ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ - Τα κρούσματα έσπασαν το φράγμα των 100.000

Οι διεθνές εξελίξεις από τα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, μέτρα αντιμετώπισης του ιού

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανακοίνωσε ότι κατέγραψε ως τα μεσάνυχτα χθες Παρασκευή 54 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, τα οποία ήταν όλα "εισαγόμενα", κατά την ορολογία που χρησιμοποιεί.

Είχε καταγράψει 55 κρούσματα την προηγουμένη, ανάμεσά τους ένα κρούσμα μετάδοσης εγχωρίως, το πρώτο σε τρεις ημέρες.

Ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 στη χώρα όπου προσέβαλε άνθρωπο για πρώτη φορά ο ιός τον Δεκέμβριο αυξήθηκε έτσι σε 81.394.

Ο απολογισμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει στην ασθένεια COVID-19 αυξήθηκε σε 3.295, καθώς χθες καταγράφηκαν τρεις νέοι θάνατοι στην ηπειρωτική Κίνα, κατά την Εθνική Επιτροπή (το υπουργείο) Υγείας.

Στο μεταξύ, κρατικά κινεζικά μέσα ενημέρωσης κάλεσαν σήμερα τους πολίτες να παραμείνουν σε επιφυλακή για τον κορωνοϊό, καθώς τέθηκαν σε ισχύ περιορισμοί για τους αλλοδαπούς που εισέρχονται στην Κίνα, η οποία ανακοίνωσε μηδενικό αριθμό νέων κρουσμάτων τοπικής μετάδοσης και μικρή μείωση των "εισαγόμενων".

"Σε αυτή τη φάση, πρέπει να είμαστε πάρα πολύ επιφυλακτικοί και προσεκτικοί και πρέπει να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο να επέλθει υπερβολικά γρήγορα η χαλάρωση μετά την επιδημία, που θα έχει ως αποτέλεσμα να χαθούν όλα όσα έχουμε καταφέραμε", ανέφερε η επίσημη εφημερίδα του Κομμουνιστικού Κόμματος, η Λαϊκή Ημερησία, σε πρωτοσέλιδο άρθρο της.

Κίνα – Αύξηση ελλείμματος για στήριξη οικονομίαςΗ Κίνα θα διευρύνει το δημόσιο έλλειμμά της και θα εκδώσει ειδικά ομόλογα για να στηρίξει την οικονομία της, που έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Η πανδημία, που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην παραγωγή και τη λειτουργία των επιχειρήσεων, είχε ως αποτέλεσμα η οικονομική δραστηριότητα στη χώρα να τραβήξει "χειρόφρενο" τον Φεβρουάριο καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι παρέμειναν αποκλεισμένοι στα σπίτια τους.

ΗΠΑ - Τα κρούσματα μόλυνσης έσπασαν το φράγμα των 100.000

Οι ΗΠΑ, όπου ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 βρίσκεται σε φάση εκθετικής εξάπλωσης, ξεπέρασαν χθες το φράγμα των 100.000 κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την Πέμπτη την Ιταλία και την Κίνα και μετατράπηκαν στη χώρα με τα περισσότερα διαγνωσμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στον πλανήτη.

Χθες Παρασκευή έφθασαν πλέον να καταμετρούν σχεδόν 15.000 περισσότερα κρούσματα από την Ιταλία και 20.000 περισσότερα από την Κίνα.

Ο αριθμός των νεκρών παραμένει πάντως μικρότερος στις ΗΠΑ από ό,τι σε αυτές τις δύο χώρες, ανέρχεται συνολικά σε 1.544.

Το ποσοστό θνησιμότητας της ασθένειας στις ΗΠΑ, με βάση τον αριθμό των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, ανέρχεται κατά συνέπεια σε 1,5%. Στην Ιταλία, φθάνει το 10,5%.

Επίκεντρο της επιδημίας στις ΗΠΑ είναι η Νέα Υόρκη. Σε αυτή την πολιτεία έχουν καταγραφεί πάνω από 500 νεκροί και σχεδόν τα μισά από το σύνολο των κρουσμάτων στις ΗΠΑ, ενώ τα νοσοκομεία ξεχειλίζουν από ασθενείς.

ΗΠΑ - Αναπνευστήρες

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες ένα διάταγμα δίνοντας εντολή στην αυτοκινητοβιομηχανία General Motors να κατασκευάσει αναπνευστήρες για την μάχη καταπολέμησης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Το διάταγμα υπεγράφη μετά την ενεργοποίηση του Νόμου περί Αμυντικής Παραγωγής. Σε ένα υπόμνημα που έδωσε στη δημοσιότητα, ο Λευκός Οίκος τόνισε πως ο Υπουργός Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών Αλεξ Αζάρ θα καθορίσει τον ορισμό των αναπνευστήρων που πρέπει να παραγάγει η GM.

ΗΠΑ – Οπλοπωλεία

Κάτοχοι όπλων, έμποροι όπλων και οργανώσεις υπεράσπισης της οπλοκατοχής και της οπλοφορίας προσέφυγαν χθες Παρασκευή στη δικαιοσύνη, για να εμποδίσουν τις αρχές της Καλιφόρνιας να κλείσουν τα οπλοπωλεία στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

"Οι υποκειμενικές πολιτικές απόψεις είναι άσχετες μπροστά στην εξής αλήθεια: τα οπλοπωλεία με άδεια είναι εμπορικά καταστήματα η λειτουργία των οποίων είναι απολύτως απαραίτητη, διότι εγγυώνται την τήρηση ενός δικαιώματος κατοχυρωμένου από το Σύνταγμα. Τελεία", αναφέρεται στο κείμενο της προσφυγής σε ομοσπονδιακό δικαστήριο της πολιτείας αυτής των δυτικών ΗΠΑ.


Μεξικό - Τέσσερις νέοι θάνατοι - 132 νέα κρούσματα

Το Υπουργείο Υγείας του Μεξικού ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι τα κρούσματα μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό ανέρχονται πλέον σε 717, από τα 585 που καταγράφονταν μία ημέρα νωρίτερα.

Το υπουργείο Υγείας ενημέρωσε ακόμη ότι ο απολογισμός των νεκρών εξαιτίας της επιδημίας φθάνει πλέον τους 12 συνολικά, από οκτώ την προηγουμένη.

Νότια Κορέα - 146 νέα κρούσματαΗ Νότια Κορέα κατέγραψε χθες 146 νέα κρούσματα του κορωνοϊού, τον υψηλότερο αριθμό της εβδομάδας, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές, ενώ τις τελευταίες ημέρες η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με αύξηση στα "εισαγόμενα" περιστατικά από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC) δεν διευκρίνισαν πόσα από τα νέα κρούσματα της Παρασκευής είναι "εισαγόμενα" καθώς συνεχίζονται οι έρευνες και η διαδικασία ιχνηλάτησης.

Ο ημερήσιος απολογισμός ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 9.478, σύμφωνα με τα KCDC. Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 5, στους 144.

Η χώρα ανακοινώνει παρόμοια στοιχεία ημερήσιας εξάπλωσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μειωμένα από το υψηλό των 900 και πλέον κρουσμάτων στα τέλη Φεβρουαρίου.

Από τα 9.478, τα 363 χαρακτηρίζονται "εισαγόμενα" κρούσματα, με βάση τα έως τώρα διαθέισμα στοιχεία. Η πρόσφατη αύξηση των "εισαγόμενων" κρουσμάτων ώθησε τις αρχές να επιβάλλουν πιο αυστηρούς κανόνες εισόδου στη χώρα για τους ταξιδιώτες από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ.

Τα 64 νέα κρούσματα που καταγράφηκαν στις 22 Μαρτίου είναι ο χαμηλότερος αριθμός από τις 29 Φεβρουαρίου, όταν καταγράφονταν 909 κρούσματα μόλυνσης.

Παράλληλα, η Ταϊλάνδη ανακοίνωσε 109 νέα κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 1.245, καθώς και τον θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου λόγω του κορωνοϊού. Συνολικά 6 άνθρωποι στη χώρα έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω της πανδημίας.

Παναμάς – 5 Θάνατοι – 112 κρούσματα

Υγειονομικοί αξιωματούχοι του Παναμά ανακοίνωσαν ότι χθες Παρασκευή καταγράφηκαν πέντε νέοι θάνατοι ασθενών που είχαν μολυνθεί από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα της κεντρικής Αμερικής που πλήττεται σκληρότερα να ανέρχεται πλέον σε 14.

Έκαναν παράλληλα λόγο για 112 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον ιό, με το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 συνολικά να φθάνει πλέον τους 786.

Πρώτος θάνατος στο Μπρουνέι

Τον πρώτο θάνατο εξαιτίας της επιδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές του Μπρουνέι, διευκρινίζοντας ότι υπέκυψε 64χρονος ασθενής.

Το Μπρουνέι έχει καταγράψει 115 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα, ορισμένα από τα οποία συνδέονται με μια θρησκευτική εκδήλωση στη Μαλαισία, στην οποία σύμφωνα με υπολογισμούς των αρχών παραβρέθηκαν περίπου 16.000 άνθρωποι.

Ο ασθενής που υπέκυψε δεν είχε πάει σε αυτή την εκδήλωση, όμως είχε ταξιδέψει πρόσφατα στη Μαλαισία και στην Καμπότζη, διευκρίνισαν οι αρχές.

Γαλλία - Περισσότεροι από 26.500 οι νεκροί

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 26.621 ανθρώπους από τα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τον απολογισμό που συντάσσει το Γαλλικό Πρακτορείο βασιζόμενο σε επίσημες πηγές.

Μέχρι τις 21.00 χθες βράδυ, είχαν διαγνωστεί θετικοί στον κορονοϊό SARS-CoV-2 572.040 άνθρωποι σε 183 χώρες και εδάφη. Ο αριθμός αυτός δεν αντικατοπτρίζει τα πραγματικά κρούσματα, δεδομένου ότι πολλές χώρες εξετάζουν πλέον μόνο τους ασθενείς εκείνους που χρειάζονται νοσηλεία. Από τους ασθενείς που είχαν βρεθεί θετικοί, τουλάχιστον 124.400 θεωρείται ότι έχουν πλέον αποθεραπευτεί.

Παναμάς - Τέσσερις νεκροί στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam

Τέσσερις ηλικιωμένοι επιβάτες πέθαναν πάνω στο κρουαζιερόπλοιο Zaandam, το οποίο πλέει στα ανοιχτά του Παναμά, αφού πολλά λιμάνια χωρών της Νότιας Αμερικής αρνήθηκαν να το δεχτούν λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Η εταιρεία Holland America Line, στην οποία ανήκει το Zaandam, επιβεβαίωσε τους τέσσερις θανάτους, χωρίς όμως να διευκρινίσει την αιτία τους.

Τουλάχιστον δύο από τους 1.800 ανθρώπους που επιβαίνουν στο κρουαζιερόπλοιο έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2.

Ιορδανία- Πρώτος θάνατος εξαιτίας του ιού

Μια γυναίκα στα 80 της χρόνια είναι ο πρώτος θάνατος εξαιτίας του νέου κορωνοϊού στην Ιορδανία, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων με ανάρτηση στο Twitter.

Η Ιορδανία κατέγραψε χθες 23 νέα κρούσματα του Covid-19, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό σε 235.

Στο μεταξύ, η Ιρλανδία επιβάλει γενική απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής έως τις 12 Απριλίου για να καταπολεμήσει την εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Λίο Βάραντκαρ.

Ισημερινός – Απομάκρυνση πτωμάτων

Οι αρχές του Ισημερινού απομάκρυναν περίπου εκατό πτώματα από σπίτια στην πόλη Γουαγιακίλ μέσα σε τρεις ημέρες, δήλωσε χθες Παρασκευή η Υπουργός Εσωτερικών της χώρας της Λατινικής Αμερικής, εν μέσω των διαμαρτυριών πολλών πολιτών, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στην παραθαλάσσια πόλη εντοπίζεται η μεγαλύτερη συγκέντρωση κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό, αλλά και εκτενής παρουσία του στρατού, που επιτηρεί την εφαρμογή της απαγόρευσης κυκλοφορίας που επιβλήθηκε μετά την κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης.

Η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο εξήγησε χθες πως η απαγόρευση κυκλοφορίας και τα άλλα μέτρα έχουν μειώσει δραστικά τις ώρες λειτουργίας των γραφείων τελετών και πολλές οικογένειες δεν είχαν καμία άλλη επιλογή παρά να κρατήσουν τα πτώματα των δικών τους στα σπίτια τους.

"Ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους συνδέονται με τον κορωνοϊό, άλλοι όχι", εκτίμησε η υπουργός.

Ως χθες Παρασκευή στον Ισημερινό καταγράφονταν 1.627 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό και 41 θάνατοι. Πάνω από το 70% των κρουσμάτων εντοπίζεται στην επαρχία Γουάγιας, στην οποία υπάγεται η πόλη Γουαγιακίλ.

Η Ρόμο παραδέχτηκε ότι οι περισσότεροι από τους ανθρώπους που πέθαναν σπίτια τους δεν είχαν υποβληθεί σε εξετάσεις για να εξακριβωθεί εάν είχαν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και, κατά συνέπεια, δεν θα συμπεριληφθούν στον επίσημο απολογισμό.

Γάλλος Πρόεδρος -Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάσσεται υπέρ της έκδοσης κοινών ευρωπαϊκών ομολόγων για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού, απηύθυνε έκκληση να επιδειχθεί δημοσιονομική αλληλεγγύη στην Ευρώπη, ενώ αρνήθηκε πως αψήφησε τις ενδείξεις στην Ιταλία που έδειχναν πόσο σοβαρή είναι αυτή η κρίση για τη δημόσια υγεία, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τρεις ιταλικές εφημερίδες το βράδυ της Παρασκευής.

Εννέα ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία και η Ιταλία, εισηγήθηκαν την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει έκδοση κοινού χρέους όλης της ευρωζώνης για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού, ασκώντας πίεση στη Γερμανία, η οποία εναντιώνεται πάγια στην αμοιβαιοποίηση χρεών.

"Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος στη συνέντευξη που παραχώρησε στις εφημερίδες Corriere de la Serra, La Stampa και La Repubblica.

Ιταλία 

Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζο Ματαρέλα προσέλκυσε χθες Παρασκευή εκδηλώσεις συμπάθειας από μέρους συμπατριωτών του, εξομολογούμενος ότι δεν είναι σε θέση να πάει στον κουρέα τελευταία, αφού όλα τα εμπορικά καταστήματα που δεν θεωρούνται ζωτικής σημασίας έχουν κλείσει, για να αποτραπεί η περαιτέρω εξάπλωση του κορωνοϊού.

Ενώ ετοιμαζόταν να εκφωνήσει διάγγελμα μπροστά στις κάμερες, ο 78χρονος Πρόεδρος, που χαίρει γενικού σεβασμού στην Ιταλία, έβηξε ελαφριά, καθάρισε τη φωνή του και ζήτησε συγγνώμη, ενώ μια φωνή εκτός πλάνου - του συμβούλου του Τζοβάνι Γκράσο - του υπεδείκνυε να φτιάξει μια τούφα μαλλιών που πέταγε.

Ο ασπρομάλλης αρχηγός του κράτους δοκίμασε, χωρίς πολλή σιγουριά, να ισιώσει τα μαλλιά του με το χέρι, πριν πει αμήχανα, με υποψία χαμόγελου, "Ε, Τζοβάνι, αφού δεν πάω πια στον κουρέα..."
Αφού μαγνητοσκοπήθηκε το διάγγελμα, μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ, χωρίς όμως να έχει κοπεί στο μοντάζ η ανταλλαγή. Το Κυρηνάλιο ζήτησε συγγνώμη για το λάθος, αλλά αφού η ετικέτα "Ε, Τζοβάνι" ήδη συγκαταλεγόταν στις πλέον χρησιμοποιούμενες από τους χρήστες ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης στην Ιταλία.

Στο διάγγελμά του, το δεύτερο αφότου άρχισε η πανδημία του κορωνοϊού στην Ιταλία, ο Ματαρέλα απευθύνθηκε στους ευρωπαίους ηγέτες: "Όλοι πρέπει να κατανοήσουν πλήρως, πριν να είναι πολύ αργά, την σοβαρότητα της απειλής για την Ευρώπη".

Ρωσία – Κίνα – Κορωνοϊός

Ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόβ και ο Κινέζος ομόλογος του Ουάνγκ Γι κατά την διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν σήμερα συζήτησαν για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την πανδημία του κορωνοϊού και διαπίστωσαν αποτελεσματικότητα στα μέτρα που πήραν στις χώρες τους, δήλωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Οι δύο Υπουργοί, συνέχισε η Ζαχάροβα, υπογράμμισαν επίσης την σημασία της περαιτέρω διεύρυνσης των μεταξύ τους επαφών επισημαίνοντας ότι στις σημερινές συνθήκες της πανδημίας του κορωνοϊού η Ρωσία και η Κίνα συνεχίζουν να αναπτύσσουν την στρατηγική τους συνεργασία, να αντιμετωπίζουν τα διεθνή ζητήματα από ενιαίες θέσεις, να εμβαθύνουν την συνεργασία τους στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, να τηρούν υπεύθυνη στάση ως μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με σκοπό την υποστήριξη της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Οι επικρίσεις κατά του Γάλλου προέδρου μετατράπηκαν από ψίθυροι σε ανοιχτές δηλώσεις δυσαρέσκειας από τους ίδιους του τούς ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ