ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Στόχος για τον Φέγγαρο η καλή μουσική

Για ακόμη μία χρονιά ο Κάτω Δρυς της Λάρνακας υποδέχεται μουσικές και ενέργεια από 50 και περισσότερους καλλιτέχνες

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Σε μερικές ημέρες ανοίγει τις πύλες του το Φεστιβάλ Φέγγαρος, στον Κάτω Δρυ της επαρχίας Λάρνακας, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 3-5 Αυγούστου. Το Φεστιβάλ από το 2014 έχει κουρνιάσει στη φιλόξενη κοινότητα του Κάτω Δρυ, και εδώ και δέκα χρόνια, η φετινή είναι η ενδέκατη διοργάνωση, παρουσιάζει στο κυπριακό κοινό ενδιαφέρουσες μουσικές προτάσεις, απ’ όλο τον κόσμο, συνδυάζοντας καλή μουσική και εξόρμηση στην κυπριακή ύπαιθρο.

Βέβαια, για να γίνουν όλα όσα πρέπει ώστε ένα φεστιβάλ του μεγέθους του Φέγγαρου να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα απαιτούνται πολλές ώρες δουλειάς και προετοιμασίας. Όμως, ποιες είναι οι προκλήσεις για ένα φεστιβάλ όπως αυτό του Φέγγαρου, που εδώ και χρόνια είναι πόλος έλξης για πολλούς φίλους της μουσικής, αλλά και της «φάσης» της φεστιβαλικής εμπειρίας, ανεξαρτήτως ακουσμάτων και μουσικών προτιμήσεων. Αυτή ακριβώς τη «φάση» οι Αντρέας Τραχωνίτης και Λευτέρης Μουμτζής προσπαθούν να διατηρούν ζωντανή, βάζοντας, όπως μού λένε, οι ίδιοι στους εαυτούς τους προκλήσεις«για να γινόμαστε καλύτεροι». Η διαχρονική επιτυχία του φεστιβάλ του Φέγγαρου δεν είναι αυτονόητη για τους ανθρώπους του, γι’ αυτό και κάθε χρόνο κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν χωρίς να επαναπαύονται ότι ο κόσμος θα έρθει επειδή το φεστιβάλ είναι γνωστό, και σημειώνουν ο Αντρέας και ο Λευτέρης, αναγνωρίζοντας ωστόσο εγγενείς δυσκολίες του εγχειρήματός τους: «Το ότι είμαστε ένα νησί στην άκρη της Ευρώπης σημαίνει ότι σχεδόν ποτέ δεν είμαστε στη διαδρομή των περιοδευόντων διεθνών σχημάτων. Αυτό σημαίνει ότι πολλές φορές τα διεθνή σχήματα πρέπει να πετάξουν κατευθείαν από τη χώρα τους ή από μια πιο μακρινή χώρα αντί από μια γειτονική χώρα. Αλλά και μόνο το ότι περιλαμβάνονται πτήσεις είναι ένα μεγάλο κονδύλι και δημιουργεί περισσότερες δυσκολίες στα διαδικαστικά (μεταφορές οργάνων εξοπλισμού κ.λπ.)». Μεσα από όλες αυτές τις προκλήσεις και ενίοτε δυσκολίες, το Φεστιβάλ έχει καθιερωθεί στη συνείδηση του κοινού, άρα αυτή η «καθιέρωση» έχει υποτάξει κάπως τον αυθορμητισμό του φεστιβάλ, έγινε και αυτό ένας φεστιβαλικός, επίσημος, θεσμός; Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, αυτός ο αυθορμητισμός δεν έχει χαθεί, γιατί άλλωστε μέσω του αυθορμητισμού γεννιούνται και οι νέες ιδέες για εξέλιξη, μου λένε και βλέπουν ως θετικό ότι κάποια πράματα έχουν βρει μια φόρμα: «Βλέπουμε τι δουλεύει και κτίζουμε πάνω σε αυτό. Η χαρά και ο ενθουσιασμός επίσης παραμένουν και μεγαλώνουν μέσα μας, ειδικά όταν βλέπουμε ότι αυτό που προσφέρουμε αναγνωρίζεται και αγκαλιάζεται».  

Εγχώρια σκηνή

Έχει όμως συγκεκριμένη μουσική ταυτότητα ο Φέγγαρος; Αυτή είναι πάντα μία απορία που έχω, βλέποντας το line up του φεστιβάλ, ο Αντρέας και ο Λευτέρης μού λένε πως αυτό που στοχεύουν πάντα είναι η μουσική να είναι καλή, δηλαδή να είναι καλοφτιαγμένη, να παίζεται καλά, με καλό ήχο, με μεράκι, με επαγγελματισμό, συμπληρώνοντας: «Όπως κάθε μεγάλο φεστιβάλ είμαστε ανοικτοί στο να φιλοξενούμε πολλά είδη μουσικής που μπορούν να χαρακτηριστούν από τον ευρύτερο όρο της ποπ μουσικής παρόλο που παρουσιάζουμε και πράγματα που μπορούν να θεωρηθούν και πειραματικά, συνήθως στις πιο μικρές σκηνές του φεστιβάλ». Μέσα στο πλαίσιο αυτό ο Φέγγαρος για ακόμη μία χρονιά στηρίζει την εγχώρια μουσική σκηνή. Πώς βλέπουν όμως την πορεία της μέσα στα χρόνια; Διότι τα τελευταία χρόνια πολλά νέα σχήματα, αλλά και μουσικοί στη χώρα παράγουν αξιόλογο έργο, και με χαρά ακούω από τον Αντρέα και τον Λευτέρη ότι παρακολουθούν την εγχώρια σκηνή να αναπτύσσεται και τη στηρίζουν και προβάλουν όσο μπορούν τον μουσικό κόσμο της Κύπρου, και απόδειξη αυτού είναι το Fengaros Music Village, το Fengaros Festival, το Fengaros Reacts αλλά και το πρόσφατο Fengaros High, «βλέπουμε να μπαίνουν γερά θεμέλια για μια υγιή μουσική σκηνή. Είναι σημαντικό να το στηρίζουμε αυτό το πράγμα, γιατί είναι και ένας από τους αρχικούς λόγους που δημιουργήσαμε το φεστιβάλ και κατ’ επέκταση τις άλλες μας δράσεις. Είναι σημαντικό για εμάς να δημιουργούμε δομές πάνω στις οποίες να κτίζεται και να αναπτύσσεται η ντόπια μουσική δημιουργία στην οποία ανήκουμε και εμείς ως καλλιτέχνες, αλλά και ως δισκογραφική εταιρία» προσθέτουν και δεν έχω παρά να συμφωνήσω απόλυτα. Την ευκαιρία αυτή, δηλαδή η εμφάνιση του στο Φεστιβάλ, πώς την αξιοποιούν τα νέα σχήματα; Καταφέρνουν να την «κεφαλαιοποιήσουν»; Είναι σίγουρο, όπως μου λένε ο Αντρέας και ο Λευτέρη, ότι τα περισσότερα σχήματα προετοιμάζονται πολύ σοβαρά για την εμφάνισή τους στο φεστιβάλ και οι περισσότεροι τη θεωρούν αν όχι την πιο σημαντική, μια από τις πιο σημαντικές εμφανίσεις της μέχρι τώρα καριέρας τους.

Ποιο είναι όμως το αποτύπωμα του φεστιβάλ Φέγγαρος, όλα αυτά τα χρόνια; Ενός φεστιβάλ που μετά από τόσα χρόνια έχει κερδίσει τη θέση του στις καρδιές του μουσικόφιλου κοινού, όχι μόνο σαν μια γιορτή που αγαπά τη μουσική και τη δημιουργία, αλλά και που σέβεται το κοινό της. Ο Αντρέας και ο Λευτέρης μού λένε ότι θεωρούν πως δίνει σίγουρα έμπνευση στους ντόπιους καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν. «Είναι σημαντικό να βλέπουν διεθνείς καλλιτέχνες ζωντανά. Επίσης σαν μικρότερος να βλέπεις άλλα ντόπια σχήματα πάνω στις σκηνές του φεστιβάλ σού δίνει ελπίδα ότι μπορεί την επόμενη χρονιά να ανέβεις και εσύ σε αυτή τη σκηνή» και συμπληρώνουν πως πλέον το φεστιβάλ είναι αναγνωρισμένο διεθνώς, από καλλιτέχνες, από artists agents αλλά και από άλλους οργανισμούς, ευρωπαϊκά προγράμματα, στα οποία συμμετέχουν και διοργανωτές ανεξάρτητων φεστιβάλ, με κάποιους από τους οποίους ο Φέγγαρος έχει συνάψει συνεργασίες στο πλαίσιο του φεστιβάλ, αλλά και κατά τη διάρκεια της χρονιάς. «Αυτό βοηθά να βάλει την Κύπρο στον χάρτη όσον αφορά τον μουσικό τομέα» μού τονίζουν. 

Διάφορα χρήσιμα

Φέτος, για όλο το τριήμερο θα λειτουργήσουν για πρώτη φορά τέσσερις σκηνές, οι Field Stage, Village Stage, Museum Κασκαντέρ και Carlsberg Beer Garden και το φεστιβάλ θα είναι cashless. To Line up περιλαμβάνει 17 female fronted acts, ενώ στο φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος περισσότεροι από 150 μουσικοί και για πρώτη φορά φιλοξενήσει stand up comedy. Σημαντικό είναι να πούμε πως οι χώροι στάθμευσης θα είναι εκτός του χωριού για να αποφεύγεται ο συνωστισμός και ο κόσμος θα μεταφέρεται με ειδικά shuttle buses στους χώρους του φεστιβάλ. Το φεστιβάλ για πρώτη φορά μετά το 2017 θα χορηγηθεί από το υφυπουργείο Πολιτισμού, αφού έχει ενταχθεί στο χορηγικό πλαίσιο «Κύπρια».

Με δραστηριότητες όπως το Fengaros Music Village, το Fengaros Festival, το Fengaros Reacts αλλά και το πρόσφατο Fengaros High το φεστιβάλ και οι διοργανωτές του στηρίζουν την εγχώρια μουσική δημιουργία.

Χτίσιμο του Line up

Πάντα με ενδιαφέρει να γνωρίζω πώς γίνονται οι επιλογές του line up, μιας και όπως ήδη είπαμε ο στόχος του Φέγγαρου είναι η μουσική να είναι καλή. Πόσο σημαντική παραμένει η προσωπική επαφή και γνωριμία με τους μουσικούς; Για το 2023 ο Φέγγαρος, μάλιστα, μέρος του line up επιλέχθηκε από το open call που έγινε, με αποτέλεσμα οι διοργανωτές να έχουν πάρα πολλές αιτήσεις από διάφορες χώρες του κόσμου, και σε συνδυασμό με την προσωπική επαφή με μουσικούς, χωρίς αυτό να σημαίνει έκπτωση στο πρόγραμμα, δημιουργείται το μουσικό σύμπαν του φεστιβάλ. Βέβαια, από τα κριτήρια επιλογής δεν θα μπορούσε να λείπει η προσωπική εμπειρία των διοργανωτών, αφού πολλές από τις επιλογές γίνονται μετά από επισκέψεις τους σε φεστιβάλ και εκθέσεις μουσικής στο εξωτερικό, όπου παρακολουθούν και ακούν καινούργιους καλλιτέχνες, κάνοντας επαφές, εγκαινιάζοντας νέα δίκτυα συνεργασιών. Από το παιχνίδι των επιλογών φυσικά δεν λείπουν και οι σχέσεις του φεστιβάλ με ατζέντηδες καλλιτεχνών στο εξωτερικό, οι οποίοι κάθε χρόνο προτείνουν καλλιτέχνες που είναι σε περιοδεία την περίοδο του φεστιβάλ.

 

Πληροφορίες

Φεστιβάλ Φέγγαρος, 3-5 Αυγούστου, Κάτω Δρυς. Μάθετε περισσότερα στο www.fengaros.com

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση

Το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ παρουσιάζει την επερχόμενη δράση του καλλιτεχνικού προγράμματος φιλοξενίας ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ
Μια Κυριακάτικη, απογευματινή βόλτα, σε όμορφες πλατείες της Πάφου, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει συναυλίες ...
Kathimerini.com.cy
 |  ΜΟΥΣΙΚΗ