ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ανάλυση: Ο θρίαμβος Αναστασιάδη και το δις εξαμαρτείν Μαλά

Τα δύο κληροδοτήματα που προέκυψαν από την κάλπη την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου 2018

Του Ανδρέα Παράσχου

Του Ανδρέα Παράσχου

paraschosa@kathimerini.com.cy

Ο ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ νίκησε κατά κράτος τον Σταύρο Μαλά, στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών της 4ης Φεβρουαρίου 2018, λαμβάνοντας ποσοστό 56% έναντι 44 του ανθυποψηφίου του, και συνεχίζει για δεύτερη θητεία στο ύπατο αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η διαφορά του 12% καθιστά τη λαϊκή εντολή που έλαβε, καθαρή αλλά κυρίως ισχυρή. Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος μπορεί άμεσα να προχωρήσει στους σχεδιασμούς του για το νέο κυβερνητικό σχήμα, έχοντας ταυτόχρονα και την ευχέρεια του χρόνου που του δίνεται από τη νομοθεσία μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Η προεκλογική περίοδος έδωσε τη δυνατότητα στον κ. Αναστασιάδη να συλλέξει και να ταξινομήσει κατά σειρά σημαντικότητας όλα τα προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας και να σχηματίσει ολοκληρωμένη εικόνα γι' αυτά, γεγονός που του επιτρέπει να δρομολογήσει άμεσα διαδικασίες για την αντιμετώπισή τους.

Όπως προκύπτει από το τελικό αποτέλεσμα και τα ποσοστά, το 20,5% που προστέθηκε στο 35,5% που είχε λάβει στον 1ο γύρο ο Νίκος Αναστασιάδης, προέρχεται -σύμφωνα και με τα στοιχεία της Symmetron, κυρίως από το 70% περίπου των ψηφοφόρων του Χρίστου Χρίστου, από το 31% των ψηφοφόρων του Νικόλα Παπαδόπουλου, και από το 58% των ψηφοφόρων που δεν ψήφισαν στον 1ο γύρο και πήγαν στην κάλπη τον 2ο γυρο. Το 6% που ψήφισε Μαλά στον 1ο γύρο, μετακινήθηκε στον 2ο γύρο, προς τον Αναστασιάδη. Τουτέστιν είναι το ποσοστό της λεγόμενης πριμοδότησης Μαλά.

Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ έδωσε τον αγώνα τον καλό, με το ήπιο ύφος που τον διακρίνει, αγνοώντας ωστόσο τη ρήση, ότι «το δις εξαμαρτείν ούκ ανδρός σοφού». Το «κληροδότημα» Χριστόφια ήταν το βασικό βαρίδι στο πόδι του Σταύρου Μαλά που δεν του επέτρεψε να κόψει πρώτος το νήμα των προεδρικών εκλογών του 2018. Πυρήνας του αρνητικού «κληροδοτήματος», ήταν κυρίως η αμφιβολία της πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος για τη δυνατότητα μιας κυβέρνησης με αριστερή τάση και στήριξη να διαχειριστεί κυρίως την οικονομία και την καθημερινότητα του πολίτη.

Αυτό προκύπτει ανάγλυφα από τα στοιχεία της Symmetron καθώς στις ηλικίες 18-39, ο Αναστασιάδης έλαβε 55% και ο Μαλάς 45%, δηλαδή ως προς την προοπτική για το μέλλον η πλειοψηφία επέλεξε Αναστασιάδη. Στις παραγωγικές ηλικίες των 40-59, ο Αναστασιάδης πήρε 62% έναντι 38% του Μαλά, δηλαδή στο ερώτημα, «ασφάλεια - σταθερότητα», επελέγη ο Πρόεδρος. Ο κ. Μαλάς κέρδισε οριακά τις ηλικίες 60+ παίρνοντας 51% έναντι 49% του κ. Αναστασιάδη. Ακόμα οι εργαζόμενοι ψηφοφόροι κατά 60%-40% επέλεξαν Αναστασιάδη, ενώ ο Μαλάς κέρδισε το στοίχημα στους άνεργους με 57%-43, αλλά η απόσταση στην εκλογική δύναμη των δύο υποψηφίων υπήρξε τόσο μεγάλη που τίποτα δεν μπορούσε να ανατρέψει το τελικό αποτέλεσμα.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ αποτελεί μέγιστο στοίχημα, και σπάνια ιστορική ευκαιρία για τον Νίκο Αναστασιάδη. Με την προϋπόθεση ότι το 56% που έλαβε, θα το εκλάβει και θα το επεξεργαστεί ως καταπίστευμα ευθύνης και θα το αποδώσει στον πολίτη σε πέντε χρόνια σε έργο πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό, τότε θα έχει βάλει την υπογραφή του στο μεγαλύτερο ίσως πολιτικό κληροδότημα στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ανδρέα Παράσχου

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
X