ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Εφυγε σε ηλικία 57 ετών ο σκηνοθέτης Αχίμ Βίλαντ

Ο καλλιτέχνης βρισκόταν στο Φεστβάλ Off Fringe της Κατάνιας για την παρουσίαση του «Tea Ceremony»

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 57 ετών, ο σκηνοθέτης και εικαστικός Άχιμ Βίλαντ, ο οποίος είχε μακρά και ενδιαφέρουσα πορεία στα καλλιτεχνικά πράγματα στην Κύπρου. Ο Αχίμ Βίλαντ βρισκόταν στο Φεστιβάλ Off Fringe της Κατάνιας, στη Σικελία, για την παρουσίαση της επιτυχημένης παράστασης «Tea Ceremony» . Το Φεστιβάλ, όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές του, αφιερώνεται στον Αχίμ, γράφοντας πως ο Αχίμ «έφυγε» σε ένα αγαπημένο περιβάλλον, αυτό του φεστιβάλ, περιτριγυρισμένος από στοργή και εκτίμηση, που πήρε από την Κατάνια. «Σε αυτόν, που έλαμπαν τα μάτια του, όταν οι καλλιτέχνες του Φεστιβάλ τον ενθουσίαζαν, αφιερώνουμε αυτό το φεστιβάλ», καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

 

 

Ο Αχίμ Βίλαντ ήταν καλλιτεχνικός συν-διευθυντής, μαζί με τον Μάριο Ιωάννου, του SRSLYyours, μιας ομάδας διεθνών ερμηνευτών, συγγραφέων, εικαστικών και δραματουργών με αντικείμενο μια συμπεριληπτική και μη ιεραρχική διαδικασία ανάπτυξης περιεχομένου πάνω σε κοινωνικοπολιτικά θέματα.

Ο Μάριος Ιωάννου είχε πει σε συνέντευξή του στην «Κ» για το SRSLYyours: «Είμαστε ονειροπόλοι, είμαστε από πολλές γωνιές της γης ( Γερμανία, Κύπρος, Σουηδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Μαυροβούνιο μέχρι τώρα) όσοι απαρτίζουμε την ομάδα αυτή. Θεωρούμε το Θέατρο τον ιερό τόπο για να μπαίνει το μαχαίρι στο κόκκαλο όσο αφορά αλήθειες του σύγχρονου κόσμου. Αγαπάμε τον ποιητικό ρεαλισμό και όχι μόνο. Ακολουθούμε συνήθως πρακτικές επινοημένου θέατρου. Οι καλλιτεχνικοί διευθυντές είμαστε ο Αchim Wieland και εγώ. Μας αρέσει να μαγειρεύουμε τις παραστάσεις με χίλια υλικά και όλα αυτά SRSLYyours (με σοβαρότητα δικοί σας)».

Και η αλήθεια είναι ότι το SRSLYyours παρέμενε σταθερό στις αξίες του, τόσο ο Αχίμ όσο και ο Μάριος Ιωάννου προχωρούσαν την τέχνη τους πάντοτε ένα βήμα παρακάτω, πειραματιζόντουσαν, βουτούσαν σε αυτό που ονομάζεται καλλιτεχνική πράξη. 

Ο Αχίμ Βίλαντ καταγόταν από τη Γερμανία και είχε σπουδάσει Γραφικές Τέχνες στο Rhode Island School of Design. Δίδαξε και έδωσε διαλέξεις σε πολλά μέρη της Ευρώπης, της Βορείου Αμερικής και της Μέσης Ανατολής ενώ συμμετείχε με έργα του σε δράσεις σημαντικών μουσείων στο εξωτερικό, όπως το Μουσείο Guggenheim και J. Paul Getty. Έργα του είχαν βραβευθεί και παρουσιαστεί σε έκθεση στο American Center for Design (ACD) στο Σικάγο των Η.Π.Α.

 Θλίψη από υφυπουργείο Πολιτισμού, ΘΟΚ και καλλιτέχνες

Για τον αδόκητο θάνατο του Αχίμ Βίλαντ τη θλίψη του εξέφρασαν μέσω ανακοίνωσής τους το υφυπουργείο Πολιτισμού, ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, το Θέατρο Ριάλτο. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η καλλιτεχνική κοινότητα της Κύπρου εκφράζει από τη στιγμή γνωστοποίησης του θανάτου του, τον συγκλονισμό της. Άλλωστε, ο Αχίμ ήταν ένας αγαπητός καλλιτέχνης, με διακριτική παρουσία στα καλλιτεχνικά πράγματα του τόπου, αφήνοντας όμως ένα ισχυρό πολιτιστικό αποτύπωμα.

Μάλιστα, στον ΘΟΚ προγραμματιζόταν για τη θεατρική περίοδο 2022-2023 η παραγωγή «Νιάτα χωρίς Θεό» του Έντεν φον Χόρβατ, σε σκηνοθεσία Αχίμ Βίλαντ.

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση