ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τρία προαπαιτούμενα για 156 εκατομμύρια ευρώ

Μέχρι το 2021 η νέα Βουλή θα πρέπει να περάσει νομοσχέδια για τη δημόσια υπηρεσία, τη διαφθορά και την τοπική αυτοδιοίκηση

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Η Κύπρος θα λάβει 156 εκατομμύρια ευρώ ως προκαταβολή από τα συνολικά 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ που μπορεί να λάβει από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ωστόσο, έχει συνολικά τρία μεταρρυθμιστικά προαπαιτούμενα να περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων μέχρι το τέλος του 2021. Όπως πληροφορείται η «Κ», το αργότερο μέχρι τέλος Αυγούστου 2021, πιθανότερο σενάριο μέχρι τις 15 Αυγούστου, να δοθούν τα χρήματα αυτά στην Κύπρο που φτάνουν στο 13% των συνολικών χρημάτων που δικαιούται η Κύπρος στην πενταετία μέχρι το 2026. Η νέα Βουλή θα έχει μεγάλο έργο μπροστά της και θα βρεθεί από νωρίς σε μεγάλες απαιτήσεις. Το νέο σχήμα, εξάλλου, έχει στις πλάτες του όλο το μεταρρυθμιστικό έργο που σχετίζεται με το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ορόσημο του Δεκεμβρίου του 2021 είναι πολύ σημαντικό και μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν περάσει νομοσχέδια για «δύο συν ένα» τομείς.

Το πρώτο προαπαιτούμενο αφορά το μεταρρυθμιστικό έργο της δημόσιας υπηρεσίας, με συνολικά δύο νομοσχέδια, που έχουν σχέση με την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και τον τρόπο προαγωγής τους, ενώ στο πακέτο υπάρχει και ένα σετ κανονισμών που έχουν σχέση με τα δύο προαναφερθέντα νομοσχέδια. Αυτά τα νομοσχέδια πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι να κλείσει η Βουλή για τις διακοπές των Χριστουγέννων. Με την συγκρότηση εξάλλου της νέας Βουλής μετά τις 10 Ιουνίου ο Υπουργός Οικονομικών θα πρέπει να ενημερώσει καταλλήλως επί των θεμάτων τη Βουλή και να καταγράψει τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να προχωρήσουν.

Αξίζει να σημειωθεί δε πως τα 156 εκατ. ευρώ που θα λάβει η Κύπρος ως προκαταβολή λειτουργεί ως ρευστοτικό «μαξιλάρι» για ενίσχυση των κρατών μελών. Εάν ωστόσο, δεν προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, θα πρέπει να επιστραφούν.

Το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων αφορά μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς. Αναλυτικότερα, υπάρχει ορόσημο να ψηφιστούν τέσσερα νομοθετήματα που σχετίζονται με την καταπολέμηση της διαφθοράς, τα οποία έχουν συζητηθεί ήδη στην προηγούμενη Βουλή, δίχως όμως να έχει υπάρξει αποτέλεσμα επ’ αυτού.

Την ίδια ώρα, όμως, υπάρχει και ένα τρίτο προαπαιτούμενο όπως πληροφορείται η «Κ» που σχετίζεται με την μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υπάρχει μία πρόνοια για την τοπική αυτοδιοίκηση, που θα πρέπει να ψηφισθεί άμεσα, αν και πρέπει να ψηφιστεί επίσης και μια «πλειάδα» νομοθετημάτων που σχετίζονται με αυτό το θέμα μέχρι το 2023. Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος του 2021 πρέπει να ψηφιστεί η πρόνοια πως οι νέοι τοπικοί άρχοντες που θα εκλεγούν θα έχουν θητεία μέχρι 31 Μαΐου του 2024, αντί 5 χρόνων. Έτσι ώστε να αρχίσει η θητεία των νέων δήμων 1η Ιουνίου του 2024. Οπότε, συνδυάζεται να γίνουν ταυτόχρονα οι ευρωεκλογές που είναι το Μάιο του 2024 μαζί με τις εκλογές για την ανάδειξη των νέων αξιωματούχων της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή αν και για τις μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την τοπική αυτοδιοίκηση υπάρχει περιθώριο μέχρι το τέλος του 2023 για ψήφιση στην ολότητά τους, ειδικά αυτή η πρόνοια πρέπει να ψηφιστεί πριν από τον Δεκέμβριο. Κι αυτό γιατί δεν μπορούν να εκλεγούν για 5 χρόνια και ύστερα να μειωθεί η θητεία τους. Θα πρέπει να υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση πριν από την προκήρυξη των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η «Κ» επικοινώνησε με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Συντονισμού και Ανάπτυξης, κ. Θεοδόση Α. Τσιόλα, για να σχολιάσει τις μεταρρυθμίσεις που θα έχει ενώπιον της η νέα Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου. Ο κ. Τσιόλας ανέφερε πως πράγματι η νέα Βουλή θα έχει αρκετά νομοσχέδια ενώπιόν της που σχετίζονται με μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης, το έργο είναι μεγάλο, ενώ επιβεβαίωσε τα προαναφερθέντα προαπαιτούμενα. Σημειώνεται πως το Ταμείο Ανάκαμψης βάσει του Εθνικού Σχεδίου που έχει αποσταλεί, αφορά 1,23 δισεκατομμύρια ευρώ, με το 1 δισ. ευρώ να προκύπτει από χορηγίες και 230 εκατ. ευρώ από δανεισμό μέχρι το 2026. Όπως προκύπτει από το ενημερωτικό σημείωμα του Σχεδίου που απεστάλη στην Ευρώπη, η διασφάλιση της εκταμίευσης των πόρων θα εξαρτηθεί απόλυτα από την έγκαιρη επίτευξη των οροσήμων και στόχων που θα τεθούν για κάθε μία από τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνει το Σχέδιο.

Στο σημείωμα τονίζεται πως οι πληρωμές προς την Κύπρο θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την επίτευξη των εν λόγω στόχων και οροσήμων. «Ο στόχος αυτός καθιστά απαραίτητη τη συνεργασία όλων των θεσμών της χώρας περιλαμβανομένης της Δημόσιας Υπηρεσίας, των πολιτικών κομμάτων και της Βουλής των Αντιπροσώπων. Άκρως σημαντική καθίσταται πλέον η ανάγκη επίτευξης συναίνεσης και έγκαιρης ψήφισης των νομοσχεδίων που αφορούν άμεσα ή επηρεάζουν την υλοποίηση του Σχεδίου, είτε ως μεταρρυθμιστικά μέτρα που έχουν ενταχθεί τα ίδια στο Σχέδιο είτε ως προϋποθέσεις για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων που προωθούνται για στήριξη στα πλαίσια του Σχεδίου Ανάκαμψης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Θα βρεθούν πλειοψηφίες;

Τον τελευταίο χρόνο το να περνούν νομοσχέδια από τη Βουλή αποδείχθηκε ιδιαίτερα δύσκολη διαδικασία. Η Κυβέρνηση δεν κατάφερνε να συγκεντρώσει πλειοψηφία, με την κορυφή του παγόβουνου να είναι η μη έγκριση του προϋπολογισμού του 2021, τον Δεκέμβριο του 2020, ασχέτως αν τον Ιανουάριο τελικά εγκρίθηκε.

Η νέα σύνθεση της Βουλής δεν προκαταβάλλει ότι θα προκύψουν εύκολα πλειοψηφίες στη Βουλή για να περνούν οι μεταρρυθμίσεις. Η Δημοκρατική Παράταξη (ΔΗΠΑ), που μπήκε με 4 έδρες στη Βουλή, μπορεί να θεωρηθεί «συνοδοιπόρος» του ΔΗΣΥ σχετικά με το μεταρρυθμιστικό έργο που άπτεται του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, ενώ το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) δεν αποκλείεται να αλλάξει «ρότα» σχετικά με τη στάση του απέναντι στην Κυβέρνηση αναφορικά με νομοσχέδια που θα σχετίζονται με το Ταμείο. Ενδεχομένως, το ΔΗΚΟ να αντιληφθεί την αποτυχημένη -προς την καταψήφιση νομοσχεδίων- στρατηγική του και να την αναθεωρήσει από εδώ και στο εξής. Στρατηγική που οδηγήθηκε στον προεκλογικό αγώνα για τις βουλευτικές εκλογές του 2021 και άφησε στην άκρη τον ρυθμιστικό ρόλο που παραδοσιακά είχε.

Ερωτηματικά προκύπτουν και για το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καθώς και για το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατικών ΕΔΕΚ και για το ΕΛΑΜ. Η ΕΔΕΚ στην ψήφιση του προϋπολογισμού το Δεκέμβριο του 2020 τον καταψήφισε, ενώ τον Ιανουάριο όταν επανήλθε ο προϋπολογισμός τον ψήφισε. Το ΕΛΑΜ τον στήριξε και στις δύο φάσεις, ωστόσο είτε για την ΕΔΕΚ, είτε για το ΕΛΑΜ δεν μπορεί να εξαχθεί ασφαλές συμπέρασμα ότι θα στηρίξουν μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που άπτονται του Ταμείου Ανάκαμψης. Η νέα Βουλή είναι επτακομματική, με το Δημοκρατικό Συναγερμό να έχει 17 έδρες, το ΑΚΕΛ 15, το Δημοκρατικό Κόμμα 9, το Ε.ΛΑ.Μ. 4, την ΕΔΕΚ 4, τη ΔΗΠΑ 4 και το Κίνημα Οικολόγων 3.

Έντυπη Έκδοση

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Παναγιώτη Ρουγκάλα

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση