ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

«Η Αποκάλυψη του Ιωάννη»

Εκτάκτως το Μ. Σάββατο με την «Καθημερινή της Κυριακής»

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Αποκάλυψη δεν είναι κείμενο ενός καιρού και μιας γενιάς ανθρώπων, αλλά όλων των καιρών και όλων των γενεών», γράφει ο Γιώργος Σεφέρης στο προλόγισμά του.

Με αφορμή τις άγιες ημέρες του Πάσχα, η «Καθημερινή» προσφέρει μια ξεχωριστή έκδοση ενός μεγαλειώδους συμβολικού βιβλίου του Χριστιανισμού, σε μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη, με συνοδευτικό κείμενο το «Η Αποκάλυψη και ο Σεφέρης στην Πάτμο» του Παντελή Μπουκάλα και το επίκαιρο πασχαλινό μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. Αναστασίου.

Γραμμένη από τον απόστολο και ευαγγελιστή Ιωάννη στην Πά́τμο το 94-95 μ.Χ., σε περίοδο σκληρών διωγμών κατά των χριστιανών, η Αποκάλυψη αναπτύσσει την πολυποίκιλη αλληλουχία θλίψης και ελπίδας, την εναλλαγή πόνου και πνευματικής χαράς με τον θρίαμβο του Θεού της αγάπης.

Η Αποκάλυψη είναι το τελευταίο -και μοναδικό αποκαλυπτικό- βιβλίο της Καινής Διαθήκης και όλων των Ιερών Γραφών. «Είναι αξιοπρόσεκτο», σημειώνει ο νομπελίστας ποιητής, «που αυτός ο μεγάλος κύκλος κλείνει με το κείμενο το περισσότερο εμποτισμένο από την προφητική έκφραση της Παλαιάς Διαθήκης».

Ο λόγος του προφήτη, συνεχίζει ο Σεφέρης, δεν είναι δικός του, είναι λόγος του Θεού. Δεν είναι «λόγος στιλπνός με υπολογισμένο ειρμό, είναι ακατάστατος, σπασμωδικός, αινιγματικός· εκφράζεται με τα δυσκολονόητα σύμβολα που βλέπει στα οράματά του. Και οι αριθμοί είναι συμβολικοί. Αλλά τα σύμβολα δεν είναι η ουσία που θέλει να μεταδώσει ο προφήτης, σκοπός του είναι να μεταδώσει το μήνυμα του Θεού».

Η «Αποκάλυψη του Ιωάννη» σε μεταγραφή Γ. Σεφέρη. Μη χάσετε την ειδική έκδοση, εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο 04/05 με την «Καθημερινή».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Προσφορές: Τελευταία Ενημέρωση