ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Άσκηση πίεσης στην Τουρκία ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

H Λευκωσία δεν είναι φιλοπόλεμη και δεν επιδιώκει τη διαχείριση του Κυπριακού μέσα από την στρατιωτικοποίηση

ΚΥΠΕ

Την άσκηση πίεσης πάνω στην Τουρκία «ώστε να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν, αλλά αυτό που αποτελεί τον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

«Είναι η ώρα που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της ΕΕ, έτσι ώστε όχι μόνο να υπάρχει το διακηρυκτικό μέρος αλλά και το ουσιαστικό», είπε.

Μιλώντας σε εκδήλωση της ΑΗΕΡΑ, στο Προεδρικό Μέγαρο, προς τιμή του Προέδρου της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) και του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε εξάλλου ότι η Λευκωσία δεν είναι φιλοπόλεμη και δεν επιδιώκει τη διαχείριση του Κυπριακού μέσα από την στρατιωτικοποίηση.

Ζήτησε να τεθεί πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας, ενώ κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κυρίαρχου και ανεξάρτητου κράτους, μακριά από εξαρτήσεις.

Στην ομιλία τους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι τις κρίσιμες αυτές στιγμές, που η Τουρκία για άλλη μια φορά προβαίνει στην παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των νόμιμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναμένεται η στήριξη της ομογένειας στην καταγγελία των παράνομων ενεργειών και των δυσμενών επιπτώσεων που επιφέρουν στις προσπάθειες επανέναρξης του διαλόγου.

Ζήτησε «να τεθεί πρωτίστως και πάνω από όλα το συμφέρον της πατρίδας», προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την ενότητα και την από κοινού δράση λόγων και έργων.

Ο Πρόεδρος τόνισε εξάλλου ότι «παραμένει ύψιστη προτεραιότητά μας η εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης», ενώ είπε ότι «δεχθήκαμε συμβιβασμούς που σε άλλες περιπτώσεις ενδεχόμενα να ήτο ανεπίτρεπτοι, προκειμένου να επιτύχουμε την ειρήνη, την επανένωση της χώρας μας».

Δυστυχώς, συνέχισε, η αδιαλλαξία της Τουρκίας, η εμμονή της να συνεχίσει σε ένα καθεστώς αναχρονισμού μέσα από τις λεγόμενες εγγυήσεις να ελέγχει ένα ανεξάρτητο κράτος, ένα κράτος μέλος της ΕΕ, η εμμονή να διατηρεί έστω και μετά τη λύση μονίμως τουρκικά στρατεύματα, η εμμονή στην ισότιμη μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων - ωσάν οι Έλληνες να έχουν προνομιακή μεταχείριση και όχι ως Ευρωπαίοι πολίτες - η εμμονή των Τουρκοκυπρίων για μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση της κυβέρνησης ή θεσμικών οργάνων, δεν οδηγούν στην πολυπόθητη λύση που θα οδηγούσε σε ένα λειτουργικό και βιώσιμο κράτος.
Είπε ακολούθως ότι αυτή η εμμονή «δεν επιτρέπει την πολιτική ισότητα, αντίθετα αυτό που δημιουργεί είναι πολιτική ισότητα διότι θέλει την μια κοινότητα να έχει τον κύριο λόγο στις αποφάσεις του υπόλοιπου κυπριακού λαού».

Αυτό, συνέχισε «είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από συμβατό με το δίκαιο» που ισχύει σε κάθε κράτος μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της ΕΕ.

Διερωτήθηκε ακολούθως σε ποιο άλλο κράτος υπάρχουν ανάλογες πρόνοιες με αυτές που διεκδικούν οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, «δεν είναι αρκετό να μιλούμε περί δικαίου. «Είναι η ώρα που πρέπει να αναληφθούν οι ευθύνες και των Ηνωμένων Εθνών και των μεγάλων κρατών και της ΕΕ, έτσι ώστε όχι μόνο να υπάρχει το διακηρυκτικό μέρος αλλά και το ουσιαστικό». Ζήτησε ακολούθως «να ληφθούν τέτοια μέτρα ή άσκηση πίεσης πάνω στην Τουρκία ώστε να συνειδητοποιήσει ότι επιτέλους το διεθνές δίκαιο δεν είναι αυτό που είναι γραμμένο στο Κοράνι του κ. Ερντογάν, αλλά αυτό που αποτελεί τον καταστατικό χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Είναι αυτό που διεκδικούμε, αυτό που αναμένουμε και χαίρομαι ιδιαίτερα τούτες τις μέρες διότι τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες, όσο και η Ρωσία και η ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη αλλά πολύ περισσότερο τα γειτονικά κράτη, με τα οποία έχουμε αναπτύξει στενούς δεσμούς και σχέσεις έχουν απερίφραστα και ίσως για πρώτη φόρα με τόσο έντονο τρόπο καταδικάσει τις ενέργειες της Τουρκίας» είπε.

Ανέφερε ακόμη ότι «δεν είμεθα ούτε φιλοπόλεμοι, ούτε αγνοούμε τις δυνατότητες, ούτε και ποτέ ήταν η επιδίωξή μας η διαχείριση του Κυπριακού μέσα από τη στρατιωτικοποίηση».

Εκείνο που επιχειρούμε είναι μέσα από τον ειρηνικό διάλογο, τα επιχειρήματα που το δίκαιο μας προσφέρει να πετύχουμε επιτέλους αυτό που θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη ότι δεν είναι ελάχιστες οι φωνές των Τουρκοκυπρίων που διαμηνύουν και οι ίδιοι ότι ζουν υπό καθεστώς κατοχής. «Το θέμα είναι επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι αν δεν απεξαρτηθούν, εάν δεν συμβάλουν στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από ένα αυστηρά κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος πέρα και μακριά από τις οποιεσδήποτε εξαρτήσεις, είτε της Τουρκίας, είτε άλλων χωρών, δεν θα μπορέσουμε δυστυχώς να επιτύχουμε αυτό που θα θέλαμε όλοι» τις συνθήκες που επιτρέπουν την ειρηνική συμβίωση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε, επίσης, ότι «στόχος μας παραμένει η δημιουργία ενός κράτος, μιας πατρίδας ανεξάρτητης κράτους μέλους των ΗΕ που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών».

Αναφερόμενος στην εκδήλωση, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «είναι αφιερωμένη στη μνήμη του ευπατρίδη φιλάνθρωπου συμπατριώτη μας Φώτου Φωτιάδη, και στοχεύει στη στήριξη του εξαίρετου έργου που επιτελείται στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, επιβεβαιώνοντας έτσι τη διαχρονική προσήλωση της οργάνωσης σε κοινωφελείς δράσεις».

Αναφερόμενος στο έργο και την προσφορά του κ. Κρίστοφερ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ο φίλτατος Φίλιπ, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον τόπο του, συνείσφερε και υποστήριξε στο μέγιστο βαθμό την ελληνοκυπριακή κοινότητα της Αμερικής και συνεπακόλουθα το πολυσχιδές έργο που αυτή επιτελεί, εργαζόμενος παράλληλα με ζήλο για τη διαφύλαξη και τη διάδοση των ελληνοχριστιανικών ιδεωδών, αλλά και για τη διαφώτιση και προβολή του κυπριακού ζητήματος».

Η πολυδιάστατη αυτή δραστηριότητα που ανέπτυξε από τις διάφορες θέσεις από τις οποίες υπηρέτησε την ομογένεια και τον ελληνισμό ευρύτερα, δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση της ΑΗΕΡΑ να του αποδώσει το βραβείο ‘Σωκράτης’, το οποίο αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Οργάνωσης, είπε, ενώ υπενθύμισε ότι της ίδιας αναγνώριση έτυχε και από την Πολιτεία, που του απένειμε το Παράσημο Εξαίρετης Προσφοράς προς την πατρίδα.

Απευθυνόμενος στον κ. Κρίστοφερ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τον ευχαρίστησε «για την εγνωσμένη παραδειγματική σας δράση, η οποία συνέβαλε στην ομολογουμένως διακεκριμένη διαδρομή της παροικίας με τρόπο που τιμά την πατρίδα μας.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε «τις ευγνώμονες ευχαριστίες του κυπριακού λαού στο σύνολο της ελληνοκυπριακής ομογένειας, για τη στήριξη που παρέχει διαχρονικά στην Κύπρο, ιδιαίτερα όσον αφορά την προώθηση των εθνικών μας θέσεων στα κέντρα λήψης αποφάσεων».

Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι ως Αμερικανοί πολίτες, οι ομογενείς επιζητούν ό,τι είναι καλύτερο για τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να υπάρχει μια ελεύθερη και ανεξάρτητη Κύπρος, είπε και πρόσθεσε ότι για να διασφαλιστεί πως οι αρχές και οι ιδέες των ΗΠΑ θα πραγματωθούν και στην Κύπρο, θα πρέπει να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στα σπίτια τους και να επέλθει δικαιοσύνη στην Κύπρο.

Ανέφερε τέλος πως αν οι Τουρκοκύπριοι θέλουν πραγματικά να ζήσουν σε αυτή την πατρίδα θα πρέπει να πολεμήσουν ενάντια στην τουρκική κατοχή του νησιού.

Στην εκδήλωση μίλησε και ο Προεδρικός Επίτροπος Φώτης Φωτίου, ο οποίος είπε ότι η μέρα είναι ξεχωριστή καθώς τιμάται «ένα από τα πιο διακεκριμένα στελέχη της ομογένειας» ο Πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ και Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής Φίλιπ Κρίστοφερ. Ανέφερε ακόμη ότι η ΑΧΕΠΑ συνεισφέρει σημαντικά στην παροχή κάθε βοήθειας στον ελληνισμό και «είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου και της Ελλάδας».

Μίλησαν επίσης ο Πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ Γιώργος Λούκας, ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΑΧΕΠΑ Βασίλης Μωσαϊδης, ο Ύπατος Κυβερνήτης της ΑΧΕΠΑ Ευρώπης Φάνος Πιτιρής και ο Κρις Χριστοδούλου, Πρόεδρος του Παραρτήματος Κύπρου του Παγκυπρίου.

Ο Λεωνίδας Φυλακτού από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου παρέλαβε τέλος συνεισφορά της ΑΧΕΠΑ προς το ίδρυμα.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X