ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Σελίδες Ιστορίας

Το 5ο τεύχος της σειράς αυτή την Κυριακή με την «Καθημερινή»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αυτή την Κυριακή, οι Σελίδες Ιστορίας της «Καθημερινής» επιστρέφουν με βασικό τους θέμα έναν πλούσιο φάκελο για τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και την αποτύπωση που αυτή είχε σε κορυφαία διαχρονικά λογοτεχνικά έργα.

Με τη βοήθεια της Αγγέλας Καστρινάκη, ξεκινάμε από την Πηνελόπη, το αρχέτυπο της πιστής συζύγου (;), η οποία υμνείται, κατακρίνεται και τελικά βρίσκει τη φωνή της, και συνεχίζουμε, με τον Ευάγγελο Καραμανέ, ο οποίος εστιάζει στο δημοτικό τραγούδι, όπου η γυναίκα έχει πρωταρχικό ρόλο τόσο στους στίχους όσο και στη διατήρηση και διάδοσή του. Στη συνέχεια, κινούμενοι εκτός ελληνικών ορίων, παρουσιάζουμε τις γυναίκες στα έργα του Σαίξπηρ, που από «στρίγγλες» και «λιμνούλες στην ιδιοκτησία του συζύγου στην οποία ενδέχεται να ψαρέψει ο γείτονας» μπορεί να γίνουν δυναμικές έως βίαιες, τις σύνθετες ηρωίδες της Τζέιν Όστεν και της Σαρλότ Μπροντέ, την «αόρατη» (;) Κυρία Νταλογουέι της Βιρτζίνια Γουλφ, μέσα από κείμενα που υπογράφουν οι Ξένια Γεωργοπούλου, Αικατερίνη Κίτση-Μυτάκου και Αργυρώ Μαντόγλου. Το αφιέρωμα συμπληρώνουν κείμενα του Άθω Δημουλά για τη Μαντάμ Μποβαρί, ηρωίδα του σκανδαλώδους ομότιτλου μυθιστορήματος του Φλομπέρ, και του Νίκου Πρατσίνη, με τον οποίο, περνώντας πέρα από τα όρια των δυτικών κοινωνιών, στο Σαλβαδόρ της Μπαΐα, γνωρίζουμε τις Αφροβραζιλιάνες ηρωίδες του Ζόρζε Αμάντο.

Το πέμπτο τεύχος των «Σελίδων Ιστορίας», αναλύει σημαντικά γεγονότα όπως το Πραξικόπημα της Μπιραρίας του 1923, την Ολυμπιάδα του 1936 και τη ρήξη μεταξύ του Τίτο και του Στάλιν. Ταυτοχρόνως, επιχειρεί να «τραβήξει την κουρτίνα» και να αποκαλύψει την αλήθεια πίσω από τον μύθο της μεγάλης πυρκαγιάς της Ρώμης το 64 μ.Χ. -επί Νέρωνα- και να ρίξει φως στις μυστηριώδεις αιγυπτιακές μούμιες, στον θάνατο του Τζον Λένον και στο παρασκήνιο και τις επιπτώσεις της Συνθήκης των Βερσαλλιών (1919). Μας ξεναγεί στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και μας γνωρίζει τον ίσως άγνωστο σε πολλούς Κωνσταντίνο Μάνο και τη μυθιστορηματική ζωή του.

«Σελίδες Ιστορίας», οι ιστορίες που έγραψαν την Ιστορία. Κυκλοφορούν την Κυριακή 28 Ιανουαρίου με την «Καθημερινή».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση