
Kathimerini.com.cy
Ήταν η πιο δραματική στιγμή της Μεταπολίτευσης. Η Ελλάδα δεν μπορούσε να πληρώσει τις εξωτερικές της υποχρεώσεις. Είχε χρεοκοπήσει. Είχε έρθει σε ρήξη με τους εταίρους της. Είχε διχαστεί εσωτερικά. Οι τράπεζες είχαν κλείσει.
Πολλά έχουν γραφτεί για εκείνο το καλοκαίρι του 2015. Ακόμη όμως πολλές πτυχές εκείνων των φορτωμένων με γεγονότα ημερών παραμένουν αφώτιστες. Πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα του Ιουλίου; Από σχέδιο ή από ατύχημα; Τι είχαν στο μυαλό τους οι πρωταγωνιστές στην Αθήνα και στις Βρυξέλλες; Υπήρχε όντως «σχέδιο Β’»; Και τι αποτύπωμα έχει αφήσει, δέκα χρόνια μετά, στην πολιτική ζωή της Ελλάδας εκείνη η περιπέτεια;
Η ειδική έκδοση της Καθημερινής περιλαμβάνει τρεις σημαντικές μαρτυρίες πρωταγωνιστών της κρίσης. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, και το πρόσωπο – κλειδί της ελληνικής χρεοκοπίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε καταθέτουν τη δική τους εκδοχή για τα γεγονότα στον Αλέξη Παπαχελά. Ιδίως η συνέντευξη του Σόιμπλε, που δόθηκε τον Απρίλιο του 2023, λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του, αποκαλύπτει το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων που είχε με την καγκελάριο Μέρκελ για το ενδεχόμενο ενός Grexit.
Το δικό τους απολογισμό για το εξάμηνο του 2015 μοιράζονται με την «Κ» ο τότε διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, ο τότε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μετέπειτα Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Τις αναμνήσεις τους αφηγούνται δύο ανταποκριτές που κάλυψαν από κοντά τα γεγονότα, η Ελένη Βαρβιτσιώτη του ΣΚΑΪ και της Καθημερινής, και ο Μίχαελ Τούμαν της γερμανικής «Die Zeit».
Την εκλογική σύνθεση και την πολιτική κληρονομιά του «Όχι» αναλύουν οι Γεράσιμος Μοσχονάς, Ευτύχης Βαρδουλάκης, Κωστής Καρπόζηλος, Ηλίας Ντίνας.
Οι ρεπόρτερ της «Κ» ερεύνησαν ξανά το παρασκήνιο των δραματικών ημερών: Τις κινήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, το πώς συγκροτήθηκαν και εργάστηκαν οι δύο καμπάνιες, του Ναι και του Όχι, το πώς διαμορφώθηκε η γλώσσα της εποχής.
Δημοψήφισμα – 10 Χρόνια Μετά. Μια ειδική έκδοση, την Κυριακή 27 Ιουλίου με την «Καθημερινή».