ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Κύπρος ανοίγει το 20ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου

Παρουσιάζονται τα έργα ANNNA της Alexandras Waierstall και το 10’ της Ελεάνας Αλεξάνδρου

Newsroom K

Την αυλαία του Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού ανοίγει φέτος η Κύπρος με δύο έργα που ξεχώρισαν στην τελευταία διοργάνωση της Πλατφόρμας Σύγχρονου Χορού, τον περασμένο Μάρτιο. Πρόκειται για τα έργα: ANNNA της Alexandras Waierstall και το έργο 10’ της Ελεάνας Αλεξάνδρου.

ANNNA - ALEXANDRA WAIERSTALL 20’

Με το σόλο ANNNA για τη χορεύτρια Anna Pehrsson, η Alexandra Waierstall δημιουργεί ένα σωματικό τοπίο όπου η κίνηση υφαίνεται σαν μια μεγάλη ανάσα με συνεχώς μεταβαλλόμενες σχέσεις ήχου και σιωπής, γρήγορες εναλλαγές μετατόπισης του σώματος και ακινησίας, όπου αναδύονται διάφορες, αλλά ποτέ οριστικές, εικόνες και χώροι. Με την Anna Pehrsson, τον μουσικό Volker Bertelman (Hauschka) και την εικαστικό Μαριάννα Χριστοφίδου,η Alexandra κινείται μέσα από μια αρχαιολογία βαθύτερων στρωμάτων φουτουριστικής ουτοπίας που είναι ακόμη ακαθόριστη.

Σε κάθε χορογραφική προσέγγιση της δημιουργού, ο χρόνος είναι ακαθόριστος, ενώ το εδώ και το τώρα δημιουργούνται μεταξύ ασαφών υπαινιγμών για το μέλλον μέσα από τη σωματική παρουσία της χορεύτριας. Με απαλές κινήσεις, σαν συνεχείς παλμούς, η χορεύτρια περνά μέσα από διάφορες καταστάσεις: τι θα μπορούσε να είχε συμβεί και τι πρόκειται να συμβεί;

Η Alexandra Waierstall γεννήθηκε στην Αγγλία και μεγάλωσε στην Κύπρο. Αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στη Χορογραφία από την Ακαδημία Χορού ArteZ του Anhem (Ολλανδία). Απέσπασε πολλά βραβεία χορογραφίας στην Κύπρο και στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και το βραβείο καλύτερου ανερχόμενου καλλιτέχνη το 2013, στο Ντίσελντορφ.

Το χορογραφικό της έργο επέλεξαν και στήριξαν οργανισμοί και δίκτυα όπως: Aerowaves, Modul Dance, IDEE Initiatives in Dance through European Exchange (Πρωτοβουλίες στον τομέα του Χορού μέσω Ευρωπαϊκών Ανταλλαγών) και Chin-A-moves. Το 2012, υπήρξε ανάμεσα στους φιναλίστ για τα βραβεία Rolex Mentor και Protége. Η Alexandra Waierstall παρουσίασε το χορογραφικό της έργο στην Ευρώπη, τον Καναδά, τη Βραζιλία,την Κορέα και την Κίνα. Η Alexandra Waierstall ήταν για το 2014-2016 Factory Artist στο Tanzhaus NRW στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Σύλληψη / Χορογραφία / Δημιουργία: Alexandra Waierstall

Ερμηνεία: Anna Pehrsson

Σχεδιασμός Ήχου: Hauschka

Καλλιτεχνική συνεργάτιδα: Μαριάννα Χριστοφίδου

10’ - Eλεάνα Αλεξάνδρου 10’

Το έργο 10’ δημιουργήθηκε για τη Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου τζαι παρουσιάστηκε το Μάρτιο του 2017. Όπως η ίδια η χορογράφος λέει: «Το ότι έλαβα μέρος στη Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου ήταν αρκετά απρόσμενο. Εν είμαι ‘κανονική’ χορεύτρια (κατά τα δεδομένα του θεσμού). Επειδή πρώτη φορά έλαβα μέρος στη Πλατφόρμα σαν χορογράφος, είχα δέκα λεπτά. Δέκα λεπτά έχω τζαι σήμερα. Θα κάμω ότι μπορώ, να καταφέρω στα δέκα λεπτά να σας μεταφέρω την αίσθηση εγρήγορσης που νιώθω για τους τζαιρούς που ζούμε σήμερα αλλά τζαι την ανάγκη μου να έρτω σε διάλογο με τους διοργανωτές θεσμών όπως την Πλατφόρμα αλλά τζαι άλλα φεστιβάλ χορού τζαι χορογραφίας. Έχω πολλές ερωτήσεις για το ρόλο μου σαν καλλιτέχνης τζαι γενικά για το ρόλο της τέχνης, ειδικά τον ρόλο του ‘ακαταλαβίστικου’ χορού - τουλάχιστον ο παπάς μου έτσι τον λαλεί.»

Η Ελεάνα Αλεξάνδρου απέκτησε το ‘DasArts Master of Theatre’ της Σχολής Τεχνών του Άμστερνταμ το 2016. Το 2009 έλαβε πτυχίο σε χορό και χορογραφία από το Πανεπιστήμιο Bath Spa του Ηνωμένου Βασιλείου. Εργάζεται επαγγελματικά ως περφόρμερ από το 2004 και χορογραφεί από το 2011. Παρουσίασε έργα της στο Open House Festival στη Λεμεσό, στο Φεστιβάλ Αθηνών, στο Come Together Festival του ‘Άμστερνταμ και στο Operaestate στην Ιταλία.

Είναι στενός συνεργάτης του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών ΜΙΤΟΣ, της Στέγης Σύγχρονου Χορού Λεμεσού και της ομάδας .pelma.lia haraki. Με την Αριάνα Μαρκουλίδου και την Εύα Κοραή ίδρυσε την ομάδα bytheway productions, η οποία ασχολείται με χορό, θέατρο και εφαρμοσμένες τέχνες. Από τον Ιανουάριο του 2017 είναι η πρόεδρος της Νέας Κίνησης Ομάδων Χορού, Χορευτών και Χορογράφων Κύπρου.

Χορογραφία / Κείμενο: Ελεάνα Αλεξάνδρου

Περφόρμερς: Φώτης Νικολάου, Ελεάνα Αλεξάνδρου

Σύμβουλος: Εύα Κοραή

Σχεδιασμός και εκτέλεση ήχου: Πάνος Μπάρτζης

Σχεδιασμός Φωτισμού: Aleksandar Jotovic

Στηρίζουν: Δήμος Λεμεσού, Δήμος Λευκωσίας, Event Pro

Χορηγοί Επικοινωνίας: Ο Φιλελεύθερος, The Cyprus Weekly, MegaOne

Είσοδος: €5 | €20 Για όλες τις παραστάσεις (ισχύει για Λεμεσό και Λευκωσία)

Είσοδος: Δωρεάν για μαθητές, φοιτητές, στρατιώτες, συνταξιούχους & επαγγελματίες χορού

Ημερομηνία: Κυριακή 11 Ιουνίου

Ώρα: 20:30

Xώρος: Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία

Πληροφορίες

Θέατρο ΠΑΛΛΑΣ/ 22 410 181 (μόνο τη μέρα της παράστασης από τις 19:00)
E-tickets: www.rialto.com.cy 

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση