ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Συζήτηση για το «Θέατρο στην πανδημία»

Ο ιός ξεσκέπασε τις ρωγμές στο σύστημα και μας θύμισε ότι οδεύαμε στον αφανισμό

Newsroom K

Το πρόγραμμα ΣΕΖΟΝ Γυναίκες πραγματοποιεί συζήτηση για το θέατρο στον καιρό της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά κυρίως μετά από αυτόν. Είναι άραγε ευκαιρία επανεκκίνησης για το κυπριακό θέατρο; Οι σκηνοθέτριες και σκηνοθέτες Πάρις Ερωτοκρίτου, Μαγδαλένα Ζήρα, Μαρία Καρολίδου, Αθηνά Κάσιου, Μαρία Κυριάκου, Λέα Μαλένη και Κώστας Σιλβέστρος, οι οποίοι έχουν συνεργαστεί στο παρελθόν με τη ΣΕΖΟΝ,θα συμμετάσχουν σε συζήτηση την ερχόμενη Τετάρτη μέσω facebook, θέτοντας επίκαιρα ερωτήματα.

Η ιδέα βασίζεται στο σκεπτικό ότι το θέατρο είναι τρισδιάστατη, ομαδική τέχνη που απαιτεί την παρουσία και τη σωματικότητα, κάτι που δεν είναι δυνατό κάτω από τις παρούσες συνθήκες της πανδημίας. Αλλά συνάμα το θέατρο έχει ιστορία στο να εφευρίσκει νέες φόρμες για να επικοινωνήσει αυτά που είναι αναγκαία.

Στη συζήτηση θα τεθούν ερωτήματα όπως το πώς κάνουμε θέατρο το 2020 -21 μέχρι η συνεύρεση θεατών και ηθοποιών σε πραγματικό χώρο και χρόνο να κριθεί ασφαλής; Πώς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα υπάρχοντα κονδύλια, όπως το ΘΥΜΕΛΗ 2020, με ένα αποτελεσματικό τρόπο σε σχέση με την καινούργια πραγματικότητα; Ποια είναι τα επείγοντα θέματα, προσωπικά και συλλογικά, που θέλουμε να εξετάσουμε μέσα από το θέατρο σήμερα;    Πώς μπορούμε να μετατρέψουμε την καταστροφή σε κινητήριο δύναμη με θετικές επιπτώσεις για το θέατρο αλλά και την κοινωνία γενικότερα;  Το στάδιο Έρευνας & Ανάπτυξης θα μπορούσε να υποστηρίχθει από αυτά τα κονδύλια; Τι μορφή μπορεί να πάρει αυτό; Τη συζήτηση θα συντονίζει η Νέδη Αντωνιάδη.

 

Ευκαιρία αναθεώρησης;

«Οι άνθρωποι του θεάτρου, σήμερα θα πρέπει να σκεφτούμε πώς δρούμε ουσιαστικά στοχεύοντας σε ένα διαφοροποιημένο αλλά βιώσιμο θεατρικό οικοσύστημα. Παρουσιάζεται μπροστά μας μια σπάνια ευκαιρία για να αναθεωρήσουμε τις δομές και τους στόχους μας και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις. Ίσως μια ευκαιρία σκέψης, μελέτης, εμβάθυνσης και επανεκκίνησης, για καλλιτέχνες και θεσμούς. Μια ευκαιρία για οργάνωση δραστηριοτήτων που θα συμβάλουν στην καλλιέργεια, την έρευνα, την επιμόρφωση, την επικοινωνία, την καινοτομία, τη συνεργασία στον τομέα των παραστατικών τεχνών. Που θα ενδυναμώσουν την παρουσία της ζωντανής τέχνης του θεάτρου στη συλλογική συνείδηση και στον δημόσιο διάλογο. Ο ιός ξεσκέπασε τις ρωγμές στο σύστημα και μας θύμισε ότι οδεύαμε στον αφανισμό—είτε μέσα από μία πανδημία είτε μέσα από κλιματική καταστροφή. Πριν λίγες βδομάδες, ο αμείλικτος ρυθμός που επέβαλλε στον δημιουργό η ανάγκη καλλιτεχνικής και οικονομικής επιβίωσης επέτρεπε λίγο χρόνο για ουσιαστική επεξεργασία του παρόντος, λίγο χρόνο για όραμα για το μέλλον, γιατί το επιβεβλημένο οικονομικό/διοργανωτικό μοντέλο δεν το επέτρεπε. Ίσως είναι η στιγμή να κοιτάξουμε κατάματα την τραγωδία και να είναι η στιγμή για αλλαγή.»

 

Πότε: «Θέατρο στην Πανδημία», Tετάρτη 6 Μαΐου 2020 στις 6:00 μ.μ. στη σελίδα της ΣΕΖΟΝ Γυναίκες στο facebook

 

* Mε την χορηγία του Awesome Without Borders ένα πρόγραμμα του Harnisch Foundation

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέατρο-Χορός: Τελευταία Ενημέρωση