ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κατεχόμενα: Πακέτο 1 δισ. ετοιμάζει η «κυβέρνηση»

Θα κλείσει το 80% των επιχειρήσεων λένε οι μικρομεσαίοι

ΚΥΠΕ

Την ετοιμασία πακέτου στήριξης δανείων και πληρωμής επιταγών και μισθών για τις επιχειρήσεις που επηρεάζονται αρνητικά από τον κορωνοϊό, εξήγγειλε χθες ο «πρωθυπουργός», Ερσίν Τατάρ.

Η «κυβέρνηση», η «κεντρική τράπεζα» και η «ένωση τραπεζών» συνέστησαν ένα ταμείο εγγύησης δανείων ύψους 1 δις ΤΛ, όπως είπε προσθέτοντας ότι οι τράπεζες θα παρέχουν στις επιχειρήσεις δάνεια με επιτόκιο 12% και οι επιχειρήσεις θα πληρώνουν το 9%, ενώ το υπόλοιπο 3% θα καλύπτεται από το εν λόγω ταμείο. Τα δάνεια θα έχουν διάρκεια 12 μηνών και δεν θα γίνεται καταβολή δόσης για έξη μήνες, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Ερσίν Τατάρ που μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή είπε επίσης ότι το πακέτο χαμηλότοκων δανείων θα έχει διάρκεια ενός έτους με στόχο να επηρεαστεί το λιγότερο δυνατόν η απασχόληση και το σύστημα πληρωμών από την πανδημία του κορωνοίού και να στηριχθούν οι οικονομικές δραστηριότητες.

Στο μεταξύ, η Κίπρις αναφέρεται πρωτοσέλιδα σε δήλωση του συντονιστή του επιμελητηρίου μικρομεσαίων καταστηματαρχών, Χουρρέμ Τουλγκά ότι λόγω του κορωνοϊού σταμάτησε κατά 80% η οικονομική δραστηριότητα στα κατεχόμενα και στο τέλος όλης αυτής της κατάστασης θα έχει χρεοκοπήσει το 70-80% των περίπου 15.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες απασχολούν 40.000-45.000 εργαζόμενους.

Μιλώντας στην εφημερίδα, ο κ. Τουλγκά ανέφερε ότι δεν έχουν πάρει το μάθημά τους από τις κρίσεις του παρελθόντος και βρέθηκαν απροετοίμαστοι σε αυτή την κρίση. Σημείωσε ότι δεν προνοήθηκε κονδύλι στον «προϋπολογισμό» για καταστάσεις κρίσης και πρόσθεσε ότι έκλεισαν σχεδόν τελείως οι πηγές των εισοδημάτων των μικρομεσαίων. Στο τέλος της κρίσης, κατέληξε, θα μπορούν να λειτουργούν μόνο επιχειρήσεις όπως κομμωτήρια, κουρεία και ο τομέας των αυτοκινήτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Οικονομία: Τελευταία Ενημέρωση