ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η άλλη πλευρά του Oσκαρ Ουάιλντ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Oscar Wilde» για τον Ιρλανδό συγγραφέα θα παρουσιαστούν δύο παραμύθια του

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Ο κόσμος των παραμυθιών είναι μαγικός και γίνεται ακόμη πιο ονειρικός όταν οι άνθρωποι που σου μιλάνε για αυτά έχουν βουτήξει τόσο βαθιά σε αυτά που σε ταξιδεύουν, ακούγοντας τους. Στο πλαίσιο λοιπόν του Φεστιβάλ για τον Όσκαρ Ουάιλντ συνάντησα τη Μαρίνα Κατσαρή και τον Βαγγέλη Γέττο, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τη μουσικοαφηγηματική παράσταση «Το αστροπαίδι’» που θα είναι βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Ουάιλντ.

Η δε Μαρίνα Κατσαρή με αφορμή το παραμύθι «Ο πιστός φίλος» διοργανώνει ένα ενδιαφέρον βιωματικό εργαστήριο για παιδιά στην Πρεσβεία της Ιρλανδίας. Μέσα από αυτές τις δύο εκδηλώσεις οι διοργανωτές του φεστιβάλ δείχνουν ακόμη μία πλευρά του σπουδαίου συγγραφέα, αυτή του παραμυθά. Ο Βαγγέλης μου λέει ότι με το «Αστροπαίδι» ο συγγραφέας έδειξε τις ευαισθησίες του και κατά κάποιον τρόπο θέλει να αποτινάξει από πάνω του και δικές του συμπεριφορές. «Γενικά βέβαια τα παραμύθια του Ουάιλντ για την εποχή μας είναι κάπως σκληρά, υπό την έννοια του πώς έχουμε αποφασίσει εμείς σήμερα να συμπεριφερόμαστε στα παιδιά. Είναι λοιπόν σημαντικά αυτά τα παραμύθια, διότι μας δείχνουν τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για πράγματα που αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσουν».

Ρώτησα τη Μαρίνα τι ένιωσε όταν διάβασε το «Αστροπαίδι» και παραστατικά μου έδωσε να καταλάβω ότι είναι ένας ολόκληρος κόσμος, «είχα την ανάγκη να αφηγηθώ αυτό το παραμύθι. Ανακάλυψα ότι ήθελα να ήθελα να ακουμπήσω συναισθήματα που ίσως μέχρι τώρα δεν τολμούσα να τα δω ή δεν μου είχε δοθεί η ευκαιρία» και συμπληρώνει «Ο Όσκαρ Ουάιλντ βρίσκει πάντα έναν τρόπο να κάνει αυτή τη βουτιά μέσα στα συναισθήματα χωρίς φόβο και να σε βοηθήσει να βγεις στην επιφάνεια, γνωρίζοντας όμως περισσότερα».

Όπως μου εξηγεί ο Βαγγέλης το «Το Αστροπαίδι» είναι ένα από αυτά τα παραμύθια που σε φέρνουν να κοιτάξεις τον εαυτό σου, αλλά και τους γύρω σου, «είναι μια ιστορία ενηλικίωσης, ένα αλληγορικό ψυχογράφημα». Ποιο είναι για τον Βαγγέλη και τη Μαρίνα το παιδαγωγικό μήνυμα του παραμυθιού αυτού, συμφωνούν και οι δύο ότι σε βάζει απέναντι από τον ίδιο σου τον εαυτό και σου σε παροτρύνει να δεις πέρα από το προφανές. «Αυτό το παραμύθι σου λέει πώς να εμφυσήσεις στο παιδί σου την ιδέα ότι δεν διαφέρει σε τίποτα από κάποιο άλλο, και όποια διαφορετικότητα υπάρχει δεν μπορεί να επηρεάσει τη χαρά τους, τη ζωή τους», μου λένε ομοθυμαδόν σχεδόν

Η μουσική επένδυση του Βαγγέλη ισορροπεί μεταξύ χαοτικού θορύβου και σιωπής, «δημιουργήσαμε μοτίβα που ξεκινάνε από πολύ απλούς ήχους και σταδιακά αναπτύσσονται και φτιάχνουν ολόκληρες ατμόσφαιρες». Ο ήχος με τον οποίο επιλέγουν να επενδύουν τις δουλειές τους γενικά δεν είναι εργαλειακός, με τη μουσική τους θέλουν να δείξουν ένα άλλο επίπεδο, θεωρούν ότι η ιστορία τα λέει από μόνη της όλα, άρα η μουσική έρχεται να επιτελέσει κάποιον άλλον ρόλο. Αυτή τη φορά μουσικά πειραματίζονται και μπαίνει στο παραμύθι και η ηλεκτρική κιθάρα και άλλα μεταλλόφωνα, «με αυτές τις προσθήκες αλλάζουμε τον ήχο μας, θέλουμε να πάμε σε ένα διαφορετικό τοπίο». «Το Αστροπαίδι» διατηρεί την κλασικότητά του. Να σημειώσουμε ότι ο Ουάιλντ έφτιαξε από την αρχή τα παραμύθια του, δεν πήρε κάποια προφορική παράδοση και οι θεματικές του είναι πρωτοποριακές και σήμερα μπορούμε να τα ακούμε και σήμερα με την ίδια περιέργεια και ενδιαφέρον.

«Ο πιστός φίλος»

Η Μαρίνα, επίσης, διασκεύασε ένα άλλο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, τον «Πιστό φίλο», για παιδιά από τετάρτη έως έκτη δημοτικού, το οποίο θα το παρουσιάσει σε ένα βιωματικό εργαστήριο. Στη συγκεκριμένη ιστορία πραγματεύεται η έννοια της φιλίας και ποιο είναι το νόημά της. Η Μαρίνα επιστρατεύει την τέχνη της αφήγησης και την τέχνη της θεατρικότητας και θα επιχειρήσει να εμπλέξει τους μικρούς της φίλους σε ένα παιχνίδι, «Τα παιδιά θα μπουν στην ιστορία, κάνοντας τα ίδια πράγματα, λειτουργώντας ως άτομα που έχουν ρόλο, αλλά και ως εξωτερικοί παρατηρητές. Γενικά, θα βουτήξουμε όλοι μαζί στην ιστορία και θα προσπαθήσουμε να δούμε παρέα τι συμβαίνει στην ιστορία μας».
Η αφήγηση θα διακόπτεται, όπως μου εξηγεί η Μαρίνα, και τα παιδιά θα εμπλέκονται ενεργητικά στην ιστορία, θα έχουν λόγο και ρόλο ουσιαστικά, και αυτό είναι κάτι που κάνει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα τη δράση. Τα

Πληροφορίες:

Το αστροπαίδι»: μουσικοαφηγηματική παράσταση βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι του Ουάιλντ με την αφηγήτρια Μαρίνα Κατσαρή και τον μουσικό Βαγγέλη Γέττο, Artos Foundation, λεωφ. Αγίων Ομολογητών 64, 15 & 16 Μαρτίου, 8:00 μ.μ.

«Ο πιστός φίλος»: βιωματικό εργαστήριο για παιδιά με την αφηγήτρια-θεατροπαιδαγωγό Μαρίνα Κατσαρή με αφορμή το ομώνυμο παραμύθι του Oscar Wilde, Πρεσβεία της Ιρλανδίας, Αίαντος 7, 16 Μαρτίου (δύο γκρουπ) 10:00-11:30 π.μ. & 12:00-1:30 μ.μ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το έργο του καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ απο τη σειρά «Αντικατοπτρισμοί»

«Nous ne sommes pas Charlie»

Ο Καραβάτζιο εξανθρωπίζει την πίστη. Εξανθρωπίζει την εικόνα του Ιησού και του δίνει όμορφη σε όψη μορφή, σάρκα και σώμα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μέχρι σήμερα όμως έχουν πουληθεί 350 εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο, ενώ YouTubers και TikTokers ανά τον κόσμο δημοσιεύουν βίντεο με τους εαυτούς τους καθώς λύνουν τον Κύβο

Ο Κύβος του Ρούμπικ

O Ούγγρος καθηγητής αρχιτεκτονικής Ερνο Ρούμπικ εξέδωσε μόλις το πρώτο του βιβλίο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ
X