ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ελλάδα: Ανησυχία για τις τοπικές εξάρσεις

Προβληματισμός για τη χαμηλότερη της αναμενόμενης εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 70 ετών

Kathimerini.gr

Ανησυχία για τις τοπικές εξάρσεις της επιδημίας σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας και προβληματισμό για τη χαμηλότερη της αναμενόμενης εμβολιαστική κάλυψη των ατόμων άνω των 70 ετών –η οποία με την εξαίρεση της ηλικιακής ομάδας των 75 έως 79 ετών δεν ξεπερνάει το 70%– εκφράζουν υγειονομικές αρχές και ειδικοί επιστήμονες.

Στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, ο υπουργός Υγείας της χώρας Βασίλης Κικίλιας, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου περιέγραψαν στους εκπροσώπους των κομμάτων τη βελτιωμένη επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, εστιάζοντας ωστόσο στα «αγκάθια» που παραμένουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι αν και το επιδημιολογικό φορτίο υποχωρεί, η επιδημία επιμένει σε περιοχές όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Ήπειρος, η Κέρκυρα και η Κάλυμνος. Χθες άλλωστε ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.433 νέα κρούσματα –εκ των οποίων σχεδόν τα μισά εντοπίστηκαν στην Αττική (1.151) και 225 στη Θεσσαλονίκη– και 50 θανάτους ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Στην Αιτωλοακαρνανία εντοπίστηκαν χθες 49 κρούσματα, στην Κέρκυρα 51 και στα Ιωάννινα 54. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, στη Λάρισα και στον Βόλο καταγράφονται αυξητικές τάσεις στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων την τελευταία εβδομάδα (+129 και +201 αντίστοιχα).

Αντίθετα, σταθεροποιητικές ή πτωτικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Χανιά, Ρέθυμνο, Πάτρα και Αλεξανδρούπολη. Και ενόψει της σταδιακής αύξησης των επισκεπτών στην Ελλάδα, οι ειδικοί εξέφρασαν χθες φόβους και για την ενδεχόμενη εισαγωγή κρουσμάτων από χώρες εκτός Ε.Ε. όπου η εμβολιαστική κάλυψη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στη σύσκεψη εκφράστηκε ανησυχία για τη λειτουργία των νοσοκομείων, λόγω της συσσώρευσης πολλών γενικών περιστατικών, η αντιμετώπιση των οποίων είχε αναβληθεί εξαιτίας της μεγάλης έξαρσης του τρίτου επιδημικού κύματος. Σημειώνεται ότι το ποσοστό κάλυψης των απλών κλινών COVID-19 έχει πλέον υποχωρήσει στο 34,6% και των κλινών εντατικής, όπου νοσηλεύονταν χθες 556 διασωληνωμένοι ασθενείς, είναι πλέον 62,4%.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Ελλάδα: Τελευταία Ενημέρωση