ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Επεκτατικός ο προϋπολογισμός 2022

Κωνσταντίνος Πετρίδης: Περνάμε δυνατά στην εποχή της ανάπτυξης χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πυρετωδώς προκειμένου να καταθέσει ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για συζήτηση εντός Σεπτεμβρίου τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2022 και έπειτα για να οδηγηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων για να εξεταστεί έως ότου φτάσει η κρίσιμη ώρα της ψήφισής του. Ο προϋπολογισμός του 2022 είναι ένας προϋπολογισμός που θα είναι σημαντικός κατά την έξοδο της χώρας από την πανδημική κρίση, ενώ θα είναι και ο πρώτος ο οποίος θα έχει και –χρονική- ταύτιση με την αρχή των τομών του Ταμείου Ανάκαμψης και των εκταμιεύσεων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις μεταρρυθμίσεις.

Είναι ένας προϋπολογισμός που ακολουθεί τον επεισοδιακό του 2021, που για πρώτη φορά στην ιστορία της Βουλής καταψηφίστηκε. Η νέα σύνθεση της Βουλής, ωστόσο, μετά τις βουλευτικές εκλογές προ λίγων μηνών έχει δημιουργήσει νέες προσδοκίες και δυναμικές αναφορικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού και σίγουρα δεν θα θέλει το κυβερνητικό σχήμα να επαναληφθούν τα περσινά του προϋπολογισμού του 2021.

Από πλευράς πραγματικής οικονομίας, σύμφωνα με το βασικό μακροοικονομικό σενάριο που έχει παρουσιαστεί στο στρατηγικό πλαίσιο του υπουργείου Οικονομικών για το 2022-2024, το 2022 ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 3,8%, ενώ για τα έτη 2023 και 2024 υπολογίζεται στο 3,2% και 2,8% αντίστοιχα. Για το 2021, πάντως, με βάση το μακροοικονομικό σενάριο που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο Οικονομικών, η κυπριακή οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη γύρω στο 3,6%.

Διαβάστε τo ρεπορτάζ τoυ Παναγιώτη Ρουγκάλα στην έντυπη έκδοση της «Κ».

Γίνετε συνδρομητής της έντυπης έκδοσης στο κινητό σας, με μια εβδομάδα δωρεάν συνδρομή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση