ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο «πρώτος έρωτας» του Πικάσο

Η έκθεση παρουσιάζει σε «ζευγάρια» πάνω από 30 έργα των δύο σπουδαίων δημιουργών, που αποτυπώνουν τον καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ τους

Kathimerini.gr

Την επίδραση που άσκησε ο ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (1541-1614) στον Πάμπλο Πικάσο (1881-1973) διερευνά η έκθεση «Πικάσο – Ελ Γκρέκο» του μουσείου Kunstmuseum της Βασιλείας στη Γερμανία.Η έκθεση παρουσιάζει σε «ζευγάρια» πάνω από 30 έργα των δύο σπουδαίων δημιουργών, που αποτυπώνουν τον καλλιτεχνικό διάλογο μεταξύ τους. Εμβληματικό ζεύγος είναι ο πίνακας «Saint Paul» (Απόστολος Παύλος) του Ελ Γκρέκο, που μπαίνει δίπλα στο «L’ Aficionado» του Πικάσο.

Η επιρροή του Ελληνα Ελ Γκρέκο αποτυπώνεται στα έργα που δημιούργησε ο Ισπανός Πικάσο τις δεκαετίες 1930 και 1940, αλλά και αργότερα, όταν ο ζωγράφος πέρασε στο καλλιτεχνικό ρεύμα του κυβισμού.

Η σχέση του Πικάσο με τον Ελ Γκρέκο δεν είναι άγνωστη, αλλά οι μελετητές του έργου του την περιγράφουν συνήθως ως τον «πρώτο έρωτα» του ζωγράφου. Η έκθεση στη Βασιλεία προσπαθεί να δείξει ότι αυτή η σχέση συντρόφευε τον Ισπανό καλλιτέχνη σε όλη του την πορεία.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση