ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Τα Φέγγαρος Reacts μας έδωσαν νέες εμπειρίες

Ο Λευτέρης Μουμτζής από τη Louvana Records μιλάει για τα σχέδιά τους το ’22

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

«Σ’ εμάς έδωσαν καινούργια εμπειρία. Πιστεύω όμως αυτά που δόθηκαν είναι περισσότερο προς τους καλλιτέχνες και το κοινό» λέει ο Λευτέρης Μουμτζής, από τη Louvana Records, για τα δύο Φέγγαρος Reacts, που διοργανώθηκαν τον Ιανουάριο και τον Νοέμβριο του 2021. Όπως σημειώνει αυτές τις δύο σειρές live sets, που πλέον υπάρχουν στο κανάλι της Louvana Records και μπορεί να τις παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, είναι ένας χάρτης για το τι συμβαίνει καλλιτεχνικά σε διάφορα είδη μουσικής αυτό τον καιρό στο νησί. Ο Λευτέρης λέει επίσης ότι η Πολιτεία στήριξε το δεύτερο Fengaros Reacts –έτσι και αλλιώς το πρώτο είχε πιο πιλοτικό χαρακτήρα– και αυτό το εκτιμούμε πολύ γιατί χωρίς τη βοήθεια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών δεν θα ήταν εφικτή η πραγματοποίησή του. Όσο για το Φεστιβάλ Φέγγαρος λέει πως ετοιμάζονται κανονικά για το φεστιβάλ, όπως και για το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος όσον αφορά το καλοκαίρι, ενώ προηγουμένως αναμένεται η κυκλοφορία του διπλού δίσκου του ευρωπαϊκού μας προγράμματος Eurotoire με τίτλο «On A Red Thursday», με 15 τραγούδια από 18 μουσικούς απ’ όλη την Ευρώπη σε παραγωγή της Louvana Records, ενός ντοκιμαντέρ για το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος από τον Αντώνη Πουλιάση και ο καινούργιος προσωπικός μου δίσκος σαν Freedom Candlemaker με τίτλο Ageless.

Φωτογραφία: ΠΑΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

–Μετά από δύο Fengaros Reacts πώς νιώθετε στη Louvana;

–Κατ’ αρχάς νιώθουμε ικανοποίηση με το γεγονός ότι καταφέραμε να κάνουμε δύο διοργανώσεις έστω και μ’ αυτό τον τρόπο, διαδικτυακά δηλαδή, εν μέσω ιδιαίτερα δύσκολων εποχών, κρατώντας έτσι το όνομα και την παράδοση του φεστιβάλ Φέγγαρος ζωντανά. Θέλαμε να δείξουμε στο κοινό του φεστιβάλ και της αυθεντικής μουσικής ότι οι καλλιτέχνες είναι ακόμα εδώ και δημιουργούν, έστω και αν οι ευκαιρίες για ζωντανές εμφανίσεις είναι τον περισσότερο καιρό πολύ περιορισμένες και ταυτόχρονα να παρουσιάσουμε, να προωθήσουμε και να στηρίξουμε αυτούς τους καλλιτέχνες. Και νιώθουμε ότι πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό τον σκοπό μας.

Θέλαμε να δείξουμε στο κοινό του φεστιβάλ και της αυθεντικής μουσικής ότι οι καλλιτέχνες είναι ακόμα εδώ και δημιουργούν

–Τι σας έδωσαν και ενδεχομένως σας δίδαξαν αυτές οι διοργανώσεις;

–Σ’ εμάς έδωσαν καινούργια εμπειρία. Πιστεύω όμως αυτά που δόθηκαν είναι περισσότερο προς τους καλλιτέχνες και το κοινό. Βίντεο με ζωντανές παραστάσεις υψηλής ποιότητας απ’ ό,τι πιο ενεργό, αξιόλογο και φρέσκο παίζει αυτή τη στιγμή στην ντόπια μουσική σκηνή. Θεωρώ αυτές τις δύο σειρές live sets, που πλέον υπάρχουν στο κανάλι της Louvana Records και μπορεί να τις παρακολουθήσει οποιοσδήποτε, σαν ένα χάρτη για το τι συμβαίνει καλλιτεχνικά σε διάφορα είδη μουσικής αυτό τον καιρό στο νησί. Οι διοργανώσεις αυτές, όπως και τα διάφορα φεστιβάλ που έχουμε κάνει μέσα στα 12 χρόνια της δραστηριοποίησής μας, ήταν ακόμα μια ευκαιρία να μάθουμε πώς να δουλεύουμε ακόμα πιο αποτελεσματικά και επαγγελματικά από προηγούμενες διοργανώσεις και να γινόμαστε συνεχώς καλύτεροι.

–Ποια ήταν η ανταπόκριση του κόσμου, εντός και εκτός Κύπρου...;

–Στην πρώτη διοργάνωση η οποία συνέβη ακριβώς εν μέσω lockdown η ανταπόκριση από κόσμο εντός και εκτός Κύπρου ήταν συγκινητική. Μεγάλος αριθμός κοινού παρακολούθησε ζωντανά τις παραστάσεις και στήριξε ενεργά με εισφορές και αγορές υλικού από τους καλλιτέχνες. Η δεύτερη διοργάνωση παρόλο που πιστεύουμε ήταν καλύτερη σε ποιότητα από τεχνικής πλευράς, είχε λιγότερες θεάσεις μιας και δεν υπήρχε lockdown. Αυτό που κρατάμε όμως ως Louvana Records και Fengaros είναι αυτό που είπα πριν, ότι πλέον στο κανάλι μας μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει σε βάθος χρόνου είκοσι πολύ αξιόλογους καλλιτέχνες και σχήματα από την Κύπρο.

Φωτογραφία: ΠΑΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

–Ήταν μια τονωτική ένεση για τους καλλιτέχνες; Η Πολιτεία έκανε αρκετά για στήριξή τους/σας;

–Λειτούργησε σίγουρα σαν ένα έναυσμα για τους καλλιτέχνες μιας και για αρκετούς ήταν η πρώτη φορά που έπαιζαν ζωντανά μετά από πάρα πολύ καιρό ή παρουσίασαν για πρώτη φορά συγκεκριμένο υλικό ζωντανά, καινούργιους δίσκους κ.λπ. Η Πολιτεία στήριξε το δεύτερο Fengaros Reacts –έτσι και αλλιώς το πρώτο είχε πιο πιλοτικό χαρακτήρα– και αυτό το εκτιμούμε πολύ γιατί χωρίς τη βοήθεια των Πολιτιστικών Υπηρεσιών δεν θα ήταν εφικτή η πραγματοποίησή του. Πρέπει να πω επίσης για τη σημαντική οικονομική στήριξη της μπύρας Carlsberg, η οποία από το 2015 είναι επίσημος χορηγός του Φέγγαρου.

–Και μετά από δύο χρονιές χωρίς Φεστιβάλ...;

–Υπάρχει σίγουρα ένα μούδιασμα και μια αβεβαιότητα, όταν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά αρχίζεις να κτίσεις ένα τεράστιο μουσικό πρόγραμμα χωρίς να ξέρεις αν το φεστιβάλ μπορεί να πραγματοποιηθεί με τρόπο που να έχει νόημα ως προς την εμπειρία του επισκέπτη, και ταυτόχρονα να δίνει και σ’ εμάς ως διοργανωτές τη δυνατότητα να αντεπεξέλθουμε οικονομικά σε ένα τόσο δύσκολο εγχείρημα. Δεν μπορώ να πω προσωπικά ότι προσμένω ή προσδοκώ για το καλοκαίρι, ιδιαίτερα με την υπάρχουσα κατάσταση, κυρίως επειδή δεν θέλω να απογοητευτώ. Προχωρούμε όμως με συνειδητά, συνετά και συγκρατημένα βήματα.

–Τελικά τα φεστιβάλ χωρίς κοινό είναι πεντάγραμμο χωρίς νότες;

–Δεν θα το έλεγα αυτό. Η μουσική είναι μουσική με τον ένα τον άλλο τρόπο. Η εμπειρία είναι διαφορετική. Και σίγουρα την εμπειρία του φεστιβάλ και της ζωντανής μουσικής με κοινό δεν την αντικαθιστά τίποτα, γιατί είναι καλό να καταλάβουμε ότι μια καταπληκτική συναυλία δεν τη δημιουργεί μόνος του ένας καλλιτέχνης ή μία μπάντα αλλά η συνύπαρξη των δύο αυτών στοιχείων και η ενέργεια που δημιουργείται στο χώρο όπου συμβαίνει σαν αποτέλεσμα.

–Ήταν αυτές οι δύο δύσκολες χρονιές δημιουργικές σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και όσον αφορά τις δουλειές που βγήκαν στην Κύπρο;

–Στο δημιουργικό επίπεδο αντιθέτως ήταν πολύ πιο παραγωγικές αυτές οι δύο χρονιές γιατί το γράψιμο και οι ηχογραφήσεις ήταν αυτό που απέμενε σ’ έναν καλλιτέχνη να κάνει από τη στιγμή που δεν μπορούσε να παίξει λάιβ. Σε προσωπικό επίπεδο σίγουρα ήταν δύσκολες όπως και για τον περισσότερο κόσμο, αλλά ήταν και αποκαλυπτικές με πολλούς τρόπους. Δισκογραφικές δουλειές γράφτηκαν και κυκλοφόρησαν αρκετές. Σε αυτό τον τομέα πιστεύω πάμε όλο και καλύτερα.

–Τι να περιμένουμε για το 2022;

–Ετοιμαζόμαστε κανονικά για το Φεστιβάλ Φέγγαρος και το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος όσον αφορά το καλοκαίρι, όπως και το Fengaros Reacts Vol.3 για τον επόμενο χειμώνα. Προηγουμένως όμως θα συμβούν διάφορα άλλα όπως η κυκλοφορία του διπλού δίσκου του ευρωπαϊκού μας προγράμματος Eurotoire με τίτλο On A Red Thursday, με 15 τραγούδια από 18 μουσικούς απ’ όλη την Ευρώπη σε παραγωγή της Louvana Records, ενός ντοκιμαντέρ για το Μουσικό Χωριό Φέγγαρος από τον Αντώνη Πουλιάση και ο καινούργιος προσωπικός μου δίσκος σαν Freedom Candlemaker με τίτλο Ageless.

Οι δύο σειρές live sets από τα Φέγγαρος Reacts πλέον υπάρχουν στο κανάλι της Louvana Records και μπορεί να τις παρακολουθήσει οποιοσδήποτε. Φωτογραφία: ΠΑΡΙΣ ΧΡΙΣΤΟΦΗ

Μία πολύ όμορφη συνεργασία

–Κάνατε και το σάουντρακ της νέας σειράς του ΑΝΤ1 «Μελίαρτος», πείτε γι’ αυτή σας την εμπειρία...

–Πρόκειται κατ’ αρχάς για μία πολύ όμορφη συνεργασία με την ομάδα παραγωγής και μια σειρά που πιστεύουμε είναι ό,τι καλύτερο έχει γίνει στην Κύπρο. Το σενάριο του Λώρη είναι πολύ ευφάνταστο, με σασπένς και ιδιαίτερο χιούμορ, αλλά και με βάθος στους χαρακτήρες που έφτιαξε, το καστ παίζει εξαιρετικά, τα σκηνικά και τα κουστούμια είναι καταπληκτικά και όλη η ομάδα συνεργάζεται άψογα και δουλεύει με πάρα πολύ μεράκι και αγάπη για τη σειρά. Εμάς η δουλειά μας βέβαια προηγήθηκε πολύ της έναρξης των γυρισμάτων μιας και συνθέσαμε και ηχογραφήσαμε μεγάλο μέρος της μουσικής από το καλοκαίρι. Αργότερα, μέσα στο φθινόπωρο φτιάξαμε επιπλέον υλικό, ενώ είχαμε γράψει και το τραγούδι των τίτλων «Σκουριά και Μέλι» που τραγούδησε ο Φώτης Σιώτας. Ευχόμαστε ότι ακόμη περισσότερος κόσμος θα αγκαλιάσει αυτή τη μοναδική σειρά.

Παρακολουθήστε τα Fengaros Reacts στο www.youtube.com/louvanadiskoi 

Κεντρική Φωτογραφία: ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση