ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χαιρετίζουν το θετικό κλίμα, αναμένει αποφάσεις ο καλλιτεχνικός κόσμος

Οι Κύπριοι ευρωβουλευτές παρεμβαίνουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στον Πολιτισμό

Του Απόστολου Κουρουπάκη

Του Απόστολου Κουρουπάκη

kouroupakisa@kathimerini.com.cy

Οι επαγγελματίες καλλιτέχνες της πλατφόρμας «Αίτημα για λήψη οικονομικών μέτρων στήριξης για τους Καλλιτέχνες (Κύπρος)» που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη με το ΥΠΠΑΝ την προηγούμενη εβδομάδα εξέδωσαν ανακοίνωση σχετικά με τη συζήτηση που πραγματοποιήθηκε. Υπενθυμίζουμε ότι στη συζήτηση έλαβαν μέρος, εκ μέρους του Υπουργείου, ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Πρόδρομος Προδρόμου, ο διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Παύλος Παρασκευάς και ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Μάριος Παναγίδης.

Στην ανακοίνωσή τους οι καλλιτέχνες χαιρέτισαν το θετικό κλίμα και τη διάθεση συνεργασίας που έδειξε το Υπουργείο για στήριξη όλων των επαγγελματιών καλλιτεχνών. Στην τηλεδιάσκεψη τόνισαν την ανάγκη θεσμοθέτησης του καθεστώτος του καλλιτέχνη, και κάλεσαν το ΥΠΠΑΝ να το θέσει ως στόχο, εμπλέκοντας σοβαρά τα τρία υπουργεία που είναι απαραίτητο να εργαστούν προς αυτή τη κατεύθυνση, Παιδείας, Εργασίας και Οικονομικών. Οι καλλιτέχνες, επίσης, αναμένουν την εξαγγελία των πρόσθετων μέτρων που θα λάβει η Πολιτεία για άμεση στήριξη του τομέα του Πολιτισμού, καθώς και χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους.

Κοινή ανακοίνωση εξέδωσαν και η Ένωση Ηθοποιών Κύπρου με την Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ, σημειώνεται ότι οι ηθοποιοί της Κύπρου συμμετέχουν στην πλατφόρμα «Αίτημα για λήψη οικονομικών μέτρων στήριξης για τους Καλλιτέχνες (Κύπρος)».

Στην ανακοίνωσή τους οι δύο συσσωματώσεις τονίζουν ότι έγιναν συντονισμένες ενέργειες από το σώμα των καλλιτεχνών εν τω συνόλω του, αλλά και ειδικότερα από τα δύο σωματεία των ηθοποιών. Σημειώνεται δε στην ανακοίνωσή τους ότι αποτέλεσμα των ενεργειών όλων ήταν το άνοιγμα διαύλου επικοινωνίας με τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες και το ΥΠΠΑΝ.

Από την πλευρά τους οι ηθοποιοί αναμένουν, όπως και ο υπόλοιπος καλλιτεχνικός κόσμος, την υλοποίηση των προτάσεων του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας. Η ΕΗΚ και η Κλαδική Καλλιτεχνών Θεάτρου ΣΗΔΗΚΕΚ-ΠΕΟ παραμένουν σε επικοινωνία με τους εμπλεκόμενους φορείς και συνεχίζουν τις κοινές τους δράσεις ώστε να βρεθούν ουσιαστικές και άμεσες λύσεις.

 

Ερωτήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το ζήτημα της ενίσχυσης του Πολιτισμού και της ανάσχεσης των αρνητικών αποτελεσμάτων εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού απασχόλησε και τους ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ Νιαζί Κιζίλγιουρεκ και Γιώργου Γεωργίου και τον ευρωβουλευτή του ΔΗΣΥ Λουκά Φουρλά.

Οι ευρωβουλευτές του ΑΚΕΛ σημειώνουν στην ανακοίνωση τους, στο ΚΥΠΕ, ότι είναι επείγουσα ανάγκη η άμεση εξεύρεση και αποδέσμευση κρίσιμων πόρων για την υπερνίκηση των πρωτοφανών προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι πολιτιστικοί και δημιουργικοί τομείς. Για τούτο τον λόγο, την Παρασκευή 17 Απριλίου, κατέθεσαν γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερωτώντας σε ποια μέτρα και ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να εξασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη θα παρέχουν πρόσβαση στους ανθρώπους του πολιτισμού σε κονδύλια στο πλαίσιο της εξαγγελθείσας Πρωτοβουλίας Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του COVID-19 καθώς ποια θα είναι η οικονομική στήριξη στο πλαίσιο της επέκτασης του πεδίου εφαρμογής του Προσωρινού Πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις.

Επίσης, στην ερώτησή τους κάνουν λόγο για την άμεση εξόφληση υπολοίπων ποσών επιχορηγήσεων σε προγράμματα πολιτισμού που ήδη τρέχουν/υλοποιούνται και την επιτάχυνση/ενεργοποίηση προγραμμάτων που η έναρξη τους καθυστερεί λόγω της πανδημίας. Τονίζουν δε ότι είναι σημαντική η εκπόνηση νέων προγραμμάτων οικονομικής ενίσχυσης/ενθάρρυνσης δράσεων Ψηφιακού Πολιτισμού. Οι Γ. Γεωργίου και Ν. Κιζίλγιουρεκ επίσης σημειώνουν ότι είναι σημαντική η ενίσχυση του χρηματοδοτικού προγράμματος για τον Πολιτισμό την περίοδο 2021-2027, καθώς και η δημιουργία, με τη λήξη της πανδημίας, ενός επαρκούς χρηματοδοτικού πακέτου κινήτρων για πολιτιστικούς δημιουργούς σε όλη την Ευρώπη. Στο πλαίσιο της ερώτησής τους οι δύο ευρωβουλευτές αναφέροουν στην ανακοίνωσή τους ότι ευθύνη και υποχρέωση προς τους κύπριους δημιουργούς έχει και το κυπριακό κράτος και η κυβέρνηση πρέπει να θέσει στις προτεραιότητές της την άμεση στήριξη όλων των πτυχών της πολιτιστικής παραγωγής και των ανθρώπων της.

Ο ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Λουκάς Φουρλάς σε ανακοίνωσή του σημείωσε ότι έθεσε συγκεκριμένη ερώτηση μέσω τηλεδιάσκεψης στην Επίτροπο Παιδείας και Πολιτισμού, Mariya Gabriel, την προηγούμενη εβδομάδα και στη δική του ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζεται ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα μέτρα στήριξης που θα παρθούν θα είναι βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα. Δεδομένου δε ότι η υγειονομική περίθαλψη και η οικονομία αποτελούν τομείς προτεραιότητας αυτής της πρωτοβουλίας, ο κ. Φουρλάς ρωτά την Επιτροπή πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι μέρος αυτής της χρηματοδότησης θα απευθύνεται και στους ελεύθερους επαγγελματίες και συμβασιούχους στον πολιτισμό.

Πολιτισμός: Τελευταία Ενημέρωση

Το έργο του καλλιτέχνη Γιώργου Γαβριήλ απο τη σειρά «Αντικατοπτρισμοί»

«Nous ne sommes pas Charlie»

Ο Καραβάτζιο εξανθρωπίζει την πίστη. Εξανθρωπίζει την εικόνα του Ιησού και του δίνει όμορφη σε όψη μορφή, σάρκα και σώμα
 |  ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Μέχρι σήμερα όμως έχουν πουληθεί 350 εκατομμύρια κομμάτια σε όλο τον κόσμο, ενώ YouTubers και TikTokers ανά τον κόσμο δημοσιεύουν βίντεο με τους εαυτούς τους καθώς λύνουν τον Κύβο

Ο Κύβος του Ρούμπικ

O Ούγγρος καθηγητής αρχιτεκτονικής Ερνο Ρούμπικ εξέδωσε μόλις το πρώτο του βιβλίο
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΒΙΒΛΙΟ