ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συνθέσεις και μελοποιήσεις από τη Μεσαιωνική Κύπρο

Στη συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί Έλενα Ξυδά (τραγούδι), Γιάννης Κουτής (ούτι, τραγούδι), Peppe Frana (μεσαιωνικό λαούτο), Χριστίνα Πολυκάρπου (κρητική λύρα) και Ευριπίδης Δίκαιος (κρουστά)

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρου και η Παραπλεύρως Παραγωγές διοργανώνουν τη συναυλία Μεσαιωνικής Μουσικής «Awakening: Αναπλάθοντας τους ήχους της Μεσαιωνικής Κύπρου» στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μουσικού προγράμματος Awakening Sleeping Instruments. Στη συναυλία, την οποία θα προλογίσει ο Antoni Madue o Ranchal, καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος Awakening Sleeping Instruments, παρουσιάζοντας και το ερευνητικό πρόγραμμα στην Καταλονία, θα παρουσιαστούν πρωτότυπες συνθέσεις και μελοποιήσεις ποιημάτων. Συγκεκριμένα, αντλούμε στίχο, φόρμα και έμπνευση από τις «Ρίμες Αγάπης», μια υπέροχη συλλογή κυπριακής ποίησης στο ρεύμα του Πετραρχισμού, και ντύνουμε το υλικό αυτό με πρωτότυπη σύνθεση στο ευρύτερο ύφος της εποχής τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ιταλία. Οι συνθέσεις αυτές είναι η απόσταξη της έρευνας που διεξήγαγε η καλλιτεχνική ομάδα του προγράμματος και που επικεντρώθηκε στη μεσαιωνική περίοδο της κυπριακής ιστορίας, μουσικά και λογοτεχνικά.

Στη συναυλία συμμετέχουν οι μουσικοί Έλενα Ξυδά (τραγούδι), Γιάννης Κουτής (ούτι, τραγούδι), Peppe Frana (μεσαιωνικό λαούτο), Χριστίνα Πολυκάρπου (κρητική λύρα) και Ευριπίδης Δίκαιος (κρουστά), σε σύνθεση και ενορχήστρωση του Peppe Frana. Την επιμέλεια του στίχου και η πρωτότυπη ποίηση είναι του Ευριπίδη Δίκαιου. Η ερευνητική ομάδα αποτελείται από τους Peppe Frana, Ευριπίδης Δίκαιος, Νίκη Ανδρονίκου. Όπως σημειώνουν οι δημιουργοί η σημασία της μεσαιωνικής κληρονομιάς της Κύπρου είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο, όπως τονίζουν εκτός από τον Κώδικα του Τορίνο, όπου καταγράφεται το ύστερο μεσαιωνικό ρεπερτόριο, στην Κύπρο υπάρχει σοβαρή έλλειψη μουσικών πηγών με αποτέλεσμα να παίρνει δευτερεύουσα θέση στο πανόραμα της μεσαιωνικής μουσικής. «Ο στόχος της έρευνάς μας, ως εκ τούτου, ήταν να συλλέξουμε πηγές που περιέχουν άμεσες και έμμεσες μουσικές αναφορές και να φανταστούμε μια ανακατασκευή της μουσικής της Μεσαιωνικής Κύπρου, τόσο στις αυλικές όσο και στες λαϊκές της εκφάνσεις». Οι δημιουργοί, μέσα από μια προκαταρκτική αναγνώριση και συλλογή εικονογραφικού και λογοτεχνικού υλικού, δημιούργησαν ένα μουσικό σύνολο εμπνευσμένο από το υλικό αυτό και συνέθεσαν μουσική μελοποιώντας κυπριακή ποίηση του Μεσαίωνα, βασισμένη στις ιταλικές φόρμες του Πετραρχισμού, καθώς και σύγχρονους στίχους γραμμένους σε παράλληλο ύφος, «το ιστορικό και γεωπολιτικό πλαίσιο της Κύπρου από τον 13ο μέχρι τον 15ο αιώνα ήταν αποφασιστικός παράγοντας για τις αισθητικές επιλογές σύνθεσης και ενορχήστρωσης».

Awakening Sleeping Instruments

Το πρόγραμμα Awakening Sleeping Instruments γεννήθηκε από το ερευνητικό πρόγραμμα ανακατασκευής των μουσικών οργάνων που παρουσιάζονται στη γλυπτή Πύλη του μοναστηριού Santa Maria de Ripoll, ένα ρoμανικού ρυθμού μνημείο στην Καταλονία – γνωστό επίσης και ως η «Πέτρινη Βίβλος», λόγω της πληθώρας των σκηνών που αναπαρίστανται στην πύλη. Με τη στήριξη του πολιτιστικού προγράμματος Creative Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το πρόγραμμα επεκτείνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες με προγραμματισμένες δράσεις καθ’ όλη τη διάρκεια των 2020 - 2021. Η κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι η σύνδεση του μουσικού παρελθόντος της Καταλονίας με τις σύγχρονές του μουσικές στη Γαλλία, την Ιταλία και την Κύπρο σε συνάρτηση με τα όργανα που τις εκτελούσαν.

Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη (Creative Europe).

Πληροφορίες

Παρασκευή 4 Ιουνίου, ώρα 8:00 μ.μ. Αίθουσα Καστελλιώτισσα, Λευκωσία. Είσοδος δωρεάν.

Μετά το τέλος της συναυλίας θα ακολουθήσει σύντομη ανοιχτή συζήτηση με τους δημιουργούς.

Πληροφορίες/Κρατήσεις: 70007102 Διοργανωτές: Παραπλεύρως Παραγωγές, Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος Κύπρου.

Συγχρηματοδοτούν: Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση