ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Nature knows only colours» της Amy Stephens στην Art Seen

Η καλλιτέχνις προσκαλεί τον θεατή να αναλογιστεί πώς η φύση προσφέρει μια εικαστική γλώσσα και διαμορφώνει τα χρώματα που βλέπουμε

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Art Seen είναι στην ευχάριστη θέση να παρουσιάζει την ατομική έκθεση Nature knows only colours, της Αγγλίδας καλλιτέχνιδας Amy Stephens. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Παρασκευή 12 Νοεμβρίου, παρουσία της καλλιτέχνιδας.

«Είναι ο καλύτερος οιωνός για ένα χρώμα όταν κανένας από εκείνους που το βλέπουν δεν ξέρουν πώς να το ονομάσουν.»
John Ruskin, 1859

Για τη δεύτερη ατομική της έκθεση στην Art-Seen, η Amy Stephens προσκαλεί τον θεατή να αναλογιστεί πώς η φύση προσφέρει μια εικαστική γλώσσα και διαμορφώνει τα χρώματα που βλέπουμε.

Ορυκτά και πετρώματα από την Κύπρο πρωταγωνιστούν στην έκθεση. Πωρώδεις, ριγωτές, οι αντιθετικές γεωλογικές τους υφές ξαφνικά συγκλίνουν, καθώς αναγκάζονται να ενταχθούν σε ένα νέο περιβάλλον. Από αυτή τη στιγμή της μεταμόρφωσης, αναδύεται μια διαφορετική ενέργεια και ένα καινούργιο αντικείμενο.

Amy Stephens, Kouklia, 2020

Η αφθονία οποιουδήποτε υλικού μπορεί να το καταστήσει αόρατο. Γι' αυτό τον λόγο, συχνά, σε μεγάλο βαθμό, παραβλέπουμε τη φύση. Ετούτα τα μοναδικά αντικείμενα επαναπροσδιορίζονται ως αντικείμενα αυτόνομης αξίας καθώς προβάλουν από ένα φόντο από ζωηρά χρώματα.

Ένας γιγάντιος κελαδονίτης ανήκει τόσο στον φυσικό όσο και στον ψυχολογικό χώρο. Όταν τον αντικρύζουμε τοποθετημένο σε ένα σύγχρονο βάθρο, νοιώθουμε θαυμασμό για την ίδια την πέτρα αλλά και τον δεσμό ανάμεσα στο φυσικό και το ανθρωπογενές.

Πολυσήμαντη σε τόπο και χώρο, μορφή και συμβολισμό, μια οντότητα δεν είναι ποτέ ένα και μοναδικό πράγμα, ενώ η αντικειμενικότητα γίνεται υποκειμενική. Στα έργα της, από μια σειρά εφήμερα φωτογραφικά τυπώματα έως αφηρημένα κολάζ που αποτυπώνουν τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς, η καλλιτέχνιδα επικεντρώνεται σε νέες και μεταβαλλόμενες αφηγήσεις που συνδέονται με την αντίληψη του χρώματος. Εξερευνά τις έννοιες της δυνατότητας για μεταφορά και της σημασίας της αναγνώρισης, όπου η φύση μόνο γνωρίζει τα χρώματα για αυτά τα γήινα θαύματα.

(Μετάφραση: Δημήτρης Σαλταμπάσης)

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Βαλεντίνο Χαραλάμπους για την ευγενική του υποστήριξη. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί τους συγκεκριμένους λίθους για να υαλώσει τα κεραμικά του έργα και πρόσφερε ευγενικά μερικούς από αυτούς να αποτελέσουν μέρος των γλυπτών της Amy Stephens, τον Σπύρο Αναστασίου για την απίστευτη βοήθειά του και τη Ruth Keshishian (Moufflon Bookshop) για τη συνεχή υποστήριξη, έρευνα και την παροχή βιβλίων και γεωλογικών χαρτών.

Επιμέλεια: Μαρία Στάθη

Κεντρική Εικόνα: Amy Stephens, Golden Whispers, 2021

Σχετικά με την καλλιτέχνιδα

Amy Stephens

Γεννήθηκε το 1981 στο Λονδίνο της Βρετανίας. Ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Έλαβε πτυχίο Μάστερ στις Καλές Τέχνες από το Chelsea College of Art and Design του Λονδίνου (2008) και ΒΑ στις Καλές Τέχνες από το Πανεπιστήμιου του Reading της Αγγλίας.
Ατομικές εκθέσεις (επιλογή): Land | Reland [Portland], Upfor Gallery, Πόρτλαντ, Όρεγκον στην Αμερική (2018); fig-futures, The Grundy Art Gallery, Blackpool, Αγγλία (2018). Retain, Reframe, Art Seen, Λευκωσία, Κύπρος (2017). Rock, Paper, Mountain, UV Estudios, Μπουένος Άιρες, Αργεντινή (2016). Fig2 35/50 ICA, Λονδίνο (2015).

Ομαδικές εκθέσεις (επιλογή): Psychotropics, New Art Centre, Roche Court, επιμέλεια Iwona Blazwick OBE (2020); Spotlight on Sculpture, Grundy Art Gallery, Blackpool, Αγγλία (2020); Synergia, Museo Federico Silva, Μεξικό (2019); Skulturenpark, Galerie Lisa Kandlhofer, Vienna, Αυστρία (2019); The Annotated Reader, The Fruitmarket Gallery, Εδιμβούργο, Αγγλία, επιμέλεια Ryan Gander και Jonathan P Watts (2019); non-binary, ksRoom, bei, Riegersburg, Αυστρία, επιμέλεια Victoria Dejaco (2019); Parallel Lines: Sculpture and Drawing, Royal Society of Sculptors, Dora House, Λονδίνο, Αγγλία (2019).

Βραβεία-Διακρίσεις (επιλογή): Fig-Futures, Grundy Art Gallery, Blackpool, Βρετανία, με τα Art Fund, Arts Council England και Outset Contemporary Art Fund (2018). Villa Lena Artist Residency, Τοσκάνη (2015). Triangle Network Award και International Fellowship στο Muscat του Ομάν με τη Gasworks Gallery, Λονδίνο (2013). Irish Museum of Modern Art Artist Residency, Δουβλίνο (2011). The Banff Centre Artist Residency, Καναδάς (2010).

Έργα της περιλαμβάνονται στις δημόσιες συλλογές των Canary Wharf Group Collection, Λονδίνο, David Ross Foundation, Groucho Club Collection, Λονδίνο, Grundy Art Gallery Collection, Blackpool, Modern Forms Collection, Λονδίνο, Museo Federico Silva Collection, Μεξικό, Irish Office of Public Works State Collection, Δουβλίνο, Rothschild Collection, Λονδίνο, Soho House Group Collection, Λονδίνο, Mumbai Unilever Collection, Λονδίνο, Villa Lena Foundation, Τοσκάνη και Zabludowicz Collection, Λονδίνο.

Περισσότερες Πληροφορίες 

Πότε/Πού: Art-Seen, τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Παρασκευ΄΄η 12 Νοεμβρίου 2021 στις 18:00-22:00. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου. Ώρες έκθεσης: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 16.00 – 19.30 ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα με ραντεβού

Ξενάγηση γνωριμίας με την καλλιτέχνιδα: 12.11.2021 στις 20:00

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22006624, info@art-seen.org, www.art-seen.org 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση