ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Άντονι Γκόρμλεϊ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό British Archaeology

ΚΥΠΕ

Ο διάσημος Βρετανός γλύπτης και επίτροπος του Βρετανικού Μουσείου από το 2007 ως το 2015, Άντονι Γκόρμλεϊ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό British Archaeology είπε: «Θα χαιρόμουν να επιστραφούν, διότι νομίζω ότι οι τωρινές γκαλερί δεν είναι ένα μέρος που προκαλεί ιδιαίτερη έμπνευση».

Ο κ. Γκόρμλεϊ, δημιουργός μεταξύ άλλων του επιβλητικού χαλύβδινου αγάλματος ύψους 20 μέτρων «Άγγελος του Βορρά» που βρίσκεται σε λόφο του Γκέιτσχεντ στη βόρεια Αγγλία, εμφανίζεται γενικότερα επικριτικός έναντι του Μουσείου.

Σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «πρέπει να βγουν από το υπόγειο» τα υποτιμημένα αριστοτεχνήματα του αφρικανικού πολιτισμού που τα χαρακτηρίζει θύματα «μεταποικιακής φαυλότητας», ότι ο πολιτισμός της βόρειας και νότιας Αμερικής «διαστρεβλώνεται» και ότι το Βρετανικό Μουσείο πρέπει να απεμπλακεί από την «εμμονή» του με τον κλασικό κόσμο, «ιδίως τη Μεσόγειο».

«Χρειάζεται πλήρη επανοικοδόμηση», σχολιάζει αναφερόμενος στον τρόπο που έχει στηθεί η πλούσια συλλογή του λονδρέζικου Μουσείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Κινηματογραφική αφίσα του σοβιετικού κινηματογράφου πριν από την επιβολή του σοσιαλιστικού ρεαλισμού επί Στάλιν. (TASCHEN)

Ματιές στον κόσμο

Μια νέα έκδοση της Taschen συγκεντρώνει πάνω από 250 κινηματογραφικές αφίσες της εποχής που οι καλλιτέχνες του συστήματος ...
Kathimerini.gr
 |  ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ