ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Στοιχεία της δεκαετίας του ’60 στην τέχνη και στη ζωή

Η ατομική έκθεση της Αρτεμης Χατζηγιαννάκη με 25 ακουαρέλες εμπνευσμένες από την Αθήνα της δεκαετίας του ’60

Newsroom Κ, Αθήνα

ΤΗΣ ΜΑΡΩΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ

Μια πρωτότυπη εικαστική εκδήλωση εγκαινιάζεται την προσεχή Πέμπτη στο T.A.F./ the Art Foundation. Πρόκειται για την ατομική έκθεση της Αρτεμης Χατζηγιαννάκη με 25 ακουαρέλες εμπνευσμένες από την Αθήνα της δεκαετίας του ’60, που γίνεται ο πυρήνας για να ξετυλιχθεί μια παράλληλη αφήγηση με γενικό τίτλο «Το πνεύμα του ’60. Περιήγηση σε έναν κόσμο που έφερε το αύριο». Ολόκληρος ο εκθεσιακός χώρος του T.A.F. καταλαμβάνεται από τα στοιχεία –τεκμήρια, εικόνες και memorabilia– εκείνης της δεκαετίας αναβιώνοντας το ύφος, την αισθητική και το πνεύμα της μεταβολής στο αστικό τοπίο και στις κοινωνικές συνθήκες πριν από μισό και πλέον αιώνα.

Αυτή η νοητή και συχνά μυθοπλαστική επιστροφή που έχει ως κεντρικό άξονα την τέχνη –της υδατογραφίας κυρίως, αλλά και της φωτογραφίας– δεν έχει σκοπό να σκιαγραφήσει τα γεγονότα της δεκαετίας του 1960, αλλά κυρίως να αναπλάσει μια ατμόσφαιρα.

Η ζωγραφική της Αρτεμης Χατζηγιαννάκη υπενθυμίζει το περιβάλλον που αποτέλεσε το πλαίσιο για τα τεκταινόμενα μιας ταραγμένης για την Ελλάδα δεκαετίας, χάρη στην επιλεκτική μνήμη που περισσότερο επινοεί παρά περιγράφει την πραγματικότητα. Τα έργα της, με υπαινικτικά νοσταλγικό χαρακτήρα, ανακαλούν το πέρασμα από τον παλιό στον νέο κόσμο. Η ζωγράφος, με δεινή σχεδιαστική ικανότητα και έμφαση σε μια ιδιαίτερη χρωματική γκάμα, ανασυστήνει θραύσματα του αθηναϊκού παρελθόντος με βλέμμα πράο και τρυφερό.

Ασπρόμαυρη φωτογραφία του Παναγιώτη Παναγάκη (αριστερά). Φωτογραφία του Γιώργου Καζάζη (δεξιά).
Ο ρεαλισμός της ομοιάζει με τις ονειρικές αναπαραγωγές της πραγματικότητας, όταν ο ύπνος απαλύνει τις εντάσεις, απαλείφει τις λεπτομέρειες και μας προσφέρει μια πιο αθώα επιστροφή στην καθημερινότητα. Στην παρούσα έκθεση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ο συνδυασμός της τέχνης –της ζωγραφικής εν προκειμένω, που αποτελεί παιδί της δημιουργικής φαντασίας– με τα πειστήρια της εποχής η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της εργασίας της ζωγράφου. Η έκθεση συνοδεύεται από έκθεση φωτογραφίας σύγχρονων φωτογράφων, με θέματα που παραπέμπουν στο ύφος και στην αισθητική του ’60. Ειδική ενότητα περιλαμβάνει φυσικά τεκμήρια από τη δεκαετία (περιοδικά, παιχνίδια, αντικείμενα διακοσμητικά και καθημερινής φύσεως κ.ά.), ενώ θα υπάρξουν και παράλληλες εκδηλώσεις με ομιλίες / παρουσιάσεις με θέματα από την Αθήνα του ’60 και τον προβληματισμό που γεννάει η σύγχρονη θεώρησή της. Το εκθεσιακό πρότζεκτ «Το πνεύμα του ’60. Περιήγηση σε έναν κόσμο που έφερε το αύριο» γίνεται με την αποκλειστική χορηγία του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και με επιμέλεια του δημοσιογράφου και συγγραφέα Νίκου Βατόπουλου. Η όλη ιδέα στηρίζεται και εμπνέεται από τη νέα παραγωγή έργων της Αρτεμης Χατζηγιαννάκη, η οποία προχωρεί την έρευνά της στο αστικό τοπίο και στη συλλογική μνήμη σε μια κρίσιμη για την Αθήνα περίοδο. Με τα έργα τους συμμετέχουν οι φωτογράφοι: Γιώργος Θάνος, Γιώργος Καζάζης, Παναγιώτης Παναγάκης, Τάσος Σαλτερής, Ηλίας Τσαουσάκης, Τάσος Χαλκιόπουλος. Κυκλοφορεί κατάλογος με τα έργα της Αρτεμης Χατζηγιαννάκη και κείμενα των Ζωής Βαΐου - Θανάση Γιοχάλα, Νίκου Βατόπουλου, Μαρίας Καλτσά, Γιώργου Καζάζη, Ηλία Καφάογλου. Οι εκδηλώσεις προγραμματίζονται ως εξής: 19/1, ομιλία Μαρίας Καλτσά. 24/1, ομιλία Θανάση Γιοχάλα. 31/1, ομιλία Νίκου Βατόπουλου.

Διάρκεια έως 3/2. Νορμανού 5, Μοναστηράκι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση