ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Το ορατόριο «ΕΣ ΑΧΡΑΝΤΟΝ ΧΡΟΝΟΝ» της συνθέτριας Αναστασίας Guy

Σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό θέατρο Λεμεσού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το ορατόριο «ΕΣ ΑΧΡΑΝΤΟΝ ΧΡΟΝΟΝ» της συνθέτριας Αναστασίας Guy παρουσιάζεται σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου, και ώρα 8.00 μ.μ. στο Παττίχειο Δημοτικό θέατρο Λεμεσού.

Η συναυλία τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής Εορτασμών 1821-2021 σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού Αθλητισμού και Νεολαίας.

Οργανώνεται από τον Πνευματικό Όμιλο Λεμεσού και επιχορηγείται από τον ΟΠΑΠ Κύπρου και τον Δήμο Λεμεσού.

Η μουσική σύνθεση της Αναστασίας Guy σε ποίηση της ίδιας έχει τη μορφή ορατορίου. Αποτελείται από εισαγωγή και δέκα μέρη μεταξύ των οποίων θα υπάρχει απαγγελία καθώς και προβολές σχετικές με την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Η συνθέτρια σε συνέντευξή της αναφέρει:

«Είναι ένας δοξαστικός και πανηγυρικός ύμνος με αφαιρετική δομή που αντικατοπτρίζει τις ρεαλιστικές και αντικειμενικές αξίες της τότε εποχής. Είναι εμπνευσμένο από αρχαιοελληνικούς, έντεχνους αλλά και σύγχρονους ρυθμούς που εναλλάσσονται, ανάλογα με την ποιητική σύλληψη του κάθε μέρους. Η μουσική του ποιήματος σε ανύποπτο χρόνο απελευθερώνεται,
άλλοτε ήπια, και άλλοτε με ρωμαλέο ύφος, με αποτέλεσμα η σύνθεση να οδηγείται αισθαντικά σε ανάταση και στην κορύφωση. Τονίζει τις διαχρονικές αξίες της αγωνιστικότητας αλλά και του σεβασμού για τη θυσία αυτών που αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα το ύψιστο αγαθό, την ελευθερία!».

Λίγα Λόγια για την συνθέτρια 

Η Αναστασίας Guy τιμήθηκε το 2007 από τη Σύγκλητο του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με το αργυρούν μετάλλιο του Ιωάννη Καποδίστρια στο θέμα «Μελοποιημένη Ποίηση της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας της Κύπρου». Έργα της παρουσιάσθηκαν στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου από το 2002 και μέχρι το 2010 και σε άλλα θέατρα στην Κύπρο και στο εξωτερικό.

Είναι συγκινητικό ότι 200 χρόνια μετά την έναρξη της ελληνικής επανάστασης, νέοι ποιητές και συνθέτες εμπνέονται και δημιουργούν, με επίκεντρο την Ελλάδα, την Κύπρο και την ιδέα της ελευθερίας. Πιστεύουμε πως τόσο οι χορωδοί μας όσο και οι σολίστ και οι μουσικοί που θα το εκτελέσουν, θα το αγαπήσουν, θα πάρουν τα σωστά μηνύματα και θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ώστε αυτά να μεταδοθούν και στο κοινό.

Το έργο θα επαναληφθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα στις 20 Μαρτίου του 2022 και μετά στην Τρίπολη και στη Σπάρτη.

Συντελεστές 

Ποίηση και Μουσική Σύνθεση
Αναστασία Guy

Καλλιτεχνική Διεύθυνση
Βιολέτα Κακομανώλη

Διεύθυνση Χορωδίας & Ορχήστρας
Βιολέτα Κακομανώλη & Χριστίνα Αθανασοπούλου

Χορωδιακή Επεξεργασία
Βιολέτα Κακομανώλη & Σταύρος Ξιναρίδης

Ενορχήστρωση
Ανδρέας Δημητρίου

Σολίστ
Καλλιόπη Βέττα
Μάριος Ανδρέου
Αναστασία Guy

Aπαγγελία: Λιάνα Χαλκιά

Συμμετέχουν οι Χορωδίες
Φωνητικό Συγκρότημα «Μελωδία» Πνευματικού Ομίλου Λεμεσού
Χορωδία «Ορφέας» Τρίπολης
Χορωδία Μουσικού Ομίλου Σπάρτης

Προβολές
Αναστασία Guy & Αβράμης Δεσπότης

Μουσικό σύνολο Αναστασίας Guy
Πιάνο: Ιωάννα-Μαρία Γαλανού
Βιολί : Βαρβάρα Λούκα
Κλαρίνο: Ηρώ Μιχαήλ
Κρητική Λύρα: Αντώνης Χουρδάκης
Βιολοντσέλο: Μαριλίζα Παπαδούρη Παπαγγελίδη
Κλασική Κιθάρα: Δημήτρης Παπαγγελίδης
Κόντρα Μπάσο: Ιωάννης Καρσεράς

Η συναυλία θα επαναληφθεί στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα στις 20 Μαρτίου του 2022 και στη συνέχεια σε δυο ηρωικές πόλεις που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην πορεία της Ελληνικής Επανάστασης την Τρίπολη και τη Σπάρτη

Περισσότερες Πληροφορίες

Πότε/Πού: Παττίχειο Δημοτικό θέατρο Λεμεσού, την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου στις 20:00

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Μουσική: Τελευταία Ενημέρωση