ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Η «Κίτρινη ταπετσαρία» της Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν στο θέατρο Αιγαία

Η ιστορία είναι συλλογή από ημερολογιακές εγγραφές μιας νεαρής γυναίκας που μάλλον πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η θεατρική ομάδα Μαρίας Καρολίδου παρουσιάζει το έργο «Η κίτρινη ταπετσαρία», με την Αντωνία Χαραλάμπους επί σκηνής. Η ιστορία του εργου είναι βασισμένοη στο ομώνυμο διήγημα της Αμερικανίδας συγγραφέα Σάρλοτ Πέρκινς Γκίλμαν. Η ιστορία αποτελεί μια συλλογή από εγγραφές ημερολογίου γραμμένες από μια νεαρή γυναίκα που φαίνεται να πάσχει από επιλόχεια κατάθλιψη.

Ο σύζυγος-γιατρός της την απομονώνει σε ένα εξοχικό σπίτι με σκοπό να της επιβάλλει μια θεραπεία ανάπαυσης γι' αυτό που ο ίδιος αποκαλεί «μια προσωρινή νευρική κατάθλιψη-μια ελαφρά τάση προς υστερία», μια διάγνωση αρκετά κοινή για τις γυναίκες εκείνης τη περιόδου. Κλείνοντάς την στο παιδικό δωμάτιο του σπιτιού της απαγορεύει κάθε δημιουργική εργασία και της επιβάλλει μια αυστηρή διατροφική και φαρμακευτική αγωγή, καθώς και τη χρήση ηλεκτροθεραπείας. Της στερεί επίσης την επαφή με όλα τα οικεία της πρόσωπα ακόμα και με το μωρό της.

Χωρίς κανένα άλλο ερέθισμα εκτός από την ταπετσαρία στο δωμάτιο, η γυναίκα της ιστορίας επικεντρώνεται στα σχέδια και τα μοτίβα της που σταδιακά μεταμορφώνονται σε μια αυτόνομη οντότητα με την οποία η αφηγήτρια θα αναπτύξει μια σχέση εμμονική. Σταδιακά αναδεικνύονται όλο και περισσότερο οι συνέπειες του εγκλεισμού της γυναίκας αυτής, ενώ η ίδια μοιάζει να διανύει ένα ταξίδι αυτογνωσίας που θα ξεπεράσει- λόγω των συγκεκριμένων συνθηκών- τα όρια της λογικής.

Το κείμενο της Γκίλμαν αποτελεί ένα φεμινιστικό μανιφέστο ενάντια στην καταπίεση των γυναικών και μια έντονη κριτική της πατριαρχικής κοινωνίας του τέλους του 19ου αιώνα. Η συγγραφέας αναδεικνύει με τόλμη θέματα όπως η ψυχική υγεία των γυναικών και το στίγμα των ψυχικών παθήσεων, ο εγκλεισμός και η επιβολή ελέγχου στο γυναικείο σώμα, η καταπίεση των γυναικών μέσα από τον έγγαμο βίο, η απαξίωση της γυναικείας ταυτότητας, η γυναικεία ανελευθερία του λόγου, ο αποκλεισμός των γυναικών από την εργασία και την πνευματική δημιουργία.

 

Πληροφορίες

Πρεμιέρα: Σάββατο 26 Νοεμβρίου στις 8.30 μ.μ.

Παραστάσεις: 26, 28 Νοεμβρίου 3, 5, 10, 12, 17, 19 Δεκεμβρίου στις 8.30 μ.μ.

27 Νοεμβρίου, 4, 11, 18 Δεκεμβρίου στις 7.30 μ.μ.

Θέατρο Aιγαία, Αγίων Ομολογητών 81, Λευκωσία.

Κρατήσεις: 97899409

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση