ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

imPROject: The Very Very Current Body

Σεμινάριο Αυτοσχεδιασμού με τη Σοφία Μαυραγάνη

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το imPROject είναι ένα εργαστήριο που αντιμετωπίζει τον αυτοσχεδιασμό ως μια ιδιαίτερη τεχνική που απαιτεί απόλυτη ενεργοποίηση και εξασκημένη αντίληψη. Στηρίζεται σε ένα σύστημα εργαλείων στιγμιαίας πρόσληψης, επεξεργασίας και επικοινωνίας των άμεσων πληροφοριών και επαναπροσδιορίζει την έννοια του παιχνιδιού επί σκηνής.

Το imPROject, ως μια μεθοδολογία αυτοσχεδιασμού με επίκεντρο το παιχνίδι, δοκιμάζεται συνεχώς σε πραγματικές συνθήκες. Επίκεντρο του εργαστηρίου είναι “The Very Very Current Body” – το σώμα απέναντι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες διαβίωσης-προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές.

Σε τρέχοντα χρόνο και πραγματικό χώρο, μελετάμε και εφαρμόζουμε τα τρια στάδια της τεχνικής:

1: αναγνώριση, αποδοχή, διαχείριση πληροφορίας – RECEIVE

2: επεξεργασία, μετουσίωση πληροφορίας – TRANSFORM

3: επικοινωνία πληροφορίας – SEND AND PLAY

Μεγάλη έμφαση δίνεται στη λειτουργικότητα του κανόνα, στον τρόπο που οι αυστηροί κανόνες συνδιαλέγονται με την εκφραστική ελευθερία και στον προσδιορισμό της έννοιας της ελευθερίας μέσα σε ένα σκηνικό σύστημα συνύπαρξης και συλλειτουργίας διαφορετικών παικτών.

Το εργαστήριο διερευνά μεθόδους με τις οποίες οι ερμηνευτές μπορούν να εμπλουτίσουν και να ενδυναμώσουν το ερμηνευτικό και κινησιολογικό τους λεξιλόγιο, να διεγείρουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους, να εμπιστευτούν με καθαρότητα τις επιλογές τους, να εστιάσουν και να απελευθερώσουν τις εν δυνάμει καλλιτεχνικές τους δυνατότητες. Mέσα από την εμπειρία ενός πλαισίου όπου συνυπάρχουν οι κανόνες με την εκφραστική ελευθερία δημιουργούνται οι συνθήκες για την κατανόηση και την εξάσκηση της διαδικασίας λήψης αυτοσχέδιων αποφάσεων. Το τελικό αποτέλεσμα αφορά στη δημιουργία ενός αυτορυθμιζόμενου σκηνικού συστήματος στο οποίο οι ερμηνευτές λειτουργούν ως παίκτες.

Αφετηρία της ερευνητικής διαδικασίας είναι οι παρατηρήσεις και οι πρακτικές που καταγράφηκαν από τη χορογράφο μέσω της διαδρομής του καλλιτεχνικού και εκπαιδευτικού προγράμματος playforPLACE σε 17 πόλεις του κόσμου, όπου μελετήθηκε η σχέση παιχνιδιού και παραστατικών τεχνών. Οι πρακτικές αυτές εξελίσσονται και εμπλουτίζονται μέσα από την έρευνα της Σοφίας Μαυραγάνη η οποία πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ι. Φ. Κωστόπουλου, του Κέντρου Μελέτης Χορού Ι. & Ρ. Ντάνκαν και του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Φωτογράφος: Χριστίνα Γεωργιάδου
Το σεμινάριο απευθύνεται σε χορευτές, ηθοποιούς και ανθρώπους με σκηνική εμπειρία.

Περισσότερες Πληροφορίες 

Πότε/Πού: Στέγη Χορού Λευκωσίας, 15 - 19 Νοεμβρίου στις 9:00 - 13:30

 

Επικοινωνία: dancehouselefkosia@gmail.com, 22780960 (μέχρι Πέμπτη, 11 Νοέμβρη)

Πληροφορίες σχετικά με τη Σοφία Μαυραγάνη: www.sofiamavragani.com

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες- Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας

Στα πλαίσια του Educating the Future 2021

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση