ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Αφόρητες πιέσεις ασκούνται στο σύστημα υγείας

Στην συρρίκνωση, ακόμα και στο κλείσιμο θαλάμων, στα δημόσια νοσηλευτήρια προσανατολίζεται ο ΟΚΥπΥ

Η αύξηση των ασθενών με COVID-19 έχει αρχίσει να ασκεί έντονη πίεση στο σύστημα υγείας, με αποτέλεσμα το Υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΥπΥ να ετοιμάζονται για αναδιοργάνωση των δημοσίων νοσηλευτηρίων. Το Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, που λειτουργεί ως Νοσοκομείο Αναφοράς για την πανδημία πλησιάζει στο όριο ασφαλείας που τέθηκε από το Υπουργείο Υγείας, ενώ και στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας έχουν αρχίσει να γίνονται κάποιες αναπροσαρμογές, ώστε να φιλοξενήσει περισσότερους ασθενείς. Βάσει του σχεδιασμού, αναμένεται ότι θα συρρικνωθούν, ακόμα και να κλείσουν, θάλαμοι στα δημόσια νοσηλευτήρια, προκειμένου να διατεθούν περισσότερες κλίνες για COVID-19.

Αυξανόμενος ο αριθμός

Τα εκατοντάδες επιβεβαιωμένα περιστατικά κορωνοϊού που ανακοινώνονται καθημερινά, έχουν προκαλέσει και την αύξηση των νοσηλευομένων. Η ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας το βράδυ της Κυριακής αναφερόταν σε 154 ασθενείς στα νοσηλευτήρια του ΟΚΥπΥ, με τους 57 εξ αυτών να είναι σε κρίσιμη κατάσταση. Από τους 57 ασθενείς που είναι κρίσιμα, οι 25 είναι διασωληνωμένοι, ένας νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εκτός αναπνευστήρα και 31 σε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Το Νοσοκομείο Αναφοράς πλησιάζει στο 100% της πληρότητάς του, καθώς το πρωί της Δευτέρας νοσηλεύονται 71 ασθενείς. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο ότι συνολικά διαθέτει 75 κλίνες για COVID-19, συμπεριλαμβανομένης της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας η οποία ήταν πλήρης, με 6 ασθενείς. Το αρχικό πλάνο, αφορούσε στην διάθεση 88 κλινών, αλλά αυτές μειώθηκαν για λόγους ασφαλείας, σύμφωνα με τον ΟΚΥπΥ.

Προς αναδιοργάνωση

Η πίεση που ασκείται στα δημόσια νοσηλευτήρια, είναι διαχειρίσιμη αυτή την στιγμή, ωστόσο υπάρχει ανησυχία στις υγειονομικές αρχές, εξαιτίας της συνεχούς αύξησης των ασθενών με COVID-19 που χρήζουν νοσηλείας. Μετά το κλείσιμο του Χειρουργικού Β’ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, στο πλάνο του ΟΚΥπΥ είναι η συρρίκνωση, ακόμα και το κλείσιμο περισσότερων θαλάμων, στα δημόσια νοσηλευτήρια, το αμέσως επόμενο διάστημα, με στόχο την αξιοποίηση προσωπικού σε νέους θαλάμους που θα δημιουργηθούν για την νοσηλεία περισσότερων ασθενών με COVID-19.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση