διαρκέσει μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2022. Αθήνα 

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 210 3734 934

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση