ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

The Alchemy of Story Telling: Η πρώτη ατομική έκθεση του Σπύρου Αναστασίου

Θα παρουσιάσει νέα έργα, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης στο χώρο της γκαλερί Art Seen

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η γκαλερί Art Seen είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τη πρώτη ατομική έκθεση του Σπύρου Αναστασίου The Alchemy of Story Telling που εγκαινιάζεται την Πέμπτη, 13 Οκτωβρίου 2022. Η έκθεση, υπό την επιμέλεια της Μαρίας Στάθη, θα παρουσιάσει νέα έργα, συμπεριλαμβανομένης μιας εγκατάστασης στο χώρο. Για την πρώτη του ατομική έκθεση, ο καλλιτέχνης καλεί τον θεατή να βιώσει την πρακτική του μέσα από τη δική του αφήγηση που αντικατοπτρίζεται με γλυπτά από μάρμαρο και γύψο.

Η χαρακτηριστική καθήλωση του Αναστασίου με φόρμες, σχέδια και θραύσματα μορφών ακολουθεί μια στρατηγική επανάληψης. Αυτή η επανάληψη δημιουργεί μια γλυπτική αλχημεία της αρχικής μορφής που έπειτα μεταμορφώνεται σε μια ενέργεια σχήματος. Ενώ υποσυνείδητα εξερευνά τη δική του ταυτότητα ως Κύπριος, οι προσωπικές και μυθολογικές ιστορίες δημιουργούν μια νέα ανάγνωση για το κοινό, υποδηλώνοντας τον Αναστασίου ως τον αφηγητή που αναδεικνύει μια εμπειρία φανταστικών τελετουργιών και αθωότητας.

Ενώ βρίσκεται σε μια σχεδόν αέναη κρίση ταυτότητας σχετικά με τη δική του καταγωγή, ο Αναστασίου προσηλώνεται στα «μαλλιά» σαν το σύμβολο που παραμένει σταθερό σε όλη του τη δουλειά. Αναλογίζεται τη γοητεία του συμβόλου αυτού με το αρχαίο γλυπτό του Κούρου και την αναπαράσταση της νεότητας και της ανδρικής ομορφιάς μέσα από επαναλαμβανόμενες παραλλαγές των σφαιρικών μοτίβων της κόμης του γλυπτού.

Το καλλιτεχνικό έργο του Αναστασίου είναι η αθώα απλοποίηση των αρχετυπικών προτύπων του Κούρου και των προηγούμενων Σουμερίων και Αιγυπτιακών γλυπτών του. Όπως ένα σκέλος DNA που μπορεί να εντοπιστεί μέχρι τους αρχαίους πολιτισμούς, το αρχέτυπο των σφαιρικών μοτίβων των μαλλιών, η γλώσσα του σώματος καθώς και η υλική προσέγγιση της ανδρικής φιγούρας έχουν υποστεί ελάχιστες τροποποιήσεις. Τα μαλλιά είναι όσο πιο κοντά μπορείς να φτάσεις στην αλχημεία ενός ανθρώπου και μέσα από αυτά τα γλυπτά ο Σπύρος Αναστασίου επιχειρεί να εξάγει και να εξερευνήσει το δικό του DNA ως αφηγητής, αλχημιστής και μάγος.

Σπύρος Αναστασίου

Γεν. 1990 στη Λεμεσό Κύπρου. Ζει και εργάζεται στον Ψεματισμένο της Κύπρου.

Ο Αναστασίου σπούδασε Foundation στο Farnham UCA. Ξεκίνησε πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και τον Τουρισμό στο Πανεπιστήμιο του Σάντερλαντ αλλά αποφάσισε να ακολουθήσει τις Τέχνες. Σπούδασε στο Τμήμα Γλυπτικής στην Academia di Belle Arti di Carrara όπου αποφοίτησε το 2020. Το 2011, συμμετείχε στο πρόγραμμα LT RANCH στη Λιθουανία (ο μη κερδοσκοπικός χώρος αγροτικής τέχνης παρέχει εγκαταστάσεις για κατοικίες χωρικής έρευνας για δύο εβδομάδες). Το 2017, ήταν βοηθός στο Κυπριακό Περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας. Από το 2020 κατέχει τη θέση Βοηθός Εργαστηρίου στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) στη Λεμεσό. Έχει συμμετάσχει στο Segni Scolpiti Το Συμπόσιο του Montinigioso στην Ιταλία και στις ομαδικές εκθέσεις Attempts to Escape (2019); All I Need is the Air that I Breathe στην γκαλερί Art Seen, Λευκωσία (2021), Beuys100 - Social Sculptures στο Goethe-Institute στη Κύπρο (2021).

Επιμέλεια: Μαρία Στάθη

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Γκαλερί Art Seen, τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμτη 13 Οκτωβρίου 2022 στις 19:30 - 22:00, και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Νοεμβρίου 2022. Ώρες έκθεσης: Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή 16:00 – 19:30 ή οποιαδήποτε άλλη ημέρα με ραντεβού

Επικοινωνία: Τηλέφωνο 22006624, info@art-seen.org, www.art-seen.org 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Εικαστικά: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Ο ζωγράφος και συγγραφέας Ανδρέας Καραγιάν μιλάει στην «Κ» με αφορμή την αναδρομική έκθεση για το έργο του στη Λεμεσό
Του Απόστολου Κουρουπάκη
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ