ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στο σφυρί, η πρώτη αυτοπροσωπογραφία του Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ

Στις 29 Ιουνίου το βράδυ, βγαίνει στο σφυρί στου Sotheby's στο Λονδίνο η πρώτη αυτοπροσωπογραφία του Γερμανού εξπρεσιονιστή ζωγράφου

ΑΜΠΕ

Στις 29 Ιουνίου το βράδυ, βγαίνει στο σφυρί στου Sotheby's στο Λονδίνο η πρώτη αυτοπροσωπογραφία του Γερμανού εξπρεσιονιστή ζωγράφου Ερνστ Λούντβιχ Κίρχνερ. Δημιουργημένος το 1907, στην κορύφωση της εμπλοκής του καλλιτέχνη με το πρωτοποριακό κίνημα «Die Brücke (Η Γέφυρα)», ο πίνακας «Selbstbildnis mit Pfeife (Αυτοπροσωπογραφία με ένα τσιμπούκι)» εκτιμάται ότι ενδέχεται να πιάσει έως και 14,7 εκατομμύρια δολάρια.

Η αυτοπροσωπογραφία είναι χαρακτηριστική του ύφους του κινήματος, του οποίου ιδρυτικό μέλος ήταν το 1905 ο Κίρχνερ και ο πρώτος ιδιοκτήτης της ήταν ο φίλος του και συνιδρυτής του «Die Brücke» Karl Schmidt-Rottluff. Πιστεύεται ότι πηγή έμπνευσης για το έργο ήταν η επίσκεψη του Κίρχνερ σε έκθεση έργων του Βαν Γκογκ στη Δρέσδη το 1905, όπου μεταξύ άλλων εκτίθετο το έργο του Μετα-ιμπρεσιονιστή ζωγράφου «Αυτοπροσωπογραφία με Τσιμπούκι και Ψάθινο Καπέλο», έργο του 1887.

Οι ομοιότητες στις δύο συνθέσεις ήταν ορατές όταν εκτέθηκε δημοσίως για τελευταία φορά το έργο του Κίρχνερ το 2007 στο πλαίσιο της έκθεσης «Βίνσεντ βαν Γκογκ και Εξπρεσιονισμός» στη Neue Galerie στη Νέα Υόρκη και στο Μουσείο Βαν Γκογκ στο Άμστερνταμ.

Πριν από περισσότερα από 40 χρόνια εμφανίστηκε η πρώτη αυτοπροσωπογραφία του Κίρχνερ στην αγορά: Πωλήθηκε στου Sotheby's το 1981. Είναι η μοναδική αυτοπροσωπογραφία του καλλιτέχνη στην οποία απεικονίζεται μόνο μία φιγούρα που έχει ποτέ βγει στο σφυρί. Από τα 25 έργα του στα οποία ο Κίρχνερ απεικονίζει τον εαυτό του σχεδόν τα δύο τρίτα, είναι σε συλλογές μουσείων.

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση