ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Η Ευρώπη στα δίχτυα της πανδημίας

Η Ιταλία βρίσκεται σε καραντίνα από τη Δευτέρα, με τους θανάτους να έχουν υπερβεί τους 1.000

Kathimerini.gr

Οι θάνατοι από την πανδημία του κορωνοϊού υπερέβησαν χθες τις 5.000 και τα κρούσματα τις 136.000, καθώς εξακολουθούν να αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα στην Ευρώπη, ενώ η μία μετά την άλλη, κυβερνήσεις ανακοινώνουν όλο και πιο δραστικά μέτρα προσπαθώντας να προστατεύσουν τον πληθυσμό. Η ισπανική κυβέρνηση κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε το κλείσιμο σχολείων και έκανε λόγο για τη σοβαρότερη κρίση του συστήματος υγείας την τελευταία εκατονταετία.

Με την Ιταλία να βρίσκεται σε καραντίνα από τη Δευτέρα, τους θανάτους να έχουν υπερβεί τους 1.000 και το σύστημα υγείας της βόρειας Ιταλίας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, η προσοχή στρέφεται στην Ισπανία. Χθες, ο Ισπανός πρωθυπουργός δήλωσε πως το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάσει το Σάββατο το πρωί, ώστε να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και να ενεργοποιήσει το άρθρο 116 του Συντάγματος. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων τον περιορισμό στη μετακίνηση ανθρώπων και αυτοκινήτων, την προσωρινή κατάσχεση αγαθών, την ανάληψη ελέγχου εργοστασίων και επιχειρήσεων και την επιβολή δελτίου σε βασικά είδη κατανάλωσης. Η Ισπανία είναι πλέον η ευρωπαϊκή χώρα με τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων. Ο δήμαρχος της Μαδρίτης δεν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο να επιβάλει αποκλεισμό της πρωτεύουσας. Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ισπανία αυξήθηκε χθες κατά 31% και ανήλθε σε 4.209, ενώ ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 36 και ανέρχεται σε 120.


Φωτογραφίες από τάξη στο Χάναου της Γερμανίας, πριν και μετά τον κορωνοϊό.
Ραγδαία αύξηση

Ραγδαία αύξηση

Στη Γαλλία, αποφασίστηκε χθες η απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 100 ατόμων, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων έχει αυξηθεί σε άνω των 2.800. Στη Γερμανία, τα ομόσπονδα κρατίδια αποφασίζουν το ένα μετά το άλλο το κλείσιμο σχολείων και πανεπιστημίων, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων υπερβαίνει πλέον τις 3.000. Ραγδαία είναι η αύξηση των κρουσμάτων και στην Ολλανδία, πλέον στα 804, αυξημένα κατά 190 σε μία ημέρα, ενώ η Ελβετία αποφάσισε το κλείσιμο των σχολείων, καθώς στη χώρα έχουν καταγραφεί ήδη περισσότερα από 1.100 κρούσματα και εννέα θάνατοι. Ολες οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, καθώς και οι χώρες της Βαλτικής, έχουν επίσης κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ από τη Δευτέρα η Τσεχία κλείνει τα σύνορά της σε ξένους υπηκόους. Τέλος, ο Πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε χθες να παραμείνουν ανοιχτές οι εκκλησίες στη Ρώμη, ανατρέποντας απόφαση που είχε πάρει την Πέμπτη η αρχιεπισκοπή της πόλης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η υπόθεση Μεντβέντεφ αναδεικνύει το δίλημμα που ταλανίζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχετικά με την αντιμετώπιση των Ρώσων ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ