ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

O πολιτισμός της στέπας στο Επιγραφικό Μουσείο

Ο «Χρυσός Aνδρας» ο πρωταγωνιστής της έκθεσης «Η Μεγάλη Στέπα: Ιστορία και Πολιτισμός»

Newsroom Κ, Αθήνα

ΤΗΣ ΓΙΩΤΑΣ ΣΥΚΚΑ

Το βλέμμα του επισκέπτη μαγνητίζει ο «Χρυσός Aνδρας» από το Καζαχστάν. Ενας ηγέτης πολεμιστής, με εντυπωσιακή αμφίεση και χρυσά επιράμματα. Αποκαλύφθηκε τη δεκαετία του ’60, στο εσωτερικό ταφικού ευρήματος, με πλούσια κτερίσματα, και είναι ο πρωταγωνιστής της έκθεσης «Η Μεγάλη Στέπα: Ιστορία και Πολιτισμός», που εγκαινιάστηκε στο Επιγραφικό Μουσείο.

Εκθεση που ήρθε από το Εθνικό Μουσείο της Δημοκρατίας του Καζαχστάν και έχει ενταχθεί στο πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Η πορεία του Χρυσού Aνδρα στα Μουσεία του Κόσμου», έχει ήδη εκτεθεί σε μουσεία της Ασίας. Η Αθήνα αποτελεί τον πρώτο σταθμό του ταξιδιού στην Ευρώπη.

Τα 245 αντικείμενα και σύνολα έργων από την προϊστορική περίοδο έως τον 20ό αιώνα στήθηκαν σαν σκηνικό στην αίθουσα του Επιγραφικού Μουσείου στην οδό Τοσίτσα, αποκαλύπτοντας τη μακραίωνη πολιτισμική παράδοση των νομαδικών λαών της στέπας, ανατολικά της Κασπίας. Μια πλουμιστή έκθεση που μαρτυρεί τις θρησκευτικές παραδόσεις, τις κοινωνικές πρακτικές, τις επαφές με άλλους λαούς. Εντονα χρώματα, στολίδια, ζεστή ατμόσφαιρα, είναι τα στοιχεία που κυριαρχούν ξαφνιάζοντας αρχικά τον επισκέπτη, ίσως γιατί δεν συμβαδίζει με τον χαρακτήρα του Επιγραφικού Μουσείου. Αλλά αυτή ακριβώς είναι η ιδιαιτερότητα της έκθεσης. Ανάμεσα στα περίτεχνα από ασήμι και χρυσό κοσμήματα, τα σκουλαρίκια με κρεμαστά στοιχεία, τα βραχιόλια, τα επιστήθια, τα στολίδια των αλόγων, είναι και αρχαιολογικά ευρήματα από τους τύμβους των θέσεων Μπερέλ (Καζάκ Αλτάι), Τακσάι 1 (Δυτικό Καζαχστάν) και Τάλντι 2 (Σαριάρκα).

 Ο «Χρυσός Ανδρας», ηγέτης - πολεμιστής από το Καζαχστάν.

Αγνωστος ο πολιτισμός της στέπας στην πλειονότητα των Ελλήνων επισκεπτών, εντυπωσιάζει το κοινό, όπως και οι ιδιαίτερες, κωνικές, προθήκες που θυμίζουν την περίτεχνη καλύπτρα στο κεφάλι του «Χρυσού Ανδρα» του Ισίκ. Αλλά και κάποια ευρήματα. Ανάμεσά τους, το γυάλινο αγγείο με τη μορφή πτηνού, που μαρτυρεί… εισαγωγές από την αρχαία Ελλάδα. Τα αντικείμενα στην πλειονότητά τους παριστάνουν διάφορα ζώα. Πολλά από αυτά είναι φιλοτεχνημένα σε χρυσό, κληροδότημα των πρώτων κρατών της στέπας κατά την πρώιμη Εποχή του Σιδήρου. Υπάρχει επίσης ένα ακριβές αντίγραφο της πολύχρωμης παραδοσιακής σκηνής των νομάδων της στέπας. Εδώ μαθαίνουμε για τον τόπο όπου εξημερώθηκε για πρώτη φορά το άγριο άλογο.

Διάρκεια έως 12/12.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Ζωγραφίζω για την UNICEF

Ζωγραφίζω για την UNICEF

Οι διοργανωτές έχουν μεριμνήσει να τοποθετηθούν πινακίδες μετά την έξοδο Σταυροβουνίου που θα οδηγούν στο διαμορφωμένο χώρο ...
Δελτίο Τύπου
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ανέβαλε την επανεκκίνησή του το Μουσείο της Πόλης της Νέας Υόρκης, κατόπιν απόφασης του κυβερνήτη της πολιτείας

Εικαστικά στον κόσμο

Ο δήμος της Νέας Υόρκης πέρασε στην τέταρτη και τελευταία φάση του σχεδίου επιστροφής στους προ καραντίνας ρυθμούς
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
X