ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

#PoliticsBlog Η επιστροφή στο Προεδρικό και ο αινιγματικός Σεπτέμβρης

= ΔΕΥΤΕΡΑ 19 Αυγούστου 2019

Του Ονασαγόρα

Του Ονασαγόρα

Στο Προεδρικό του Τροόδους κάνει διακοπές, αλλά και προετοιμασία, ο Healthy. Όπως με πληροφορεί ο αξιόπιστος κύριος Πάμπος που για δεκαετίες παρακολουθεί τα πάντα όλα που γίνονται, λέγονται ή ψιθυρίζονται στο Προεδρικό, ο Healthy «δεν προετοιμάζεται μόνο για την άφιξη της κας Λουτ, αλλά και για το Υπουργικό Συμβούλιο που θα γίνει την Τετάρτη στη δροσιά του Τροόδους μαζί με την τσίκνα της σούβλας. Επιπλέον προετοιμάζει την επόμενη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, η οποία δεν αποκλείεται να γίνει και αυτή στο Τρόοδος». Όπως με πληροφόρησε ο κ. Πάμπος, ο Healthy επιστρέφει στον... θρόνο του λίγο πριν από το τέλος Αυγούστου «σηματοδοτώντας έτσι την επιστροφή στην κανονικότητα», ό,τι και να σημαίνει αυτό.

Ο ίδιος πάντως έχει μεγάλη έγνοια για την συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου «η οποία δεν προβλέπεται να είναι τόσο ήρεμη όσο η προηγούμενη», όπως μου ανέφερε.

Η συνάντηση που είχε ο Healthy με τον Μουσταφά Ακιντζί και οι εξελίξεις στο ενεργειακό, η αναμενόμενη έλευση της Τζέιν Χολ Λουτ την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και βεβαίως οι επαφές στη Νέα Υόρκη στα τέλη Σεπτεμβρίου, θα είναι τα θέματα για τα οποία θα ενημερώσει τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου. Κάποιοι αρχηγοί τού έχουν ήδη δώσει τις απόψεις και εισηγήσεις τους, οι οποίες δεν συμπίπτουν πλήρως «ούτε με τις προτεραιότητες του προέδρου, ούτε με τις εξελίξεις που σημειώνονται», όπως έλεγε άτομο που γνωρίζει.

Μια πληροφορία που έφθασε κοντά μου από την μάνταμ του Φούλη, λέει ότι ο μεγάλος αρχηγός «έδωσε ήδη τα φώτα του» στον Healthy μαζί με πιθανά σενάρια χειρισμού των αντιδράσεων στο Εθνικό Συμβούλιο «και όχι μόνο»...

Απ' όσα πληροφορούμαι τρία κόμματα θα επιμείνουν στη θέση πως δεν πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις, εάν η Τουρκία δεν αποσύρει τα πλοία της από την ΑΟΖ και τερματίσει τις προκλήσεις στην Αμμόχωστο.

Το ότι ο Σεπτέμβριος θεωρείται κομβικής σημασίας για τις εξελίξεις στο Κυπριακό φαίνεται να το έχουν «χωνέψει» όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, οι οποίοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους ετοιμοπόλεμοι για τις μεγάλες μάχες που θα δοθούν. «Κάποιες από αυτές τις μάχες ενδέχεται να είναι καθαρά εμφύλιες», έλεγε προχθές, με νόημα, στέλεχος μεγάλου κόμματος.

Το ανέκδοτο του Δεκαπενταύγουστου κατάντησε το Πόθεν Έσχες των κρατικών αξιωματούχων. Όπως έλεγε, ευρισκόμενος στις διακοπές του, γνωστός πολιτικός: «τελικά η δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες, όπως γίνεται, μόνο σε κανιβαλισμό των πολιτικών προσώπων οδηγεί». Χρησιμοποίησε μάλιστα και τα λόγια του Σωκράτη Χάσικου, από την πρόσφατη ανάρτησή του στο Facebook για να επιβεβαιώσει πως το Πόθεν Έσχες έγινε ουσιαστικά μπούμερανγκ για όλα τα πολιτικά πρόσωπα. «Δεν υπάρχει ούτε ένας που να μην πιστεύει ότι οι πολιτικοί μπορούν να κλέβουν, αλλά να τα γράφουν στις συζύγους και τα παιδιά τους, όπως υποστηρίζει ο Χάσικος. Πρόκειται για ένα νόμο που αντί για διαφάνεια προκαλεί σκιές, ερωτηματικά, κουτσομπολιά και χλευασμό».
-Αληθεύει ότι ομάδα βουλευτών προσπαθούν να πιέσουν για να ανοίξει ξανά το κεφάλαιο Πόθεν Έσχες και να τροποποιηθεί ο νόμος, χωρίς όμως να είναι και οι ίδιοι αισιόδοξοι για την έκβαση της προσπάθειας;

Αγχωμένος είναι ένας πολιτικός αρχηγός μεγάλου κόμματος για τις εκλογές της 25ης Αυγούστου για τον νέο δήμαρχο Αμμοχώστου. Όπως ακούστηκε να λέει κατά τη διάρκεια των διακοπών του σε πηγαδάκι φίλων, «η προσέλευση ψηφοφόρων μέσα στο κατακαλόκαιρο προβλέπεται να είναι πιο χαμηλή και από το σχεδόν 40% που ψήφισε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές στην Αμμόχωστο».
Σε δύο κόμματα πάντως ο προεκλογικός συνεχίστηκε αμείωτος ακόμα και μέσα στις διακοπές, ιδιαίτερα στη Λεμεσό όπου βρίσκονται οι περισσότεροι πρόσφυγες Αμμοχωστιανοί.

ΚΟΥΙΖ: Ποιος αρχηγός μεγάλου κόμματος ανησυχεί από πληροφορίες που διαρρέουν ότι παλαιό στέλεχος του κόμματός του, το οποίο βρίσκεται πια εκτός ηγετικής πυραμίδας, ίσως και εκτός κόμματος, ετοιμάζεται να δραστηριοποιηθεί πολιτικά; Σε περίπτωση που αυτό γίνει σε άλλο κόμμα, υπάρχει ο φόβος ότι ίσως απορροφήσει μέχρι και 2% των ψηφοφόρων του μεγάλου κόμματος...

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Ονασαγόρα

Politics Blog: Τελευταία Ενημέρωση