
Kathimerini.com.cy
Ανακαλύπτουμε το Ρέθυμνο, τα έθιμα και τη γαστρονομία του
Στο τεύχος Ιουλίου ο Γαστρονόμος ταξιδεύει στο Ρέθυμνο και παρουσιάζει τις γνωστές και άγνωστες πλευρές του, ψηλαφώντας τα γνωρίσματα που το διακρίνουν από την υπόλοιπη Κρήτη.
Μαγειρεύουμε με ντόπιους, σκαρφαλώνουμε στα μιτάτα του Ψηλορείτη, ανακαλύπτουμε γραφικές παραλίες και κρυφά ταβερνάκια και ζούμε τη μοναδική γαστρονομική περιπέτεια που είναι το Ρέθυμνο.
11α Βραβεία Ποιότητας «Γαστρονόμος» 2025
Σε πρώτο πλάνο οι νέοι Θεματοφύλακες των κυπριακών προϊόντων, οι νικητές των Βραβείων Ποιότητας του Γαστρονόμου, όπως επίσης και το Τιμητικό Βραβείο στους Ζαχαροπλάστες από το Καμπί για την προσφορά τους στον τόπο μέσω της τέχνης της ζαχαροπλαστικής.
Foodie Guide
Πού θα φάμε καλά στο Ρέθυμνο. 41 ψαγμένα στέκια σε όλο τον νομό. Με μια λίστα που δεν έχει τελειωμό, ταξιδεύουμε από τον βορρά μέχρι τον νότο και κρατάμε σημειώσεις για όσα νόστιμα δοκιμάσαμε εδώ. Από πιλάφια χυλωμένα και οφτό μέχρι γαλακτομπούρεκα με ντόπιο γάλα και λουκουμάδες υποδειγματικούς.
Στάση: Ανώγεια
Ανωγειανή μαγειρική, λιτή και στακάτη. Παλιοί Ανωγειανοί θυμούνται ξεχασμένα σήμερα φαγητά του τόπου, τότε που το κρέας ήταν φαγητό της γιορτής, και νεότεροι μάγειρες ετοιμάζουν τις πιο ωραίες εκδοχές από όσα επιβιώνουν σήμερα σε σπίτια και στα ανωγειανά στέκια.
Στάση: Ατσιπόπουλο
«Κάποτε ψήναμε πατάτες με κρέας, τώρα ψήνουμε κρέας με πατάτες». Μπορεί να ακούγεται αντιφατικό, αλλά ο συνδυασμός λαδερών κηπευτικών με κρέας, ψάρι ή ακόμα και με χοχλιούς είναι ύψιστης σημασίας στη ρεθεμνιώτικη κουζίνα, και η Ελένη Παπαδογιαννάκη ξέρει να τα μαγειρεύει όπως τους πρέπει.
Πώς φτιάχνουν στο Ρέθυμνο τη χωριάτικη;
Εδώ τη λένε «κρητική σαλάτα» και σε κάθε μέρος τη φτιάχνουν και αλλιώς. Πάντα με ντομάτες φυσικά, αλλά και με βραστή πατάτα, με ξυλάγγουρο, με αγκιναράκι τουρσί... Ένας ύμνος στο θέρος και στον τόπο.
Ακόμη:
H Μαριλένα Ιωαννίδου φτιάχνει γιαουρτλού με φρέσκες ντομάτες και κέικ με κρέμα λεμονιού.
Ο Γαστρονόμος Ιουλίου είναι ένα τεύχος που μοσχοβολά βουνό και θάλασσα και θα σας συντροφεύει όλο το καλοκαίρι!
Αυτή την Κυριακή 20 Ιουλίου με την «Καθημερινή».