ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

4+1 τροφές που «κρύβουν» μέσα τους τη ζάχαρη

Κάποιες από αυτές ούτε που τις φανταζόσουν

must.com.cy

Η ζάχαρη δεν βρίσκεται μόνο στα γλυκά και τη σοκολάτα, αλλά και σε ροφήματα και σε αλμυρές τροφές τις οποίες αμέσως θα σου αποκαλύψουμε για να μπορείς να τις αποφύγεις, σε περίπτωση που βρίσκεσαι σε μία φάση της ζωής σου στην οποία αποζητάς να τρέφεσαι υγιεινά.

Granola
Με ένα μείγμα ξηρών καρπών και σπόρων, πολλοί επιλέγουν την granola για το πρώτο γεύμα της ημέρας. Ο Rob Hobson ωστόσο επισημαίνει πως πρέπει να προσέξουμε το μέλι, το σιρόπι και τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, που συμβάλλουν στην περιεκτικότητα ζάχαρης. "Αν ψάχνετε για granola που περιέχει λιγότερη ζάχαρη, επιλέξτε εκείνες που περιέχουν απλώς βρώμη, ξηρούς καρπούς, σπόρους και αποξηραμένα φρούτα."

Κέτσαπ
“Η κέτσαπ προσθέτει λίγα θρεπτικά συστατικά και συνήθως συνοδεύεται από περιττό αλάτι και ζάχαρη, οπότε είναι καλύτερο να την αποφεύγετε”, αναφέρει η διαιτολόγος Juliette Kellow. Υπάρχει βέβαια και η επιλογή χωρίς ζάχαρη που μπορείς να προτιμήσεις.

Χυμός πορτοκάλι
Ο χυμός, ακόμη και αν είναι από φρεσκοστυμμένα φρούτα, περιέχει περίπου 12,2 γρ ζάχαρης ανά 150 ml. Ο Hobson αναφέρει πως μπορούμε να πιούμε έναν την ημέρα καθώς παρέχει πηγή βιταμίνης C και φυλλικού οξέος. Η βιταμίνη C διατηρεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα υγιές, ενώ παράλληλα βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου, στο υγιές δέρμα και καταπολεμά την κόπωση.

Ντοματοπολτός
Και όμως ο ντοματοπελτές μπορεί να έχει πρόσθετη ζάχαρη. Η Kellow αναφέρει πως υπάρχει ένα κόλπο ώστε να καταλάβουμε στο περίπου το πόσο ζάχαρη περιέχει, κοιτάζοντας τα συστατικά, “Όσο υψηλότερα εμφανίζεται η ζάχαρη, τόσο περισσότερο περιέχεται στο προϊόν”. Ωστόσο αυτό δεν πάει να πει ότι είναι γεμάτος ζάχαρη. Εάν στα συστατικά το 95% είναι ντομάτες, αυτό αφήνει μόνο το 5% του προϊόντος για τα άλλα συστατικά, εκ των οποίων η ζάχαρη μπορεί να αποτελεί μόνο 1%.

Αποξηραμένα φρούτα
Όπως τα φρέσκα φρούτα, οι σταφίδες, τα δαμάσκηνα και τα αποξηραμένα βερίκοκα μπορούν να είναι ένα θρεπτικό σνακ. Αφαιρώντας το νερό ωστόσο, αυξάνεται η περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η Kellow αναφέρει, “Τα φυσικά σάκχαρα στα αποξηραμένα φρούτα είναι πολύ συμπυκνωμένα, οπότε μπορεί δυνητικά να είναι πιο επιζήμια για τα δόντια από ό,τι τα φρέσκα φρούτα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Θέματα: Τελευταία Ενημέρωση