ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σηκώνει αυλαία το Σάββατο 30 Οκτωβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας

Με 21 παραγωγές, 26 παραστάσεις και δεκάδες καλλιτέχνες

ΚΥΠΕ

Το Σάββατο 30 Οκτωβρίου το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας σηκώνει αυλαία με 21 παραγωγές, 26 παραστάσεις και δεκάδες καλλιτέχνες.

Σε ανακοίνωση αναφέρεται ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας βάζει πλώρη για ένα νέο ταξίδι γεμάτο από μουσικές, θέατρο, σύγχρονο χορό, γεύσεις και ένα πλούσιο παράλληλο πρόγραμμα με ενδιαφέρουσες δράσεις για μικρούς και μεγάλους και επιδιώκει να καταστεί για τον καθένα «ανάταση ψυχής, ένα αντίδοτο στα δύο σχεδόν χρόνια αδράνειας για τους ανθρώπους του πολιτισμού».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κέντρο της πόλης θα ζωντανέψει ξανά και τα φώτα θα ανάψουν και πάλι στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας με παραγωγές από Ελλάδα και Κύπρο με άξονά τους τη διαφορετικότητα, την αποδοχή, την συνύπαρξη, την συνένωση, την ισότητα.

«Έμβλημά μας φέτος τα ενετικά μεσαιωνικά τείχη της Λευκωσίας, αυτό το συνεκτικό στοιχείο της πόλης μας που υπογραμμίζει την ανάγκη μας να συνυπάρχουμε και να συνδημιουργούμε. Ένα «μαζί» τόσο δύσκολο πριν από λίγους μήνες, τόσο ευκταίο και πραγματοποιήσιμο τώρα, εδώ στο Φεστιβάλ μας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι παραγωγές

Ο κύκλος της φετινής διοργάνωσης ανοίγει αλλά και κλείνει με τους δύο σπουδαιότερους μουσικοσυνθέτες της Ελλάδας, τους διεθνούς εμβέλειας και παγκόσμιας απήχησης Μάνο Χατζιδάκι και Μίκη Θεοδωράκη. Η αρχή γίνεται με την παρουσία του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο και την σημαντική παραγωγή της «Χορός με τη σκιά μου», σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι και χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου, στις 30 (20:30) και 31 (17:00) Οκτωβρίου 2021 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας. Η περιοδεία του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στην Κύπρο υλοποιείται με τη στήριξη της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) [www.SNF.org] για την ενίσχυση της καλλιτεχνικής εξωστρέφειας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στον «Χορό με τη σκιά μου» ο Διευθυντής του Μπαλέτου της ΕΛΣ Κωνσταντίνος Ρήγος χορογραφεί τέσσερα μοναδικά έργα του σπουδαίου Μάνου Χατζιδάκι για το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Στον «Κύκλο του C.N.S» η αγριεμένη θάλασσα αποτελεί το σκηνικό για την απώλεια και την οδύνη, στον «Καπετάν Μιχάλη» ο νυχτερινός υγρός άνεμος του νότου «πέφτει πάνω στις γυναίκες σαν άντρας και πάνω στους άντρες σαν γυναίκα», στο Καταραμένο φίδι η μορφή του Καραγκιόζη στέκει σαν σύμβολο της διαχρονικής λαϊκής τέχνης, ενώ στο Χαμόγελο της Τζοκόντας η Νέα Υόρκη γίνεται το πολυτελές και πολύβουο φόντο που περιβάλλει τη μοναξιά και την απόγνωση της σύγχρονης ζωής.

Ο Μάνος Χατζιδάκις έχει ορίσει το τοπίο της ελληνικής μουσικής και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού όσο ελάχιστοι. Οι αναζητήσεις του αλλά και οι επιρροές του τον οδήγησαν σε πολλές και διαφορετικές διαδρομές. Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι οι καρποί της δημιουργικής του σποράς μπορούν να βρεθούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα. Από το τοπίο αυτό εμπνεύστηκε ο Κωνσταντίνος Ρήγος για τη χορογραφία, στην οποία περιηγείται στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα του χατζιδακικού έργου, εντάσσοντας ισάριθμα εμβληματικά έργα σε μια σπονδυλωτή παράσταση.

Ακολουθεί στις 4, 5, 6 και 7 Νοεμβρίου, η παρουσία στην Κύπρο του νέου έργου του διεθνούς φήμης Έλληνα χορογράφου Δημήτρη Παπαϊωάννου «Εγκάρσιος Προσανατολισμός» ο οποίος έρχεται στο Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας για την πανελλήνια πρεμιέρα του, μετά τον επιτυχημένο κύκλο παραστάσεών του στην Πράγα, το Άμστερνταμ, τη Βαρκελώνη, το Παρίσι και το Λονδίνο.

Η 30ήμερη γιορτή του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας περιλαμβάνει παραγωγές από νέους και παλαιότερους Κύπριους, Ελλαδίτες και υποσχόμενους καλλιτέχνες, πρεμιέρες νέων θεατρικών και μουσικών παραστάσεων, μία τριήμερη γιορτή, ένα πάρτι με «Γεύσεις από μουσική» όπου θα φιλοξενεί στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας αγαπημένα μαγαζιά της πόλης ενώ στο εσωτερικό θα πραγματοποιούνται συναυλίες.

Τη λήξη του Φεστιβάλ σημαδεύει φέτος η Ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης θέλοντας το Διεθνές Φεστιβάλ Λευκωσίας και ο Δήμος Λευκωσίας να τιμήσουν έτσι τον αιώνιο Έλληνα Μίκη. Στο πλαίσιο της συναυλίας και μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οδός Μουσείου (δρόμος μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας) θα μετονομαστεί σε οδός Μίκη Θεοδωράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση