ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να επαναλειτουργήσουν τα κλειστά θέατρα της Κύπρου

Πέντε μεγάλα θέατρα της Κύπρου ενώνουν δυνάμεις και ζητούν

Newsroom K

Πέντε μεγάλα θέατρα της Κύπρου, το Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, το Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, το Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο Λεμεσού, το Θέατρο Ριάλτο Λεμεσού και ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, με κοινή τους επιστολή ζητούν από τους υπουργούς Υγείας, Οικονομικών και Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας την επαναλειτουργία των κλειστών θέατρων.

Στην επιστολή τους, χωρίς να παραλείπουν να ευχαριστήσουν την κυβέρνηση και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για ό,τι έπραξαν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, παρακαλούν την Πολιτεία να επανεξετάσει το χρονοδιάγραμμα της επανεκκίνησης της λειτουργίας των κλειστών θεάτρων, πάντα βαθμιαία και ελεγχόμενα, με σύνεση και υπευθυνότητα.

 

Ενδεικτικό πρωτόκολλο λειτουργίας

Τα πέντε μεγάλα θέατρα καταθέτουν ενδεικτικό πρωτόκολλο για τον τρόπο λειτουργίας των κλειστών θεάτρων, σημειώνοντας ότι δεκαεννέα  ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη θέσει σε λειτουργία τα κλειστά θέατρα και κινηματογράφους, με τις δεκατρείς από αυτές να είναι σε δυσμενέστερη επιδημιολογικά θέση σε σχέση με την Κύπρο.

Συγκεκριμένα στην επιστολή τους  προτείνουν:

1. Ο έλεγχος του κοινού κατά την προσέλευση, την παραμονή και την αποχώρηση από το θέατρο είναι πάγια τακτική των θεάτρων για χρόνια τώρα. Τα μεγάλα θέατρα απασχολούν 6-8 άτομα στην ταξιθεσία, στο θυρωρείο και τη διαχείριση χώρων κοινού, ως θέμα ρουτίνας. Αυτά τα άτομα έχουν την ευθύνη για την προσέλευση και αποχώρηση συγκεκριμένου αριθμού θεατών αλλά και για την ασφάλεια και την υγεία τους κατά τη διάρκεια της παραμονής του θέατρο. Οι πλείστοι από τους ταξιθέτες είναι πιστοποιημένοι πρώτοι βοηθοί.
2. Ειδικά τα μεγαλύτερα θέατρα (>500 θέσεων ) παρέχουν την ευχέρεια, λόγω μεγέθους, για επαρκή κοινωνική αποστασιοποίηση που υπερκαλύπτει το σχετικό πρωτόκολλο για τους εσωτερικούς χώρους των εστιατορίων (ένα άτομο ανά 3 τετραγωνικά μέτρα) ώστε ακόμα και με διάθεση μόνο του 50% των θέσεων τους να προκύπτει ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που δύναται να επανεκκινήσει τις δράσεις πολιτισμού στην Κύπρο.
3. Η 14η Ιουλίου, η ημερομηνία που έχει τεθεί για την λειτουργία των κλειστών θεάτρων/ κινηματογράφων, είναι ουσιαστικά άχρηστη γιατί συμπίπτει σε μεγάλο βαθμό με την έναρξη της περιόδου διακοπών και την παύση των όποιων δράσεων εντός των θεάτρων. Αυτό σημαίνει ότι, τα κλειστά θέατρα οδηγούνται σε μια καταστροφική 6μηνη (σχεδόν) νεκρή περίοδο από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου που θα επαναλειτουργήσουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση

Θερμή ήταν η υποδοχή του κοινού στο εξωτερικό για τους «Πέρσες»

Εξαγωγές πολιτισμού

Για πρώτη φορά η Επίδαυρος εξέπεμψε live, ενώ το ίδιο συνέβη για πρώτη φορά με μια ελληνική παραγωγή της αρχαίας ελληνικής ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΘΕΑΤΡΟ-ΧΟΡΟΣ