ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ «Κ»: Απορροφούνται οι μικροί

Δέκα μονάδες διαφορά έχει ο ΔΗΣΥ με το ΑΚΕΛ στο ενδεχόμενο διεξαγωγής βουλευτικών εκλογών σήμερα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πρώτο κόμμα με διαφορά παρουσιάζεται ο ΔΗΣΥ στο ενδεχόμενο που θα είχαμε βουλευτικές εκλογές την προσεχή Κυριακή, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research. Το ΑΚΕΛ ακολουθεί με 10 μονάδες διαφορά, ενώ πέμπτο κόμμα σε εκλογική δύναμη παρουσιάζεται το ΕΛΑΜ, αφήνοντας πίσω του Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγους και Αλληλεγγύη. Τα χαμηλά ποσοστά που διαγράφουν τα κόμματα που συνεργάζονται με υποψηφίους όπως η Αλληλεγγύη και οι Οικολόγοι δίδει την ερμηνεία ότι λόγω προεδρικών και εξουσίας η συμπεριφορά των ψηφοφόρων των μικρών κομμάτων διαφοροποιείται.

Δέκα μονάδες διαφορά ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Σε ερώτηση πρόθεσης ψήφου, εάν γίνονταν εκλογές την προσεχή Κυριακή, το 27.1% των συμμετεχόντων επέλεξε τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Δεύτερο κόμμα παρουσιάζεται το ΑΚΕΛ με δέκα μονάδες διαφορά, λαμβάνοντας το 17.1% . Τρίτο κόμμα παρουσιάζεται το ΔΗΚΟ λαμβάνοντας ποσοστό 11.8% ενώ η ΕΔΕΚ ακολουθεί με 4,8% διατηρώντας εν πολλοίς το ποσοστό της.

Πέμπτο κόμμα το ΕΛΑΜ

Ενδιαφέρον προκαλούν τα ευρήματα για τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα. Το ΕΛΑΜ φαίνεται να ενισχύεται και να λαμβάνει την Πέμπτη θέση της εκλογικής δύναμης, με ποσοστό 3,7%. Ακολουθεί η Συμμαχία Πολιτών με 2.8% οι Οικολόγοι με 2.4% και η Αλληλεγγύη λαμβάνοντας το 1%. Την αποχή επιλέγει το 14.4% ενώ 13.5 δηλώνουν αναποφάσιστοι.

Διαρροές και συσπειρώσεις

Ο ΔΗΣΥ φαίνεται να συσπειρώνεται καλά καθώς το 85.5% των συναγερμικών επιλέγει για άλλη μια φορά το κόμμα του. Ο ΔΗΣΥ λαμβάνει το 6.5% από τους ΔΗΚΟϊκούς ψηφοφόρους,2% από την ΕΔΕΚ, 16.7% από την Αλληλεγγύη και 10.2% από τους ψηφοφόρους που δεν ψηφίσαν στις βουλευτικές του 2016. Από πλευράς του το ΑΚΕΛ, συσπειρώνει το 78.9% των ψηφοφόρων του, λαμβάνει 2% από την ΕΔΕΚ, 1.9% από το ΔΗΚΟ, 3.2% από τη Συμμαχία Πολιτών, ενώ λαμβάνει το 7.8% των ψηφοφόρων που απείχαν από τις εκλογές του 2016.

Το ΔΗΚΟ συσπειρώνεται στο 70.4% , λαμβάνει 2.3% από τον ΔΗΣΥ, 3.3% από το ΑΚΕΛ, 4.1% από την ΕΔΕΚ, 6.5% από τη Συμμαχία Πολιτών 12.5 από την Αλληλεγγύη και μόλις 1.8% από όσους απείχαν το 2016. Όπως όλα δείχνουν, η υποψηφιότητα του Νικόλα Παπαδόπουλου στις προεδρικές εκλογές φαίνεται να ευνοεί το Δημοκρατικό Κόμμα, δεδομένων και των εισροών που έχει από τα συνεργαζόμενα κόμματα.
Θετικά φαίνεται να επηρεάζει και το ΕΛΑΜ η υποψηφιότητα του προέδρου του Χρίστου Χρίστου. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι συσπειρώνει στο 94.7% το ΕΛΑΜ, λαμβάνει το 9,7% από τους Οικολόγους, το 6.5% από τη Συμμαχία Πολιτών το 4.2% από την Αλληλεγγύη και το 1.4% από τον ΔΗΣΥ.

Με τον ίδιο τρόπο ωστόσο δεν φαίνεται να επηρεάζεται η Συμμαχία Πολιτών από την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα. Το κίνημα συσπειρώνεται στο 61.3% έχοντας εισροές 4.1% από την ΕΔΕΚ, ενώ εντύπωση προκαλεί ότι παρά την αποχώρηση πρωτοκλασάτων στελεχών από την Κίνηση, κανένα ποσοστό δεν φαίνεται να διαρρέει προς το ΔΗΚΟ.

Τις χαμηλότερες ίσως πτήσεις καταγράφει η Αλληλεγγύη, λαμβάνοντας μόλις 1.1% συσπειρώνοντας μόλις το 33.3% του κινήματος.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση