ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021: Επιστρέφει αυτό το φθινόπωρο

Καινούργιες δράσεις, πρεμιέρες, φιλοξενούμενους/ες από την Κύπρο και το εξωτερικό, ημερίδες, εργαστήρια και συναντήσεις

Δελτίο Τύπου

Τον Μάρτιο του 2019 εγκαινιάσαμε την ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021, με στόχο να εξετάσουμε τη συστημική ρίζα της ανισότητας των φύλων στον χώρο των τεχνών αλλά και σε κάθε πτυχή της κοινωνίας, με ένα θεατρικό project που θα επικεντρώνεται στη γυναικεία αφήγηση και στη γυναικεία εμπειρία. Η δουλειά των καλλιτεχνών του θέατρου που συμμετέχουν πλαισιώνεται με κοινωνιολογική και ιστορική έρευνα από ειδικούς, ενώ στηρίζεται από ένα συνεχιζόμενο διάλογο με το κοινό.

Με την αρχή της θεατρικής χρονιάς αυτό τον Σεπτέμβριο βλέπουμε ένα αυξημένο ενδιαφέρον σε θέματα κοινωνικής ισότητας στο θεατρικό κόσμο, ίσως ένα αέρα αλλαγής, που μας δίνει ελπίδα και δύναμη να συνεχίσουμε. Θα είναι άραγε αυτή η αρχή μιας ουσιαστικής συζήτησης;

Για να μην χαθεί όμως η ουσία πίσω από την πολιτική ορθότητα, το βασικό ερώτημα παραμένει και πρέπει να τεθεί ακόμα πιο ξεκάθαρα: πώς θα καταφέρουμε έτσι ώστε η προσπάθειες για να εξαλειφθούν τα όρια και οι περιορισμοί που τίθενται στις γυναίκες δεν θα είναι μόνο γυναικείος αγώνας; Πώς θα καταφέρουμε να γίνει πραγματικότητα η συνειδητοποίηση ότι όλοι και όλες πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να έρθει η αλλαγή;

Στοχεύουμε στην ανατροπή της παραδοσιακής ιεράρχησης των αφηγήσεων, στο θέατρο και αλλού, που τοποθετεί τη γυναικεία αφήγηση ως κάτι λιγότερο από οικουμενική και κάπως λιγότερο ενδιαφέρουσα.

Σας προσκαλούμε στο Γ’ Μέρος της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021 για να θέσουμε μαζί ερωτήματα και να διευρύνουμε προσωπικούς και συλλογικούς ορίζοντες.

Η ΣΕΖΟΝ επιστρέφει αυτό το φθινόπωρο με καινούργιες δράσεις, πρεμιέρες, φιλοξενούμενους/ες από την Κύπρο και το εξωτερικό, ημερίδες, εργαστήρια και συναντήσεις.

Αρχή στο Γ’ Μέρος έκανε η θεατρική παράσταση Οι Λύκοι, μια συνεργασία με το Φανταστικό Θέατρο. Με όχημα την προπόνηση μιας γυναικείας μαθητικής ποδοσφαιρικής ομάδας, η Αμερικανή συγγραφέας Σάρα Ντελάπ συνθέτει με απροσδόκητο τρόπο μια ιστορία ενηλικίωσης και βάζει εννιά νεαρά κορίτσια στο επίκεντρο ενός σύγχρονου δράματος. Η παραστάσεις ολοκληρώθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Η ιστορία των γυναικών στο Κυπριακό θέατρο είναι ένας τομέας που μας εμπνέει αλλά και που μας προβληματίζει. Αυτό το τρίμηνο θα έχουμε την ευκαιρία να εμβαθύνουμε στο θέμα, με μία επιστημονική συνάντηση αφιερωμένη στις πρωτοπόρες του χώρου, στους τομείς της συγγραφής, της υποκριτικής, της σκηνοθεσίας και της υποκριτικής. Στις 10 Δεκεμβρίου. Την επιστημονική επιμέλεια έχει αναλάβει η Δρ Άντρη Χ. Κωνσταντίνου και παρουσιάζουν επίσης οι θεατρολόγοι Ελλάδα Ευαγγέλου, Κική Αργυρού και Ελένη Αναστασίου.

Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί και στην κλασική αρχαιότητα αυτό το φθινόπωρο. Στις 16 Νοεμβρίου μια ημερίδα με δύο σπουδαίες φιλοξενούμενες από τον τομέα της κλασικής φιλολογίας, την ακαδημαϊκό Edith Hall και τη συγγραφέα Natalie Haynes, θα επικεντρωθεί στην μελέτη της αρχαίας ελληνικής γραμματείας μέσα από το πρίσμα σύγχρονων κοινωνικών κινημάτων και πολιτικών εξελίξεων. Σημείο εκκίνησης οι γυναικείοι χαρακτήρες στην επική ποίηση και βιβλία όπως το A Thousand Ships της Natalie Haynes, που θέτει ερωτήματα όπως: πώς οραματιζόμαστε σήμερα την κοινωνία μας όταν αφηγούμαστε τις αρχαίες ιστορίες, τους ιδρυτικούς μύθους από την αρχαιότητα; πώς θυμόμαστε τις γυναίκες, τους σκλάβους, τους περιθωριοποιημένους, αυτούς που δεν κέρδισαν το ομηρικό κλέος; Αν ξανα-αφηγηθούμε αυτές τις ιστορίες, πώς θα απευθυνθούμε στις σύγχρονες κοινωνικές πραγματικότητες και συζητήσεις;

Σε συνάρτηση με αυτή την ημερίδα η ΣΕΖΟΝ διοργανώνει μία συνεχή αφήγηση του μυθιστορήματος της Natalie Haynes A Thousand Ships (Χίλια Πλοία) στη σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λευκωσίας. Η παράσταση-αναλόγιο, με τη συμμετοχή 25 γυναικών ηθοποιών, εμπνευσμένη από και ως απάντηση προς την ολοήμερη αφήγηση της Ιλιάδας και της Οδύσσειας που διοργάνωσε το Almeida Theatre στο Λονδίνο το 2015, παρουσιάζει μια νέα, σύγχρονη εξιστόρηση της Ιλιάδας από την πλευρά των γυναικών. Στις 17 Νοεμβρίου.

«To Δικό της Δωμάτιο», η ανοιχτή συζήτηση με διακεκριμένους ανθρώπους των τεχνών από διάφορους τομείς, επιστρέφει με μία συνάντηση που έχει ως αφετηρία την έκθεση της εικαστικού Μαρίας Λοϊζίδου «Look under the Hood», σε συνεργασία με τον χώρο τέχνης Γκαράζ.

Αυτό το φθινόπωρο εγκαινιάζουμε επίσης μια σειρά από δράσεις που διευρύνουν τις δραστηριότητες της ΣΕΖΟΝ και στον τομέα της θεατρικής γραφής στην Κύπρο. Σε μια σειρά από βραδιές-θεατρικές δοκιμασίες, μια ομάδα ανώνυμων συγγραφέων, με τη βοήθεια ηθοποιών και σκηνοθετών, θα κάνουν ‘test write’ τα κείμενά τους: η παρουσίαση των έργων θα λαμβάνει άμεση, ζωντανή ανατροφοδότηση από το κοινό, το οποίο θα βρίσκεται στο κέντρο της διαδικασίας.

Επαγγελματίες και σπουδαστές του θέατρου θα έχουν την ευκαιρία να λάβουν μέρος σε ένα εργαστήρι με τη σημαντική σχεδιάστρια φωτισμού Καρολίνα Σπύρου, με τίτλο Directing Light, στις 12 Δεκεμβρίου.

Οι φιλοξενίες μας αυτό το τρίμηνο περιλαμβάνουν επανάληψη της επιτυχημένης παράστασης Λέιλα και Συνεργάτες, σε συνεργασία Μαρίας-Ιόλης Καρολίδου, στις 5,6 και 7 Οκτωβρίου στο SPACE, καθώς και μια μουσική εκδήλωση με θέμα τις γυναίκες στο ρεμπέτικο, με τίτλο Γεννημένες Γυναίκες. Πρόκειται για ένα ένα Οπτικοακουστικό Αφιέρωμα στις σπουδαίες ερμηνεύτριες και μεγάλες ντίβες του ρεμπέτικου, από το μουσικό σύνολο “Ρεμπέτικη ΦαΤριάς”.

Μείνετε ενήμεροι/ες κάνοντας like στη σελίδα μας στο Facebook, ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021 και μέσω της ιστοσελίδας μας project-season.org.

Ευχαριστούμε όλους/ες όσοι/ες ήταν δίπλα μας και μας στηρίζουν και καλό Φθινόπωρο!

Το project ΣΕΖΟΝ Γυναίκες 2019-2021 έχει στόχο να εξετάσει τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία μέσα από την τέχνη του θεάτρου. Ποιες ιστορίες λέμε; Ποιου τις ιστορίες λέμε; Τι είναι «κλασικό»; Τι «οικουμενικό»;

Οι ιστορίες που λέμε γίνονται ο κόσμος στον οποίο ζούμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση