ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η δημιουργική μου ώθηση είναι το μοίρασμα και το άνοιγμα

Η φλαουτίστρια Ελεονώρα Ρούσου λαμβάνει μέρος στο Windcraft Fest και μιλάει στην «Κ»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Για ακόμη μία χρονιά, τα πνευστά παίρνουν φωτιά στο Windcraft Music Fest 8 που θα πραγματοποιηθεί στα Κατύδατα της Σολέας από τις 5 έως τις 7 Αυγούστου. Στο μουσικό φεστιβάλ του Windcraft οι πρωταγωνιστές είναι τα πνευστά, που θα ταξιδέψουν όσες και όσους βρεθούν στο φιλόξενο χωριό της Σολιάς, και θα τους κάνουν να χορέψουν με ήχους έθνικ και τζαζ, που φτάνουν μέχρι την techno. Από την Κύπρο θα φιλοξενηθούν δύο ξεχωριστά σχήματα που αποτελούνται από τη φλαουτίστρια Ελεονώρα Ρούσου, με το πρότζεκτ «Χαρά», και το κουιντέτο του κιθαρίστα Αλέξη Κάσινου.

«Οι συνθέσεις ξεκινούν από μια πυρηνική ανάγκη της συνθέτριας ν’ αποτυπώσει την παρόρμησή της. Στην πορεία αυτό μεταμορφώνεται σε μια συλλογική ηχητική ταυτότητα με τη συμβολή των μουσικών και των ηχοχρωμάτων που προσφέρει κάθε όργανο» μού λέει η συνθέτρια Ελεονώρα Ρούσου για το τι πρόκειται να ακούσουμε στο φεστιβάλ του Windcraft.

–Ελεονώρα, τι θα ακούσουμε στο Windcraft Festival από εσένα και την παρέα σου;

Με εμπνέει ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Η δημιουργική μου ώθηση είναι η διαφάνεια, το μοίρασμα και το άνοιγμα

–Θ’ ακούσετε μουσική εμπνευσμένη από ανθρώπινα συναισθήματα/συναισθηματικές συνθήκες, την ικανότητά τους να μας συνεπαίρνουν, τη δομή τους, τη ροή τους, το ανεξέλεγκτο ή/και το ατελέσφορό τους. Οι συνθέσεις ξεκινούν από μια πυρηνική ανάγκη της συνθέτριας ν’ αποτυπώσει την παρόρμησή της. Στην πορεία αυτό μεταμορφώνεται σε μια συλλογική ηχητική ταυτότητα με τη συμβολή των μουσικών και των ηχοχρωμάτων που προσφέρει κάθε όργανο.

–Ποιο είναι το συνθετικό μουσικό υλικό που σας φέρνει κοντά;

–Μας συνδέει κατ’ αρχάς η διάθεση της συγχώνευσης διαφορετικών ειδών μουσικής (fusion), είμαστε όλοι crossover musicians. Έχουμε ποικίλα ακούσματα και βιώματα που είναι μεν διαφορετικά από μουσικό σε μουσικό, αλλά αυτό μας φέρνει σε μια κοινή πλατφόρμα αντίληψης. Κατά δεύτερον, κι αυτό ήταν εντελώς τυχαίο, σπουδάσαμε όλοι στην Ολλανδία, μια χώρα γνωστή για την ανοικτοσύνη της στις τέχνες και αυτό το vibe είναι διάχυτο μέσα στην ομάδα. Τρίτο, τα μουσικά ένστικτα των παιχτών είναι 100% ανοικτά, πράγμα που καθιστά εύκολη την επικοινωνία.

–Τι σημαίνει Χαρά για την Ελεονώρα Ρούσου;

–Μου δίνει μεγάλη χαρά η ερώτησή σου! Λοιπόν, για μένα χαρά είναι η κινητήριος δύναμη στη ζωή, είναι η αισιοδοξία που δεν εθελοτυφλεί, αλλά που εξασκεί ευγνωμοσύνη για όσα έχει. Είναι ο ενθουσιασμός που αισθάνεσαι διαπιστώνοντας ότι αγαπιέσαι κι αγαπάς. Είναι η ανυπομονησία να νιώσω, να συνδεθώ!

–Τι σε εμπνέει;

–Με εμπνέει ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Η δημιουργική μου ώθηση είναι η διαφάνεια, το μοίρασμα και το άνοιγμα, έτσι κατά συνέπεια αυτές οι συνθέσεις αποτελούν μια συγκινητική συγχώνευση της ζωής που έζησα μέχρι τώρα, από πρώτο κι από δεύτερο χέρι. Αυτές οι πρωτογενείς και δευτερογενείς εμπειρίες δρουν παρορμητικά μέσα μου, μια ιστορία, ένα γεγονός (π.χ. ο θάνατος του Chick Corea που γέννησε το κομμάτι «Light as a feather»), μια ιδέα που μπορεί να μου έρθει καθώς ψωνίζω στο σουπερμάρκετ, ποικίλοι ήχοι, οργανωμένοι και μη κ.λπ. και με προβληματίζουν αρκετά ούτως ώστε να θέλω να τις διηγηθώ με τον δικό μου τρόπο.

–Είναι η μουσική η απόλυτη έκφραση συναισθημάτων;

–Ναι ΝΑΙ! Ναι. νΑι. ΝΑι. ΝαΙ! Η δόνηση της μουσικής καλύπτει απόλυτα όλη τη γκάμα των συναισθημάτων χωρίς να πρέπει να λεχθεί τίποτα άλλο. Πρόσφατα ήμουν σ’ ένα σεμινάριο μουσικής στη Δανία με κόσμο από Σουηδία, Νορβηγία, Δανία, Πολωνία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ελβετία, Αγγλία. Μέσα σε πέντε μέρες νιώθαμε οικογένεια, γιατί η μουσική έδρασε ως μια διαφανής συνεκτική ουσία! Δεν χρειαζόταν να λεχθεί τίποτε περισσότερο, τίποτε λιγότερο.

–Ετοιμάζετε νέα δουλειά….τι να περιμένουμε;

–Μέσα στον Οκτώβριο θα ολοκληρωθούν οι ηχογραφήσεις του πρώτου άλμπουμ με τον τίτλο «Χαρά». Θα περιλαμβάνει ορχηστρικά και τραγούδια που έχουν επιρροές από τζαζ, λάτιν, βραζιλιάνικη, μουσική Ανατολικής Μεσογείου, σόουλ, Άφρο κ.λπ. Αυτά τα είδη μουσικής θα εκπροσωπηθούν μέσα από φωνές, φλάουτο, τρομπέτα, μελόντικα, μαντολίνο, ούτι, κλασική και ηλεκτρική κιθάρα, κρουστά, ντραμς και ηλεκτρικό μπάσο. Στόχος είναι να καταφέρουμε ν’ αγγίξουμε τους ακροατές, να τους δώσουμε χαρά!

Περισσότερες Πληροφορίες 

Windcraft Music Fest 8
Κατύδατα, 5-7 Αυγούστου 2022

Πρόγραμμα και πληροφορίες: www.windcraftmusicfest.com 
Τιμή εισιτηρίου: Προπώληση €15 / 1ήμερο, €35 / 3ήμερο. Στην είσοδο (κατόπιν διαθεσιμότητας) €20 / 1ήμερο, €45 / 3ήμερο. Παιδιά κάτω των 12 δωρεάν.
Διαδικτυακή προπώληση εισιτηρίων: soldoutticketbox.com. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση