ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Αν. Μεσόγειος στην έκτακτη σύνοδο των 27

Στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου οι αρχηγοί των κρατών-μελών της ΕΕ συνέρχονται για να συζητήσουν φλέγοντα ζητήματα

ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με επιστολή του προς τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, πρότεινε να συζητηθεί το ζήτημα της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου - μια ημερομηνία που είχε διαρρεύσει προ εβδομάδων από κοινοτικούς αξιωματούχους.

Συγκεκριμένα, στην επίσημη επιστολή πρόσκλησης για την τηλεδιάσκεψη των 27 την Τετάρτη για την κατάσταση στη Λευκορωσία, ο Πρόεδρος Μισέλ αναφέρει: "όσον αφορά το άλλο κύριο θέμα που συζητήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών μας, την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, προτείνω να αφήσουμε χρόνο για ενδελεχή προετοιμασία και να επανέλθουμε στο θέμα κατά τη διάρκεια ειδικού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020".

Αναλυτικά, στην επιστολή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει για τη συζήτηση της Τετάρτης: "οι Υπουργοί Εξωτερικών μας συζήτησαν τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και την Ανατολική Μεσόγειο την περασμένη Παρασκευή. Έκτοτε, η κατάσταση στη Λευκορωσία εξακολούθησε να εξελίσσεται και, ως εκ τούτου, αποφάσισα να πραγματοποιήσω τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη το μεσημέρι για να αντιμετωπίσω αυτό το ζήτημα".

"Αυτό που έχουμε δει στη Λευκορωσία δεν είναι αποδεκτό. Οι εκλογές της 9ης Αυγούστου δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε δίκαιες. Η επακόλουθη βία εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών ήταν σοκαριστική και πρέπει να καταδικαστεί. Οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτούν. Η ΕΕ έχει ξεκινήσει εργασίες για κυρώσεις", σημειώνει.

"Ο λαός της Λευκορωσίας έχει το δικαίωμα να καθορίσει το δικό του μέλλον. Για να γίνει αυτό, πρέπει να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και χωρίς αποκλεισμούς διάλογος. Η ηγεσία της Λευκορωσίας πρέπει να αντικατοπτρίζει τη βούληση του λαού. Δεν πρέπει να υπάρχει εξωτερική παρέμβαση", τονίζει.

"Με βάση αυτές τις αρχές, θα συζητήσουμε πώς θα ανταποκριθούμε καλύτερα στην εξελισσόμενη κατάσταση στη Λευκορωσία", αναφέρει στην επιστολή του.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση