ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δύο παραστάσεις στο πλαίσιο του ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021

Η παράσταση είναι βασισμένη στην ομώνυμη ποιητική συλλογή της Στέλλας Βοσκαρίδου-Οικονόμου

Newsroom K

Στο δεύτερο μέρος, λοιπόν, μεταξύ των άλλων δράσεων, εντάσσονται δύο παραστάσεις, η «Αναγέλαστα: Λογιών λογιών γεναίτζιες» και «Όλα τα υπέροχα πράγματα».

Η παράσταση «Αναγέλαστα: Λογιών λογιών γεναίτζιες», σε σκηνοθεσία Μαρίας Κυριάκου σε συνεργασία με τις Παραπλεύρως Παραγωγές, επιστρέφει για τέσσερις μόνο παραστάσεις στη Λευκωσία. Είχε παρουσιαστεί τον Μάιο του 2018 και είχε σημειώσει πολύ μεγάλη επιτυχία. Πρόκειται για μια σκηνική απόδοση των ποιημάτων της Στέλλας Βοσκαρίδου-Οικονόμου, από τη συλλογή «Αναγέλαστα: λογιών λογιών γεναίτζιες» (Τεχνοδρόμιον, 2013) και η ιδέα της παράστασης είναι εμπνευσμένη από το θέατρο του Παραλόγου σε σκηνοθεσία της Μαρίας Κυριάκου και εμποτισμένη με το έντονο αισθητικό στίγμα της Έλενας Κοτασβήλι.

Οι λογιών λογιών γεναίτζιες προσκαλούν τον θεατή σε μια βιωματική γνωριμία με τη σύγχρονη κυπριακή ποίηση, που έχει ως στόχο τη ζύµωση του λόγου με τη θεατρική φόρµα και την εικαστική τέχνη. Στη θεατρική απόδοση του λόγου της Βοσκαρίδου επτά γυναίκες συνομιλούν μεταξύ τους, αλλά εμμέσως και με τον θεατή, κουτσομπολεύουν, γελούν ερήμην του (σκηνικού και κοινωνικού) εγκλεισµού τους και του παράλογου της ύπαρξής τους. Ποιες είναι στ’ αλήθεια όλες αυτές, που «συναφέρνουμε» τόσο συχνά, που όλο και κάποια μας θυμίζουν; Πώς η Φάουσα, η Αππωμένη, η Αρκόπελλη, αλλά τζιαι η Πολλοπάητη, η Πουρέκκα τζιαι η Προκομμένη έχουν ρόλο και θέση σε ένα σύγχρονο έργο;

Όσον αφορά τη προσέγγιση της σκηνοθέτριας, η Μαρία Κυριάκου συντόνισε εφτά γυναίκες με ακρίβεια ρολογιού, και η Έλενα Κοτασβήλι με τη σειρά της τις τοποθέτησε σε μήτρες, τις ακινητοποίησε για να τις σμιλέψει η σκηνοθέτρια, και οι εφτά να γίνουν ένα. Η διάλεκτος των ποιημάτων αξιοποιήθηκε ως ζωντανό πολιτισμικό εργαλείο, οι επτά ηθοποιοί καλουπώθηκαν, αλλά ταυτόχρονα εξωτερίκευαν, άδειαζαν, μετέφεραν τις ιδιότητές τους στον καθένα από εμάς, καλώντας μας να αναγνωρίσουμε χαρακτηριστικά σ’ εμάς ή στους γύρω μας.

Ταυτότητα παράστασης: Ποίηση Στέλλα Βοσκαρίδου-Οικονόμου, σύλληψη - σκηνοθεσία - δραµατουργία: Μαρία Κυριάκου, σκηνική εγκατάσταση: Έλενα Κοτασβήλι. Ερμηνεύουν: Άντρια Ζένιου, Έλενα Καλλινίκου, Μαρία Καυκαρίδου, Μαρίνα Μακρή, Παντελίτσα Μαυρογιάννη, Λουκία Πιερίδη, Πολυξένη Σάββα.

Παραστάσεις: 23, 24, 25 και 26 Μαΐου, 8:30 μ.μ. Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο, Νέας Έγκωμης 8. Έγκωμη, Λευκωσία. Επικοινωνία 99321812 – 99629610

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση