ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Γιατί έκλεισαν τα malls και τα πολυκαταστήματα όχι

Η απόφαση για κλείσιμο και των χώρων εστίασης, που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, φαίνεται να επηρέασε και την αναστολή της λειτουργίας των malls.

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Σκληρά μέτρα κατά της πανδημίας ανακοινώθηκαν το προηγούμενο διάστημα από τον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, τα οποία τέθηκαν σε ισχύ την Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2020. Μεταξύ των όσων επηρεάστηκαν ήταν και τα κλειστά εμπορικά κέντρα (malls), η λειτουργία των οποίων τέθηκε σε αναστολή.

Η απόφαση για κλείσιμο και των χώρων εστίασης, που προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις, φαίνεται να επηρέασε και την αναστολή της λειτουργίας των malls. Αντιδράσεις προκάλεσε, όμως, και αυτή η απόφαση, διότι, παρά το κλείσιμο των malls, επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων.

Η αναφορά στο διάταγμα για τα πιο πάνω υποστατικά:

Αναστέλλεται η λειτουργία κλειστών εμπορικών κέντρων.

Νοείται ότι όλες οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού εμπορίου με παράδοση κατ’ οίκον.

Επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικού εμπορίου, υπερκαταστημάτων και πολυκαταστημάτων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται το μέτρο του ενός προσώπου ανά 10 τ.μ. κατ΄ ελάχιστον, ωφέλιμου χώρου και υπό την προϋπόθεση ότι στα υπερκαταστήματα, πολυκαταστήματα και μεγάλα καταστήματα πέραν των 500 τ.μ. θα διασφαλίζεται έλεγχος με την παρουσία εξουσιοδοτημένου προσώπου του καταστήματος στην είσοδο του καταστήματος για τη μη υπέρβαση του μέγιστου αριθμού φυσικής παρουσίας πελατών.

Τα ερωτήματα που προέκυψαν

Ποια η λογική να κλείσουν τα malls τα οποία έχουν ευρύχωρους διαδρόμους για ευκολία κίνησης του κόσμου και το κάθε κατάστημα να έχει τον δικό του χώρο -με περιορισμένο αριθμό ατόμων- αλλά να παραμένουν ανοιχτά πολυκαταστήματα και υπερκαταστήματα με τήρηση του ορίου ατόμων;

Δεν είναι και αυτά κλειστοί χώροι με μεγάλες συναθροίσεις και ανεξέλεγκτη κίνηση στους διαδρόμους τους, πόσο μάλλον τώρα που είναι γιορτές;

*Φωτογραφία από το πολυκατάστημα JUMBO 

Ποια η διαφορά τους, αφού ο καταναλωτής θα μπει σε ένα κλειστό χώρο και θα μπορέσει να κάνει τα ψώνια του αλλά δεν μπορεί να πάει σε κατάστημα στο mall;

Στα πολυκαταστήματα δεν θα κολλήσει τον ιό;

Απαντήσεις από λειτουργό του Υπουργείο Υγείας

Eπικοινώνησε με αρμόδιο πρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, ώστε να απαντηθούν τα ερωτήματα που προέκυψαν σχετικά με το προαναφερθέν θέμα.

Όπως μας εξηγήθηκε, τα υπερκαταστήματα και πολυκαταστήματα έμειναν ανοικτά υπό τους περιορισμούς που αναφέρονται στο διάταγμα του Υπουργείου και είναι υπόχρεα να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα.

Ο στόχος του κλεισίματος των εμπορικών κέντρων ήταν να μειωθούν οι επαφές του κόσμου, όπως και στις άλλες περιπτώσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα λειτουργού του Υπουργείου Υγείας, το κλείσιμο των χώρων εστίασης επηρέασε και τα εμπορικά κέντρα: «Αφού έκλεισαν οι χώροι εστίασης, απαγορεύθηκαν οι συναθροίσεις προσώπων σε εξωτερικούς χώρους κ.λπ., τότε θα πήγαιναν όλοι στα malls να περιφέρονται και να κάθονται εκεί, προκαλώντας έτσι συνωστισμό. Αυτό θέλαμε να αποφύγουμε. Στα πολυκαταστήματα, δεν τους δίνεται η επιλογή να καθίσουν».

Όσον αφορά τα πολυκαταστήματα και τα υπερκαταστήματα που λειτουργούν, αν διαπιστωθεί ότι παραβιάζουν τα διατάγματα, για παράδειγμα έχοντας περισσότερους πελάτες εντός του υποστατικού, τότε η καταγγελία γίνεται εναντίον της επιχείρησης και όχι των πελατών.

Εν κατακλείδι, υπενθυμίζουμε για μια ακόμα φορά πως όλοι οφείλουμε να τηρούμε τα μέτρα που οι αρμόδιοι έλαβαν με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας, είτε μας βρίσκουν σύμφωνους είτε άκρως αντίθετους.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Επιχειρήσεις: Τελευταία Ενημέρωση