ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ελλιπή συντονισμό καταγγέλλουν οι νοσηλευτές

Ο ΟΚΥπΥ θα έπρεπε να είχε φροντίσει για την σωστή προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού στα νοσοκομεία αναφέρει η ΠΑΣΥΝΟ

Του Γιάννου Λύτρα

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και προέρχονται από το Γενικό Νοσοκομείο Πάφου έγιναν το αντικείμενο συζήτησης, ως προς το αν υπάρχουν ή όχι, τελικά, τα απαραίτητα αναλώσιμα και ο προστατευτικός εξοπλισμός για τους επαγγελματίες υγείας. Η ΠΑΣΥΝΟ διερωτάται αν προκύπτει θέμα ελλιπούς συντονισμού εκ μέρους του ΟΚΥπΥ, ο οποίος, με ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι τα αναλώσιμα υπάρχουν σε ικανοποιητική επάρκεια στις αποθήκες του και μάλιστα ανανεώνονται συνεχώς, με την άφιξη φορτίων από την Κίνα και το εξωτερικό.

Μιλώντας στην «K», ο εκπρόσωπος τύπου της ΠΑΣΥΝΟ, Θεόδωρος Πετέλης, είπε ότι ως νοσηλευτές θεωρούν ότι ο εξοπλισμός υπάρχει, καθώς έχουν φθάσει στην Κύπρο ποσότητες από το εξωτερικό. Ωστόσο, πιστεύουν ότι αυτό που βλέπουν να συμβαίνει είναι αποτέλεσμα ελλιπούς συντονισμού εκ μέρους του ΟΚΥπΥ στις κεντρικές αποθήκες και, ως εκ τούτου, τα αναλώσιμα δεν καταφθάνουν ή καταφθάνουν σε μικρές ποσότητες στις αποθήκες των νοσοκομείων. Ο κ. Πετέλης είπε ότι, σύμφωνα με την πληροφόρησή του, οι επαγγελματίες υγείας που απεικονίζονται στις φωτογραφίες να προσπαθούν να φορέσουν στα πόδια πλαστικές σακούλες, καλούνταν να διαχειριστούν ύποπτο περιστατικό κορωνοϊού. Σε αυτή την περίπτωση, εξήγησε, βάσει πρωτοκόλλου, οι νοσηλευτές πρέπει να είναι ενδεδυμένοι με πλήρη εξοπλισμό, δηλαδή, γυαλιά, ασπίδα, αναπνευστική μάσκα υψηλής προστασίας, στολή, ποδιά υψηλής προστασίας, γάντια και γαλότσες, η παπουτσάκια χειρουργείου. Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον τα παπουτσάκια χειρουργείου μπορούν να παρέχουν προστασία, από την στιγμή που η στολή έχει μήκος λίγο κάτω από το γόνατο, αφήνοντας ένα σημείο κενό και εκτεθειμένο σε σταγονίδια και εκκρίσεις, τα οποία ο νοσηλευτής μπορεί να μεταφέρει και στους καθαρούς χώρους του νοσοκομείου, σημείωσε ο κ. Πετέλης. Την ίδια ώρα, όμως, γαλότσες δεν υπάρχουν, γι’ αυτό οι νοσηλευτές ζητούν ποδονάρια, επεσήμανε.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ΟΚΥπΥ το απόγευμα της Τετάρτης 8 Απριλίου, διευκρινίζει ότι σύμφωνα με τα πρωτόκολλα της Μονάδας Επιδημιολογικής Επιτήρησης του Υπουργείου Υγείας, τα οποία ακολουθούν τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας και του ECDC, προβλέπεται η χρήση υποδημάτων εφημερίας/χειρουργείου ή ελαστικές γαλότσες και όχι η χρήση ποδοναριών. Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται η επάρκεια σε αναλώσιμα και Ατομικό Προστατευτικό Εξοπλισμό, λαμβανομένων υπ’ όψιν και των ποσοτήτων που έφθασαν πρόσφατα από την Κίνα, καθώς και αυτών που αναμένονται από άλλες χώρες του εξωτερικού το προσεχές διάστημα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Υγεία  |  Coronavirus  |  Πάφος  | 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Γιάννου Λύτρα

Υγεία: Τελευταία Ενημέρωση