ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα δικαιώματα των γυναικών και η φωτογράφος Donna Ferrato

Η 72χρονη καλλιτέχνιδα επιστρέφει με εκθέσεις σε δύο γκαλερί της Νέας Υόρκης

ΑΜΠΕ

Η φωτογράφος και ακτιβίστρια Donna Ferrato αφιέρωσε την καριέρα της στην προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, αναδεικνύοντας τη δεκαετία του 1980, όταν ο συζυγικός βιασμός ήταν ακόμη νόμιμος στις ΗΠΑ, το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας. Με την πρωτοποριακή έκδοση του βιβλίου της «Living With The Enemy» το 1991 έσπασε τη σιωπή.

Τώρα, η 72χρονη Ferrato επιστρέφει με εκθέσεις σε δύο γκαλερί της Νέας Υόρκης, στις οποίες στέκεται αντιμέτωπη στη βία, την εκμετάλλευση και την καταπίεση ενώ ταυτόχρονα τιμά το θάρρος και τη δύναμη των γυναικών απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Blind Magazine (@blind.magazine)

Ενηλικιωνόμενη στα χρόνια της Σεξουαλικής Επανάστασης και του Κινήματος Women's Lib, η Ferrato έζησε και τη νομιμοποίηση και την ποινικοποίηση της έκτρωσης. «Είχα μια φίλη που έκανε παράνομη έκτρωση και κόντεψε να πεθάνει από αιμορραγία» λέει η Dona Ferrato. «Μου προξενούσε θλίψη και θυμό να βλέπω πώς μεταχειρίζονταν τις γυναίκες. Πάντα μας κάνουν να νιώθουμε ντροπή και ενοχή». Διοχέτευσε τον πόνο και τον θυμό της στη φωτογραφία, ξεκινώντας να ασκεί αυτή την τέχνη το 1976 και φθάνοντας, μετά από διαζύγιο, στη Νέα Υόρκη. Στα τέλη της δεκαετίας του 1970 άρχισε να καταγράφει την ερωτική ζωή ζευγαριών των προαστίων και έγινε στενή φίλη ενός ζευγαριού, της Elizabeth και του Benth. «Πίστευα ότι η Elizabeth ήταν μια απελευθερωμένη γυναίκα. Αυτή ήταν η δυνατή ή, αυτό υπέθετα» εξομολογείται.

Το 1982 συνόδευσε το ζευγάρι στο σπίτι τους στο New Jersey. Το ίδιο βράδυ άκουσε ουρλιαχτά της Elizabeth, βούτηξε τη φωτογραφική μηχανή της και έτρεξε στο μπάνιο όπου ο Benth χτύπαγε τη σύζυγό του. Τράβηξε μια φωτογραφία και τον άρπαξε απ' το χέρι. «Τι κάνεις;» τον ρώτησε. «Απλά την τιμωρώ γιατί είναι η γυναίκα μου και μου λέει ψέματα» ήταν η απάντηση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ