ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Rejected Sounds Of The Magic Flute» από την Έβελυν Αναστασίου

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα Library Project του Τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα Library Project του Τμήματος Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιείται κάθε εξάμηνο στη Δημοτική Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Λεμεσού. Βασικός στόχος του εγχειρήματος είναι η προώθηση του πολυμεσικού χαρακτήρα της σύγχρονης τέχνης, καθώς και εφήμερων καλλιτεχνικών πρακτικών που ανοίγουν διάλογο με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Σε συνεργασία με την Αυστριακή Πρεσβεία της Λευκωσίας, και στο πλαίσιο των Εβδομάδων Γερμανικής Γλώσσας, το Τμήμα Καλών Τεχνών προσκαλεί την Έβελυν Αναστασίου.

Το Σάββατο 14 Νοεμβρίου, η κύπρια εικαστικός θα παρουσιάσει τη μουσική επιτελεστική δράση υπό τον τίτλο Rejected Sounds Of The Magic Flute· ένα έργο που εκκινεί από τον Μαγικό Αυλό [Die Zauberflöte] του Wolfgang Amadeus Mozart. Η εμβληματική όπερα του αυστριακού συνθέτη, η οποία θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο βιεννέζικο κοινό το 1791, αποτελεί ένα μαγικό παραμύθι με πολλά υπόρρητα μηνύματα, αλλά και μια ωδή σε διαχρονικές, πανανθρώπινες αξίες, όπως η ελευθερία, η αδελφοσύνη και η αγάπη.
Η πολυετής έρευνα της Αναστασίου πάνω στον Μαγικό Αυλό, την οδηγεί στα αρχεία της Κρατικής Βιβλιοθήκης του Βερολίνου, όπου βρίσκονται οι πρωτότυπες παρτιτούρες του έργου. Εκεί, η καλλιτέχνις ανακαλύπτει μια σειρά από διαγραμμένες, από τον ίδιο τον Mozart, νότες, οι οποίες δεν παρουσιαστηκαν ποτέ στο κοινό, μια και καταδικάστηκαν από τον δημιουργό τους στη λήθη.

Στη συνέχεια, και μέσω μιας λεπτομερειακής καταγραφής, η Αναστασίου συγκεντρώνει τα αποσπασματικά σπαράγματα του Μαγικού Αυλού και τα συναρμόζει δημιουργώντας μια νέα μουσική σύνθεση· ένα ολιγόλεπτο ηχητικό κομμάτι, το οποίο μπορεί να ιδωθεί ως ένα υβριδικό μετα-μουσικό έργο.

Με σημείο αναφοράς το εν λόγω κομμάτι, και με τη συμμετοχή πολυάριθμης ορχήστρας, η κύπρια εικαστικός αναμένεται να παρουσιάσει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λεμεσού ένα ιδιότυπο οπτικοακουστικό δοκίμιο. Συγχρόνως, επιδιώκοντας την ενσώματη παρουσία του κοινού στην καλλιτεχνική της πρακτική -γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία στην παρούσα βιοπολιτική συνθήκη- η καλλιτέχνις ενεργοποιεί τον εξωτερικό χώρο της βιβλιοθήκης, μεταμορφώνοντάς τον σε ένα αλλόκοτο οπερατικό σκηνικό, το οποίο θα υποδεχτεί το έργο της.

Με το έργο Rejected Sounds Of The Magic Flute, η Αναστασίου επιχειρεί την υπέρβαση των ορίων των καλλιτεχνικών ειδών και προτείνει μια εξόχως ενδιαφέρουσα οπτική και ηχητική εμπειρία.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Αργιανάς

Με την συμμετοχή της Commandaria Orchestra του Κυπριακού Οινομουσείου στην Λεμεσό.

Μαέστρος:  Δρ. Φράνσις Γκάυ

Συντονισμός: Κλίτσα Αντωνίου, Εικαστικός, Καθηγήτρια και Πρόεδρος του Τμήματος Καλών Τεχνών, ΤΕΠΑΚ

Παραγωγή: Γιώργος Λάζογλου

Περισσότερες Πληροφορίες 

Πότε/Πού: Στον Κήπο της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης  η παρουσίαση θα γίνει το Σάββατο, 14 Νοεμβρίου 2020, 19:30 – 20:30. Καραϊσκάκη & Αγίου Ανδρέου 269. Τ.Κ. 3035, Λεμεσός 

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 96509976

Οδηγίες COVID-19:

Στην εκδήλωση αυτή τηρούνται όλα τα μέτρα ασφαλείας που βασίζονται στις οδηγίες ασφαλείας για τον ιό COVID-19 που εκδίδονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείο Υγείας.
1. Διατηρήστε απόσταση δύο μέτρων ανάμεσα σε εσάς και άλλους επισκέπτες.
2. Βεβαιωθείτε ότι φοράτε τη μάσκα σας σωστά.
3. Όταν κάθεστε στα καθίσματά σας που υποδεικνύεται από τον αρμόδιο συνοδό, συνιστάται επίσης να φοράτε τη μάσκα σας, ωστόσο δεν είναι υποχρεωτικό.
4. Αποφύγετε περιττές κινήσεις αφού καθίσετε στο κάθισμά σας.
5. Μετά το τέλος της παράστασης, περιμένετε το υπεύθυνο άτομο να σας μεταφέρει στην έξοδο.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση