ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Εξυμνώντας την κληρονομιά και τον πολιτισμό

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου έχει καταστεί ζωτικό κομμάτι του πολιτιστικού τοπίου του νησιού

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Από τη «γέννησή» του το 1984, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου αποτέλεσε ένα φάρο πολιτιστικής κληρονομιάς και πνευματικής εξερεύνησης. Άλλωστε, η ίδια η θέση του, στην καρδιά της Λευκωσίας, κοντά στην ιστορική εκκλησία της Φανερωμένης, το «υποχρεώνει» να αφουγκράζεται την ιστορία τόσο της πόλης, όσο και ολόκληρης της Κύπρου. Το ίδρυμα έχει αφιερωθεί στην προώθηση και διατήρηση του κυπριακού πολιτισμού σε διάφορους τομείς, όπως η αρχαιολογία, η ιστορία, η τέχνη και η λογοτεχνία, με στόχο την ανάδειξη και τη διάδοση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Κύπρου, και ιδιαίτερα του ελληνικού πολιτισμού της, το Ίδρυμα από την πρώτη κιόλας ημέρα ζωής και δραστηριοποίησής του έχει καταστεί ζωτικό κομμάτι του πολιτιστικού τοπίου του νησιού.

Ιστορικό οικοδόμημα

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου στεγάζεται στο παλιό διοικητικό κτήριο της Τράπεζας, που ανεγέρθηκε το 1936. Αυτό το τοπόσημο δεν αποτελεί μόνο μια φυσική μαρτυρία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού, αλλά και μια συμβολική γέφυρα που συνδέει το παρελθόν με το παρόν. Στις εγκαταστάσεις του, το Ίδρυμα φυλάσσει και αναδεικνύει ποικιλοτρόπως μια εξαιρετικής σημασίας σειρά συλλογών και μουσείων, προσφέροντας πληροφορίες για το πλούσιο «μωσαϊκό» του κυπριακού πολιτισμού και της ιστορίας.

Διαφορετικές συλλογές

Η δέσμευση του Ιδρύματος για τη διατήρηση του πολιτισμού είναι εμφανής στις ποικίλες κυπρολογικές συλλογές του, που περιλαμβάνουν νομίσματα, χάρτες, σπάνια βιβλία και χειρόγραφα, χαρακτικά, παλιές φωτογραφίες και υδατογραφίες, σύγχρονη κυπριακή τέχνη και κυπριακές αρχαιότητες. Κάθε συλλογή προσφέρει μια μοναδική προοπτική για την ιστορική και πολιτιστική πορεία και εξέλιξη της Κύπρου, εμπλουτισμένη από σημαντικές δωρεές διαμέσου των ετών, όπως το φωτογραφικό αρχείο του Manuel Baud-Bovy και της Αριστέας Τζάνου Baud-Bovy.

Δύο αξιόλογα μουσεία, το Μουσείο Ιστορίας της Κυπριακής Νομισματοκοπίας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Γεωργίου και Νεφέλης Τζιάπρα Πιερίδη, από τη δωρεά της Κλειούς και Σόλωνα Τριανταφυλλίδη, αναδεικνύουν το ρόλο του Ιδρύματος στην πολιτιστική εκπαίδευση και αναγνώριση. Οι χώροι αυτοί όχι μόνο φιλοξενούν ανεκτίμητα αντικείμενα αλλά και αφηγούνται τις ιστορίες της Κύπρου μέσα από τους αιώνες.

Προώθηση της γνώσης

Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος εκτείνονται πέρα από τις εκθέσεις και τις συλλογές, αφού προωθεί ενεργά την έρευνα, οργανώνει διαλέξεις και διοργανώνει επιστημονικά συνέδρια, αφιερωμένα στις πολλαπλές και ποικίλες πτυχές του κυπριακού πολιτισμού. Η έκδοση βιβλίων και λευκωμάτων του, σε τομείς που σχετίζονται με την κυπριακή κληρονομιά συμβάλλει περαιτέρω στον ακαδημαϊκό και πολιτιστικό διάλογο. Επιπλέον, το Ίδρυμα έχει αφήσει το αποτύπωμά του διεθνώς, συνεργαζόμενο με σημαντικούς οργανισμούς και μουσεία σε όλο τον κόσμο για την προώθηση του κυπριακού πολιτισμού.

Ιστορικό αρχείο

Το 2013, το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου επέκτεινε τη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, ενσωματώνοντας τις δραστηριότητες του πρώην Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας. Η ενσωμάτωση αυτή έφερε υπό την προστασία του έναν πλούτο ιστορικών εγγράφων, σπάνιων βιβλίων και έργων τέχνης, τα οποία στεγάζονται στο κτήριο της Φανερωμένης. Το Ιστορικό Αρχείο, που ιδρύθηκε από το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου, υπογραμμίζει περαιτέρω τον ρόλο του Ιδρύματος στη διατήρηση της οικονομικής και πολιτιστικής ιστορίας της Κύπρου, μέσω μιας ολοκληρωμένης συλλογής εγγράφων, οπτικοακουστικού υλικού και αναμνηστικών.

Σύμβολο πολιτιστικής ταυτότητας

Το έμβλημα του Ιδρύματος, που σχεδιάστηκε από τον Άντη Ιωαννίδη το 1986, αντικατοπτρίζει την ουσία της αποστολής του Ιδρύματος. Αντιπροσωπεύοντας ένα μείγμα της αρχαιότητας, της ιστορίας και της έντονης πολιτιστικής ζωής της Κύπρου, το έμβλημα συμβολίζει το φως της γνώσης και την αέναη κίνηση της πολιτιστικής εξέλιξης.

Ένα συνεχές ταξίδι ανακάλυψης

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας Κύπρου συνεχίζει να αποτελεί μια καθοριστική δύναμη για τη διατήρηση και την προώθηση του κυπριακού πολιτισμού. Μέσα από τις συλλογές, τα μουσεία και τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες, το Ίδρυμα προσκαλεί ντόπιους και επισκέπτες να ξεκινήσουν ένα ταξίδι στον χρόνο, εξερευνώντας την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου. Καθώς γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ας αναγνωρίσουμε και ας επαινέσουμε την ανεκτίμητη συμβολή του Ιδρύματος στον πολιτιστικό γίγνεσθαι της Κύπρου και του ευρύτερου κόσμου.

Κληρονομιά της πολιτιστικής παράδοσης της Κύπρου

Η Τράπεζα Κύπρου έχει καταστεί εδώ και καιρό προστάτης των τεχνών και του πολιτισμού, μια παράδοση που αναπτύχθηκε από τότε που η Κύπρος απέκτησε την ανεξαρτησία της το 1960. Η ίδρυση του Πολιτιστικού Ιδρύματος αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Τράπεζας να εμπλουτίσει την πολιτιστική σκηνή του νησιού, μια δέσμευση που έχει αναγνωριστεί και βραβευτεί από διάφορους φορείς, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο ΣύγχρονηςΤέχνης ΔΙΑΤΟΠΟΣ παρουσιάζει τη νέα εικαστική πρόταση της Ευδοκίας Κύρκου
Kathimerini.com.cy
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Από το 2020, που άλλαξε το status της Αγίας Σοφίας και της Μονής της Χώρας, ο διεθνής οργανισμός έχει αντιδράσει «εγγράφως», ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ