ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 18:29
 

Φαίδωνος ξανά εναντίον Τμήματος Αρχαιοτήτων

Ο δήμαρχος Πάφου θα ενημερώσει τον γενικό ελεγκτή για τα ταξίδια της διευθύντριας

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος επιστρέφει με δήλωσή του και εξαπολύει νέα πυρά εναντίον του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της διευθύντριάς του Μαρίας Σολομίδου-Ιερωνυμιδου. Ο δήμαρχος επανέρχεται (είχε κάνει καταγγελίες και τον Μάιο του 2019) για το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάφου, το οποίο παραμένει κλειστό από το 2016 και χαρακτηρίζει τη μη λειτουργία του χαρακτηριστική περίπτωση φυγοπονίας του Τμήματος Αρχαιοτήτων. Ο κ. Φαίδωνος σημειώνει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του: «Είναι εξόφθαλμο ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων και η διεύθυνσή του δεν έχουν καμία απάντηση επί της ουσίας του προβλήματος που δημοσίως έθιξα και αφορά την περίπτωση του Αρχαιολογικού Μουσείου Πάφου […]».

Το μουσείο παραμένει κλειστό από το 2016.

 

Ο δήμαρχος της πόλης αναφέρει ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων δεν είναι ικανό να διαχειριστεί σωστά και αποτελεσματικά ούτε μία ανακαίνιση και η μη λειτουργία του είναι μνημείο ολιγωρίας και ανικανότητας, όπως είχε ανακοινώσει και την προηγούμενη φορά. Υπενθυμίζουμε ότι το Τμήμα Αρχαιοτήτων τον Μάιο είχε απαντήσει ότι «Το Αρχαιολογικό Μουσείο Επαρχίας Πάφου, όπως και όλα τα αρχαιολογικά και εθνολογικά μουσεία που βρίσκονται κάτω από την αρμοδιότητα του Τμήματος Αρχαιοτήτων, τυγχάνουν της αμέριστης προσοχής του Τμήματος. [...] Παράλληλα, βασική αρχή είναι η τήρηση των δημοσιονομικών διαδικασιών. Το Τμήμα Αρχαιοτήτων, σε συνεργασία με τα αρμόδια Τμήματα και Υπηρεσίες του κράτους, ακολουθεί τις νενομισμένες διαδικασίες. Είναι προς μεγάλη έκπληξη η αναφορά στις δηλώσεις του κ. Φαίδωνος ότι εικάζεται ότι υπήρξαν προβλήματα στη συγγραφή προσφορών. Τα έγγραφα διαγωνισμών, καθώς και το αποτέλεσμα της Αναθεωρητικής Αρχής, στα οποία γίνεται αναφορά, είναι δημοσιευμένα. Σημειώνεται ότι ο οποιοσδήποτε προσφοροδότης έχει το αναντίρρητο δικαίωμα προσφυγής στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφορών, ενώ επίσης σημειώνεται ότι το αποτέλεσμα της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφορών επικύρωσε την απόφαση του αρμόδιου οργάνου, δικαιώνοντας το Τμήμα Αρχαιοτήτων [...].»

Καταγγελία στον γενικό ελεγκτή

Ο κ. Φαίδωνος κάνει ευθεία αναφορά στη διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων δρ Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου, η οποία, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Πάφου, αντί να εγκύψει στα πιεστικά και χρονίζοντα προβλήματα που αφορούν την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου του τόπου μας, ασχολείται και αναλώνεται συστηματικά με τα υπηρεσιακά της ταξίδια στο εξωτερικό. Μάλιστα, για αυτά τα ταξίδια ο κ. Φαίδωνος, καθώς και για ποσά που εισέπραξε ως επιδόματα εξωτερικού, προτίθεται να ενημερώσει τον γενικό ελεγκτή της Δημοκρατίας, γράφοντας χαρακτηριστικά: «Κάποιοι μπορεί να βρίσκουν τον τρόπο αυτό για να αυξήσουν τον μισθό τους. Πράγμα που δεν πρέπει να είναι επιτρεπτό, ούτε ανεκτό».

Αναμένουμε να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση του Τμήματος Αρχαιοτήτων και της διευθύντριάς του μετά και από την άμεση εμπλοκή του ονόματός της στις νέες καταγγελίες του δημάρχου Πάφου. Το ζητούμενο, ωστόσο, είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Πάφου να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν, αλλά όχι προς χάριν λειτουργίας, αλλά με όρους μουσειακούς του 21ου αιώνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

X