ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενεργοποιήθηκε το άρθρο 7 της ΕΕ για Ουγγαρία - Τι προνοεί

Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ, με τα 2/3 των ευρωβουλευτών να ψηφίζουν υπέρ

Ενεργοποιήθηκε όπως ήταν αναμενόμενο το άρθρο 7 της συνθήκης της ΕΕ, για την Ουγγαρία. Η διαδικασία, όπως είχε καταγράψει ήδη η «Κ» είχε ξεκινήσει ως αντίδραση στην καταπάτηση του κράτους δικαίου στη συγκεκριμένη χώρα, σημείο στο οποίο είχε κάνει αναφορά και ο επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Υπέρ ψήφισαν 448 ευρωβουλευτές, περίπου τα 2/3 του Σώματος δηλαδή. Το σημαντικό είναι πως ειναι η πρώτη φορά που το άρθρο αυτό ψηφίζεται και πρακτικά σημαίνει ότι κυρώσεις θα λάβουν χώρα κατά της Ουγγαρίας για τους νόμους που πέρασε οι οποίοι καταπατούν το κράτος δικαίου και στρέφονται κατά των προσωπικών ελευθεριών, με επιπτώσεις δηλαδή στο μεταναστευτικό. 

Οι κυρώσεις είναι καταρχήν οικονομικές και εν συνεχεία μπορεί να φτάσουν μέχρι και στη διακοπή του δικαιώματος ψήφου στα ευρωπαϊκά όργανα. 

Το άρθρο 7

Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο ζητά την ενεργοποίηση και μέσω του άρθρου:

● καλεί την ουγγρική κυβέρνηση να καταργήσει τους νόμους που αυστηροποιούν τους κανόνες για τους αιτούντες άσυλο και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις και να καταλήξει σε συμφωνία με τις αρχές των ΗΠΑ, επιτρέποντας στο Πανεπιστήμιο της Κεντρικής Ευρώπης να παραμείνει στη Βουδαπέστη ως ανεξάρτητο ίδρυμα

● ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί αυστηρά τη χρήση των ευρωπαϊκών κονδυλίων από την ουγγρική κυβέρνηση.

Το τελευταίο είναι και το βασικό των θεμάτων, εφόσον το άρθρο 7 «ακουμπά» και τα κονδύλια που παίρνει μια χώρα.

Τι προνοεί

Το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ παρέχει έναν μηχανισμό για την επιβολή των αξιών της ΕΕ. Σύμφωνα με το άρθρο 7, παράγραφος 1, το Συμβούλιο μπορεί να κρίνει ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος σοβαρής παραβίασης των αξιών της ΕΕ από ένα κράτος μέλος και να αποτρέψει μία πραγματική παραβίαση απευθύνοντας συγκεκριμένες συστάσεις στο εν λόγω κράτος μέλος. Το άρθρο μπορεί να ενεργοποιηθεί από το ένα τρίτο των κρατών μελών της ΕΕ, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το Συμβούλιο πρέπει να λάβει απόφαση με πλειοψηφία τεσσάρων πέμπτων, αφού λάβει πρώτα την έγκριση του Κοινοβουλίου, η οποία επίσης απαιτεί την πλειοψηφία των δύο τρίτων των ψηφισάντων και την απόλυτη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών.

Η επόμενη φάση της διαδικασίας είναι το άρθρο 7, παράγραφος 2, με το οποίο το Συμβούλιο μπορεί να ορίσει μία πραγματική παραβίαση των αξιών της ΕΕ ύστερα από πρόταση του ενός τρίτου των κρατών μελών ή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Το Συμβούλιο πρέπει να αποφασίσει ομόφωνα και το ΕΚ πρέπει να δώσει την έγκρισή του. Το άρθρο 7, παράγραφος 3 θεσπίζει κυρώσεις, όπως η αναστολή των δικαιωμάτων ψήφου στο Συμβούλιο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Σχόλια αναγνωστών

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Καλίν εξέφρασε την ελπίδα ότι «σύντομα» θα γίνουν τα βήματα «προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις». Φωτογραφία από ΚΥΠΕ.

Μεικτά μηνύματα από Άγκυρα

Ο Ερντογάν, έκανε μεν αναφορά σε επιλογή της διπλωματίας από μέρους της Άγκυρας, απέδωσε δε στην ελληνική πλευρά «προκλήσεις ...
Του Βασίλη Νέδου
 |  ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ