ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Αλλάζουν φρουρά στην Κυβέρνηση

Μικρές αλλαγές αλλά μεγάλες προσδοκίες από το νέο υπουργικό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με μικρές αλλαγές που θυμίζουν περισσότερο μίνι ανασχηματισμό παρά νέο κυβερνητικό σχήμα πραγματοποιείται σήμερα η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργικό συμβούλιο. Και αυτό γιατί κατά τη δεύτερη πενταετία του ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε να κρατήσει στο πλευρό του τον σκληρό πυρήνα του για την υλοποίηση των σχεδιασμών που έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία του επιλέγοντας ωστόσο να κάνει και διορισμούς που θα αποτελέσουν στοίχημα τόσο για τον ίδιο όσο και για την κυβέρνησή του.

Η τελετή διορισμού

Στις 09.00 το πρωί στο Προεδρικό αναμένεται να πραγματοποιηθεί η τελετή διαβεβαίωσης των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου και η τελετή διορισμού κυβερνητικών αξιωματούχων.

Κατά την τελετή θα ανακοινώνονται, με σειρά πρωτοκόλλου του Υπουργικού Συμβουλίου, τα ονόματα των Υπουργών, οι οποίοι θα δίνουν τη νενομισμένη διαβεβαίωση και ακολούθως θα υπογράφουν το Βιβλίο Διαβεβαιώσεων. Μετά τη διαβεβαίωση των νέων Υπουργών, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραδώσει τον διορισμό στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Υφυπουργό παρά τω Προέδρω, Υφυπουργό Ναυτιλίας παρά τω Προέδρω, Διευθυντή Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας, Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Επίτροπο Προεδρίας, Επίτροπο Περιβάλλοντος, Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Επίτροπο Ισότητας των Φύλων.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και ομιλία από τον Υπουργό Εξωτερικών, εκ μέρους των μελών του νέου Υπουργικού Συμβουλίου. Κατά τη λήξη της τελετής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τους Επιτρόπους, θα μεταβούν στον ανδριάντα του Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου, ώστε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να καταθέσει στεφάνι και στη συνέχεια θα γίνει η λήψη φωτογραφίας του νέου υπουργικού. Θα ακολουθήσει η πρώτη συνεδρία του υπουργικού συμβουλίου ενώ με τη λήξη της θα πραγματοποιηθούν οι τελετές παράδοσης – παραλαβής.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης παραδίδει στις 11.30 στον νέο Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Πρόδρομο Προδρόμου, ενώ στις 11.45 αναλαμβάνει τα καθήκοντά του ο νέος Διευθυντής Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου.

Στις 12.00 το μεσημέρι ο Χριστόφορος Φωκαΐδης παραδίδει στο Υπουργείο Άμυνας στον Σάββα Αγγελίδη ενώ την ίδια ώρα, ο Κώστας Χαμπιαούρης παραλαμβάνει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού από τον Κώστα Καδή. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκαλεί η παραλαβή του Νίκου Χριστοδουλίδη από τον Ιωάννη Κασουλίδη στις 12.30 καθώς ο τελευταίος αφυπηρετεί από την πολιτική ζωή.

Με την ίδια ομάδα

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέφυγε τους πειραματισμούς και θέλησε να κρατήσει στα ίδια πόστα υπουργούς που έχουν επιτελέσει ήδη έργο αλλά και που θα κληθούν να ολοκληρώσουν μεγαλεπίβολους σχεδιασμούς. Ο Χάρης Γεωργιάδης μένει στο υπουργείο Οικονομικών, ικανοποιώντας όχι μόνο τον Πρόεδρο αλλά και οικονομικούς κύκλους που είχαν ανησυχήσει στο ενδεχόμενο αλλαγής του. Σε αυτή τη θητεία θα κληθεί να διαχειριστεί το καυτό ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αλλά και του Συνεργατισμού. Παράλληλα, θα επιχειρήσει να βάλει την κυπριακή οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης.

Μαζί με τον Χάρη Γεωργιάδη και ο στενός συνεργάτης του Προέδρου επί εποχής Πινδάρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης συνεχίζει στο υπουργείο Εσωτερικών. Το όνομά του συνδέεται πλήρως με το κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων τόσο της δημόσιας υπηρεσίας όσο και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τις μεταρρυθμίσεις είχε αναλάβει άλλωστε από το πόστο του υφυπουργού παρά τω προέδρω.

Ο Γιώργος Λακκοτρύπης παραμένει στο υπουργείο Ενέργειας σε μία κρίσιμη φάση για το ενεργειακό, ενώ θα μοιράζεται κάποιες από τις αρμοδιότητές του πλέον με την υφυπουργό Ναυτιλίας Νατάσα Πηλείδου. Η Ζέτα Αιμιλιανίδου θεωρείται από τις επιτυχημένες επιλογές του Προέδρου και θα συνεχίσει το έργο κοινωνικής πρόνοιας αλλά και βελτίωσης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Δίπλα στον πρόεδρο μένει και ο Βασίλης Πάλμας ανανεώνοντας την θητεία του στο πόστο του υφυπουργού παρά τω προέδρω.

Νέα εποχή στο Εξωτερικών

Ο έμπιστος συνεργάτης του Νίκου Αναστασιάδη, Νίκος Χριστοδουλίδης μετακινείται στο καίριο πόστο του υπουργείο Εξωτερικών καθώς ο Ιωάννης Κασουλίδης αποχωρεί από την ενεργό πολιτική. Το ερώτημα που τίθεται ήδη στα διπλωματικά πηγαδάκια είναι κατά πόσο θα συνεχίσει η ίδια πορεία στο κυπριακό ή αν θα υπάρχουν πλέον διαφοροποιήσεις.

Προκλήσεις στο Προεδρικό

Νέα εποχή διαγράφεται όπως όλα δείχνουν και στο Προεδρικό. Ο Πρόδρομος Προδρόμου, έμπειρος στο πολιτικό και επικοινωνιακό παιχνίδι και κυρίως στη διαχείριση κρίσεων αναλαμβάνει το καίριο πόστο του κυβερνητικού εκπροσώπου και θα αποτελεί τον πιο εμπειρο πολιτικά στην επικοινωνιακή διαχείριση του κυβερνητικού έργου. Στη θέση του Βίκτωρα Παπαδόπουλου θα βρίσκεται πλέον η Κλέλια Βασιλείου ενώ στη θέση του Μιχάλη Σοφοκλέους ως διευθυντής παρά τω προέδρω ο Πέτρος Δημητρίου. Τα δύο νέα πρόσωπα θα κληθούν να χειριστούν επικοινωνιακά και πολιτικά ζητήματα τα οποία άλλωστε χειρίζονταν οι προκάτοχοί τους, και αναμένεται από τους ίδιους αν θα καταφέρουν να κερδίσουν το στοίχημα.

Παιδεία

Στοίχημα αποτελεί βεβαίως και το υπουργείο παιδείας. Ο Κώστας Χαμπιαούρης, αποτελούσε μέχρι χθες λειτουργό του υπουργείου παιδείας και αναμένεται να διαφανεί κατά πόσο η εμπλοκή του στο υπουργείο παιδείας μπορεί να βοηθήσει στην ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Ο Ποινικολόγος Σάββας Αγγελίδης, αναλαμβάνει από τον Χριστόφορο Φωκαϊδη το υπουργείο Άμυνας ενώ ο Κώστας Καδής μεταφέρεται στο γνώριμο για τον ίδιο και την κατάρτισή του υπουργείο γεωργίας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος θα κληθεί να εφαρμόσει το μεγαλεπίβολο γενικό σύστημα υγείας αλλά και στην υπουργό μεταφορών Βασιλική Αναστασιάδη η οποία θα κληθεί να ολοκληρώσει κρίσιμα ζητήματα στο χαρτοφυλάκιό της που υπήρξαν σημείο τριβής, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις λιμανιών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Πότε πάει σπίτι του ο άνθρωπος που είχε ως ύψιστο καθήκον του την πραστασία των οικονομικών της οικογένειας ...»
ΑΚΑ  |  11:07

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

«Η Τουρκία βρίσκεται στο «8» και ασχολούμαστε εάν υπάρχει διγλωσσία Προεδρικού-ΥΠΕΞ»

«Η ανικανότητά σας να χειριστείτε το τεράστιο θέμα επιβίωσής μας ως κράτος είναι που μας απασχολεί, όχι ...»
Ai Em  |  10:19

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X